Izrael a Hizballáh hovoria, že nechcú vojnu, ale obe strany sú na ňu pripravené. Čo sa od rána deje na Blízkom východe?

25.8.2024 16:02 , Aktualizované: 25.8.2024 21:30

Nedeľňajšia ranná výmena útokov medzi Izraelom a Hizballáhom sa javí ako významná eskalácia, informuje z Jeruzalema redaktor BBC Jon Donnison. Obe strany sú na vojnu pripravené, no hovoria, že ju nechcú.

Izrael vrtuľník
Foto: TASR/AP

Mier v nedohľadne

Diplomati sa už niekoľko týždňov snažia zabrániť tomu, aby kríza v Gaze prerástla do širšieho regionálneho konfliktu.

Spojené štáty varovali, že pretrvávajúce zlyhanie pri dohode o prímerí a prepustení rukojemníkov medzi Izraelom a Hamasom môže viesť k zlyhaniu tohto diplomatického úsilia.

Napriek intenzívnemu tlaku USA však rozhovory o uzavretí dohody o prímerí pre Gazu po viac ako 10 mesiacoch vojny neviedli k ničomu.

Izraelská armáda tvrdí, že je pripravená viesť vojnu na dvoch frontoch: v Gaze a na jej severnej hranici s Libanonom. Ale Hizballáh všetci považujú za oveľa impozantnejšiu silu ako Hamas.

Odhaduje sa, že má okolo 150-tisíc rakiet, z ktorých niektoré sú schopné dosiahnuť ciele v Izraeli.

Jeho bojovníci, z ktorých niektorí bojovali vo vojne v Sýrii, sú dobre vycvičení a lepšie vybavení ako bojovníci Hamasu.

Obe strany sú pripravené

Takmer rok po konflikte v Gaze však niektorí pochybujú, či má Izrael chuť na ďalšiu vojnu. Do bojov v Gaze boli povolané státisíce záložníkov izraelskej armády.

Mnoho Izraelčanov, najmä tí zo severu, však tvrdia, že s Hizballáhom treba vyjednávať.

Od začiatku vojny v Gaze boli evakuované zo svojich domovov desaťtisíce ľudí, ktorí tam žijú. Mnohí prišli o svoje podnikanie.

Aj v južnom Libanone boli desaťtisíce ľudí nútené opustiť svoje domovy kvôli obavám z izraelských útokov.

Lídri Izraela a Hizballáhu tvrdia, že nechcú ďalšiu vojnu v plnom rozsahu. Obe strany však deklarujú, že sú na to pripravené, dodáva redaktor BBC.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok