Irán sa vyhráža odplatou za smrť lídra Hamasu. Vojnu nechceme, ale sme pripravení, odkazuje Izrael

31.7.2024 13:20

Izrael sa nesnaží o eskaláciu vojny, ale je pripravený zvládnuť všetky scenáre, uviedol v stredu izraelský minister obrany Joav Gallant. Zároveň ocenil izraelské sily, ktoré zaútočili na veliteľa libanonského hnutia Hizballáh v Bejrúte. Informuje o tom agentúra Reuters.

Hamas líder
Foto: TASR/AP

"Nechceme vojnu, ale pripravujeme sa na všetky možnosti," uviedol Gallant izraelským vojakom pri jednotke protivzdušnej obrany Arrow, píše spravodajský portál The Times of Israel.

Návšteva sa uskutočnila potom, čo bol v utorok pri leteckom útoku izraelskej armády na Bejrút zabitý najvyšší vojenský veliteľ Hizballáhu Fuád Šukr a v stredu ráno zahynul v Teheráne politický líder palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíl Haníja.

Zabili kľúčových lídrov

Šukr bol pravou rukou vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha a pôsobil ako jeho poradca pre vojenské operácie, uviedla izraelská armáda vo vyhlásení a dodala, že riadil útoky Hizballáhu na Izrael a bol zodpovedný aj za sobotňajší útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov. Gallant označil utorkový výkon izraelskej armády za "sústredený, kvalitný a zvládnutý".  

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol v iránskej metropole zabitý v "špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov" v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá. Jeho smrť potvrdili aj iránske Revolučné gardy a samotné hnutie Hamas.

Pozrite si celú reportáž o zabití lídra Hamas z 31. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok