Na Blízkom východe sa vyostrujú boje, v stávke je aj ďalšia vojna. Čo je Hizballáh a aký je silný?

29.7.2024 05:00

Dvanásť detí a mladých ľudí v sobotu zomrelo na Izraelom obsadených Golanských výšinách pri raketovom útoku vedenom z Libanonu. Raketa zasiahla futbalové ihrisko v drúzskej obci Majdal Šams. Podľa izraelských predstaviteľov raketu odpálilo libanonské militantné hnutie Hizballáh.

Išlo o najsmrteľnejší incident na severnej hranici Izraela a v jej okolí za deväť mesiacov takmer každodennej prestrelky medzi Izraelom a Hizballáhom, píše BBC.

Čo je Hizballáh?

Hizballáh je šiitská moslimská organizácia, ktorá kontroluje najsilnejšie ozbrojené sily v Libanone. Hizballáh založil na začiatku 80. rokov 20. storočia Irán. Stalo sa tak v čase, keď izraelské sily okupovali južný Libanon počas občianskej vojny v krajine.

Hizballáh sa od roku 1992 zúčastňuje národných volieb, čím získal výrazný politický vplyv. Jeho ozbrojené krídlo podniklo smrtiace útoky na izraelské a americké sily v Libanone. Keď sa Izrael v roku 2000 z Libanonu stiahol, bol to práve Hizballáh, ktorý si pripísal zásluhy za jeho vytlačenie.

Hnutie aj v súčasnosti disponuje raketovým arzenálom a západné štáty, krajiny Perzského zálivu a aj Izrael ho označili za teroristickú organizáciu.

Aký silný je Hizballáh?

Hizballáh je jednou z najviac vyzbrojených neštátnych vojenských síl na svete. Financuje a vybavuje ho Irán.

Organizácia tvrdí, že má 100-tisíc bojovníkov, hoci nezávislé odhady sa pohybujú v rozmedzí od 20- do 50-tisíc. Arzenál Hizballáhu obsahuje približne 130-tisíc rakiet - od malých neriadených rakiet až po pokročilé riadené strely schopné zasiahnuť hlboko v Izraeli, píše britský spravodajský portál.

Možná vojna

Sporadické boje sa vystupňovali 8. októbra 2023, teda deň po útoku Hamasu na Izrael. Hizballáh v rámci solidarity s Palestínčanmi ostreľoval izraelské pozície.

Odvtedy organizácia odpaľuje rakety na severný Izrael a jeho pozície na Golanských výšinách. Izraelčania odpovedajú leteckými útokmi či paľbou na pozície Hizballáhu v Libanone. Tieto útoky podľa OSN prinútili viac ako 90-tisíc ľudí opustiť svoje domovy.

Golanské výšiny, mapa Foto: ta3/reprofoto: Google maps Golanské výšiny na mape

Pri izraelských útokoch zahynulo približne 100 civilistov a 366 bojovníkov Hizballáhu.

V Izraeli muselo podľa úradov opustiť svoje domovy 60-tisíc civilistov a v dôsledku útokov Hizballáhu bolo zabitých 33 ľudí vrátane 10 civilistov.

Pozorovatelia tvrdia, že napriek bojom sa obe strany doteraz snažili obmedziť nepriateľské akcie bez toho, aby prekročili hranicu plnej vojny. Existujú však obavy, že tento obzvlášť smrteľný incident by mohol spôsobiť, že sa situácia vymkne spod kontroly, vysvetľuje BBC.

Pozrite si reportáž o útoku z Libanonu na futbalové ihrisko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok