Izrael potvrdil smrť šéfa vojenského krídla Hamasu. Muhammad Díf bol zabitý pri leteckom útoku v júli

1.8.2024 10:51 , Aktualizované: 1.8.2024 11:15

Šéf vojenského krídla palestínskej teroristickej skupiny Hamas Muhammad Díf bol zabitý pri júlovom izraelskom nálete v oblasti Chán Júnisu na juhu Pásma Gazy.

Oznámila to vo štvrtok izraelská armáda s tým, že v uplynulých hodinách dostala spravodajské informácie potvrdzujúce Dífovu smrť. Hamas na žiadosť agentúry Reuters o komentár bezprostredne nereagoval.

"IDF (Izraelské obranné sily) oznamujú, že 13. júla 2024 stíhačky IDF udreli v oblasti Chán Júnis a po vyhodnotení spravodajských informácií možno potvrdiť, že Muhammad Díf bol pri údere zlikvidovaný," uviedla vo štvrtok izraelská armáda.

Podľa vtedajšieho vyjadrenia úradov v Pásme Gazy pri údere prišlo o život viac ako 90 ďalších ľudí, vrátane vysídlených civilistov, pripomenula agentúra AP.

Izraelská armáda doteraz uvádzala, že sa snaží zistiť, či bol Díf zabitý pri údere na areál na okraji Chán Júnisu. Hamas Dífovu smrť po údere poprel.

Oznámenie o Dífovej smrti prišlo vo chvíli, keď sa v iránskej metropole Teherán koná pohreb politického lídra Hamasu Ismáíla Haníja, ktorého stredajšie zabitie Hamas pripisuje Izraelu.

Díf bol v 90. rokoch jedným zo zakladateľov vojenského krídla Hamasu. Vyše 30 rokov stúpal v hierarchii Hamasu, vytvoril sieť tunelov skupiny a podieľal sa na vývoji bômb.

Podľa Izraela je zodpovedný za smrť desiatok Izraelčanov zabitých pri samovražedných atentátoch. Zároveň bol jedným zo strojcov brutálneho útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo takmer 1 200 ľudí a ktorý rozpútal vojnu v Pásme Gazy.

Prežil najmenej sedem pokusov o atentát

Prežil najmenej sedem izraelských pokusov o atentát, naposledy v roku 2021, a figuroval na izraelskom zozname najhľadanejších osôb.

Izraelská vojenská ofenzíva začatá po útoku zo 7. októbra si podľa dnešnej bilancie ministerstva zdravotníctva v Gaze vyžiadala životy najmenej 39 480 Palestínčanov, ďalších 91 128 bolo od začiatku bojov zranených.

Vojna tiež premenila veľkú časť husto zastavaného územia na trosky, vyhnala väčšinu z 2,3 milióna obyvateľov úzkeho pobrežného územia pásu aj niekoľkokrát z domovov a spôsobila rozsiahlu humanitárnu krízu.

Pozrite si aj reportáž z 1. augusta o iránskej odvete.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok