Rozšíri sa konflikt na Blízkom východe? Irán chce potrestať Izrael, čakanie na odvetu ale môže byť dlhé

20.8.2024 16:50

Čakanie na iránsku odvetu voči Izraelu môže byť dlhé. Podľa agentúry Reuters to v utorok vyhlásil hovorca iránskych revolučných gárd.

Bojovníci Talibanu sa zúčastňujú na spomienkovej slávnosti za vodcu Hamasu Ismaila Haníju, ktorý bol zavraždený v iránskom Teheráne v afganskom Kábule v nedeľu 4. augusta 2024.
Foto: TASR/AP

Trest pre Izrael

Irán opakovane tvrdí, že musí potrestať Izrael za úder, pri ktorom v Teheráne 31. júla zomrel šéf politického krídla teroristickej organizácie Hamás Ismáíl Haníja. Izrael sa k útoku neprihlásil, ale Irán mu ho pripisuje.

Napätie na Blízkom východe silnie tiež v súvislosti so smrťou vysokopostaveného veliteľa libanonského šiitského hnutia Hizballáh Fuáda Šukra, ktorý bol na konci júla zabitý pri izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu. Okrem toho sa stále nepodarilo dojednať dohodu o prímerí v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti Hamasu. Panujú preto obavy, že konflikt sa rozšíri ďalej na Blízky východ.

Vojnu začal Hamas v októbri

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal bezprecedentný teroristický útok Hamasu a jeho spojencov na Izrael, pri ktorom 7. októbra zahynulo na 1200 ľudí, prevažne civilistov. Ďalších zhruba 250 osôb teroristi odvliekli na územie Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenzíva si odvtedy vyžiadala v Pásme Gazy životy viac ako 40-tisíc Palestínčanov. Údaj nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi Hamasu a jeho spojencov.

Pozrite si reportáž zo 16. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok