Izrael a Hizballáh hovoria, že nechcú vojnu, ale obe strany sú na ňu pripravené. Čo sa od rána deje na Blízkom východe?

25.8.2024 16:02 , Aktualizované: 25.8.2024 21:30

Nedeľňajšia ranná výmena útokov medzi Izraelom a Hizballáhom sa javí ako významná eskalácia, informuje z Jeruzalema redaktor BBC Jon Donnison. Obe strany sú na vojnu pripravené, no hovoria, že ju nechcú.

Najväčší útok od vojny v roku 2006

Izraelská armáda uviedla, že približne 100 bojových lietadiel vykonalo v nedeľu ráno preventívne útoky na ciele Hizballáhu v južnom Libanone. Hizballáh neskôr vypálil rakety a strely na sever Izraela.

Donnison pre BBC uvádza, že ak je číslo 100 správne, išlo by o najväčší izraelský útok na Libanon od rozsiahlej vojny medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006.

Izraelské útoky sa odohrali okolo 04:30 miestneho času (03:30 SEČ) a uviedol, že Hizballáh plánuje rozsiahly útok o pol hodinu neskôr, o 05:00 miestneho času.

Podľa správ denníka The New York Times s odvolaním sa na anonymného predstaviteľa izraelskej tajnej služby to zahŕňalo raketové útoky na Tel Aviv, najväčšie mesto krajiny, ktoré sa nachádza hlboko v strede Izraela.

Nakoniec Hizballáh uviedol, že vypálil viac ako 300 rakiet a striel zameraných na vojenské objekty v severnom Izraeli, kde sa rozozvučali sirény.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že údery izraelskej armády neboli zo strany Izraela "posledným slovom" v boji proti libanonskému hnutiu.

"Zasadzujeme Hizballáhu prekvapivé a zdrvujúce údery... Je to ďalší krok k zmene situácie na severe (Izraela) a bezpečnému návratu našich obyvateľov do ich domovov. A opakujem, toto nie je posledné slovo," povedal Netanjahu. Izraelská armáda podľa jeho slov zničila "tisíce rakiet krátkeho doletu, ktoré mali ublížiť našim civilistom a silám v Galilei".

Hizballáh však tieto správy poprel.

Hamas a húsíovia gratulujú

Palestínske militantné hnutie Hamas útoky Hizballáhu voči Izraelu označilo za ráznu a cielenú odpoveď. Jemenskí povstalci húsíovia Hizballáhu zagratulovali, píšu agentúry AFP a DPA.

"Zdôrazňujeme, že toto je silná a cielená odpoveď, ktorá sionistickú entitu hlboko zasiahla. Je to úder do tváre izraelskej vlády," uviedlo hnutie Hamas vo vyhlásení.

Politické vedenie húsíov uviedlo, že libanonské militantné hnutie Hizballáh uskutočnilo veľký a odvážny útok. Vyjadrilo sa tak pre televíziu al-Masirah, ktorú húsíovia kontrolujú. Útok označilo za ráznu a účinnú odpoveď voči Izraelu a pripomenulo, že jemenská reakcia sa takisto neodvratne blíži.

Hizballáh v nedeľu uviedol, že prvá fáza odvetnej vojenskej operácie proti izraelským cieľom bola úspešná. Izrael útočil na ciele na juhu Libanonu a viedol, že koná v sebaobrane.

Obávajú sa najhoršieho

V celom regióne sa obávajú, že táto posledná eskalácia by mohla opäť viesť k totálnej vojne, píše redaktor BBC.

Hizballáh vo vyhlásení uviedol, že ide o prvú fázu jeho reakcie za smrť vysokého veliteľa Fouada Šukra pri štrajku v Bejrúte, ktorý sa odohral 30. júla.

Verí, že práve Izrael stál za atentátom na politického vodcu Hamasu Ismáíla Haníju pri štrajku v iránskom hlavnom meste Teherán. Odohral sa nasledujúci deň.

Odvtedy región aj svet čaká na odpoveď Hizballáhu aj Iránu. Z Iránu podľa Donnisona ešte len príde. Zdá sa však, že ide o prvú významnú odvetu Hizballáhu.

Pozrite si reportáž z 25. augusta o útoku Hizballáhu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok