Rozozvučali sa sirény, Hizballáh spustil odvetu proti Izraelu. V krajine vyhlásili stav núdze na 48 hodín

25.8.2024 07:05 , Aktualizované: 25.8.2024 11:23

Libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh v nedeľu oznámilo, že spustilo útok na Izrael v odvete za smrť svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra. Izraelská armáda už predtým informovala, že podniká preventívne letecké útoky v Libanone proti cieľom Hizballáhu, pretože hnutie pripravuje útok proti Izraelu, informujú The Times of Israel.

Núdzový stav

Izraelské bojové lietadlá útočia na ciele Hizballáhu, kvôli "bezprostrednej hrozbe pre občanov štátu Izrael", uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Zdôraznil, že ide o akt sebaobrany. Izraelský premiér Bejnamin Netanjahu na 06 00 zvolal schôdzku bezpečnostného kabinetu, zasadnutie vlády v plnom zložení sa nekoná.

Hizballáh oznámil, že nad izraelské územie vyslal veľký počet dronov. Smeruje na "určitý vojenský cieľ, infraštruktúru izraelskej protivzdušnej obrany a ďalšie miesta". Plná odveta podľa neho "zaberie nejaký čas".

Izraelský minister obrany Joav Galant v krajine vyhlásil na 48 hodín stav núdze, ktorý začal platiť o 05:00 SELČ, uviedla agentúra DPA.

Server The Times of Israel uvádza, že tzv. stav špeciálnej situácie sa vyhlasuje v kríze a dáva izraelským úradom väčšie právomoci nad civilným obyvateľstvom s cieľom zabezpečiť jeho bezpečnosť. Platí 48 hodín, možno ho ale predlžovať.

Rozozvučali sa sirény

V oblasti Tel Avivu a ďalej na sever Izraela platia obmedzenia pri zhromažďovaní. Vonku sa môže zísť maximálne 30 ľudí, vo vnútorných priestoroch potom 300 osôb.

Vzdelávacie inštitúcie môžu fungovať v prípade, že blízko je kryt a možno sa doň včas dostať. Rovnaké pravidlá platia aj pre pracoviská.

V obciach na severe Izraela sa rozozneli sirény ohlasujúce letecký poplach. Ľudia na sociálnych sieťach zverejňovali zábery, ako izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome odpaľuje strely určené na zničenie cieľov vystrelených Hizballáhom. Izraelská zdravotnícka služba Magen David Adom uviedla, že je v stave najvyššej pohotovosti.

Ben Gurionovo letisko pri Tel Avive odložilo odlety, lietadlá mieriace do tejto destinácie boli presmerované inam.

Pozrite si rozhovor s expertom, ktorý reagoval na útok na Izrael. Vysvetlil taktiež čo majú spoločné Hamas a Hizballáh.

Na čo sa zameral Hizballáh

Libanonské hnutie tvrdí, že vypálilo viac ako 320 rakiet na severný Izrael a zasiahlo 11 izraelských vojenských základní, čo Izrael nepotvrdil. Uviedlo však, že Hizballáh sa zrejme zameral na budovy izraelskej vojenskej rozviedky a tajnej služby Mossad v centrálnom Izraeli.

Izraelská armáda tvrdí, že Hizballáh ráno vyslal na severný Izrael 210 rakiet a približne 20 dronov. Niektoré zachytila izraelská protivzdušná obrana, iné dopadli do neobývaných oblastí.

Izrael a Hizballáh viedli v minulosti niekoľko vojen. Libanonské hnutie vzniklo v roku 1982, keď Izrael v snahe zničiť palestínske hnutie odporu napadol Libanon a obsadil takmer polovicu krajiny.

Cieľom Hizballáhu bolo v tom čase vyhnať izraelské sily, ktoré odišli až v roku 2000. Ani potom sa napätie neskončilo, čo viedlo k mesiac trvajúcej vojne v lete 2006. Aj vtedy sa Hizballáh a izraelská armáda navzájom ostreľovali cez hranice. Tieto boje sa výrazne zintenzívnili minulý rok po teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Majú spoločného nepriateľa

Od októbra minulého roka Hizballáh, ktorý je spojencom Hamasu, a izraelská armáda ostreľujú hranicu takmer denne. Podľa denníka The Times of Israel si tieto akcie vyžiadali smrť 26 civilistov a 19 vojakov na izraelskej strane, zatiaľ čo v Libanone zahynuli desiatky civilistov.

Hizballáh tvrdí, že pri týchto útokoch bolo zabitých 430 jeho členov, najmä v Libanone, ale aj v Sýrii, ako aj 70 členov skupín napojených na Hizballáh.

Varovanie pre obyvateľov

Médiá v Libanone potvrdili, že juh krajiny zasiahlo asi 40 izraelských rakiet. Hovorca izraelskej armády Hagari odkázal obyvateľom v miestach, kde Hizballáh pôsobí, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti okamžite presunuli inam.

Izrael a Hizballáh, ktorý je podporovaný Iránom, sa od vypuknutia vojny Izraela a teroristického hnutia Hamas v Pásme Gazy opakovane ostreľujú a panuje obava zo širšieho regionálneho konfliktu.

Prvá fáza úderov sa skončila

Hizballáh uviedol, že "prvá fáza" úderov proti Izraelu "sa skončila s úplným úspechom". 

Militantná skupina uviedla, že táto fáza sa zamerala na útoky na izraelské vojenské objekty, ktoré by Izraelu zabránili zachytiť druhú paľbu útokov, ktorá je zameraná na "požadovaný cieľ hlboko vo vnútri entity", pričom nešpecifikovala, o aký cieľ ide. 

Hizballáh potom vymenoval niekoľko miest, ktoré podľa neho v nedeľu úspešne zasiahol, a dodal, že smerom na Izrael vypustil 320 rakiet. Predtým uviedol, že údery boli reakciou na zabitie najvyššieho vojenského veliteľa a ďalších osôb minulý mesiac.

Na otázku o počte úderov Hizballáhu a lokalitách, na ktoré sa zamerali, izraelská armáda uviedla, že ich doterajší počet je približne 215 rakiet vypálených z Libanonu - momentálne však nevie povedať, kde ich zasiahli. 

Pozrite si archívnu reportáž o Hizballáhu.

USA sú pripravené podporiť Izrael

"Naďalej pozorne sledujeme situáciu a jasne sme povedali, že USA sú pripravené podporiť obranu Izraela," vyhlásil hovorca Pentagónu.

Minister obrany Lloyd Austin telefonoval so svojím izraelským náprotivkom Joavom Gallantom a americký minister "potvrdil železný záväzok Spojených štátov brániť Izrael pred možnými útokmi zo strany Iránu a jeho regionálnych partnerov a zástupcov," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok