VIDEO: Raketa smerujúca z Libanonu zabila deti na futbalovom ihrisku. Izrael sľubuje odvetu

27.7.2024 20:21 , Aktualizované: 28.7.2024 07:32

Dvanásť detí a mladých ľudí v sobotu zomrelo na Izraelom obsadených Golanských výšinách pri raketovom útoku vedenom z Libanonu. Raketa zasiahla futbalové ihrisko v drúzskej obci Majdal Šams. Informovali o tom izraelskí záchranári a armáda. Ďalších 19 ľudí utrpelo zranenia, šesť z nich je vo vážnom stave.

Tento útok podľa agentúry AP posilňuje obavy z prepuknutia otvorenej vojny medzi Izraelom a šiitským libanonským hnutím Hizballáh, ktorému izraelskí predstavitelia zodpovednosť za dnešný úder pripisujú a sľubujú odvetu.

Izraelská armáda informovala, že zabití mali desať až dvadsať rokov.

Jeden zo zdravotníkov, ktorý zasahoval na mieste, hovoril o rozsiahlych škodách a požiari. "Boli to deti, kto bol na tom ihrisku," povedal Beni Ben Muvchar, šéf obecnej rady v Majdal Šamsu. "Dnes bola prekročená červená línia," povedal v izraelskej televízii Channel 12. Podľa snímok zo sociálnych sietí je ihrisko súčasťou voľnočasového areálu v husto zastavanej oblasti.

Pozrite si zábery z miesta po útoku raketou:

Hizballáh tvrdí, že za útokom nestojí

Podľa izraelských predstaviteľov raketu odpálilo libanonské militantné hnutie Hizballáh. Ale Mohamed Afíf, jeho vysokopostavený člen, agentúre Reuters povedal, že táto skupina nie je zodpovedná za útok na Majdal Šams.

V reakcii na Afífove vyjadrenia izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že "na základe jej vyhodnotenia a informácií, ktoré má k dispozícii, je za raketovou paľbou na Majdal Šams teroristická skupina Hizballáh".

O situácii rokuje izraelský minister obrany Joav Galant s náčelníkom generálneho štábu Hercom Halevim. The Times of Israel píšu, že podľa izraelskej armády raketa, ktorá počas hry zasiahla futbalové ihrisko, bola pomerne ťažká. Vyšetruje, prečo sa protivzdušnej obrane nepodarilo strelu zneškodniť.

Pozrite si zábery z miesta po útoku raketou:

Izrael sľubuje odvetu

Izraelská armáda pripravuje reakciu proti libanonskému militantnému šiitskému hnutiu Hizballáh po tom, čo raketa odpálená z Libanonu v sobotu zabila desať detí a mladých ľudí na Izraelom obsadených Golanských výšinách. Večer to povedal hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Kvôli tomuto útoku sa čo najrýchlejšie zo Spojených štátov vráti izraelský premiér Benjamin Netanjahu, návštevu skráti o niekoľko hodín. Izraelskí predstavitelia hovoria o tom, že sa krajina priblížila otvorenej vojne proti Hizballáhu a Libanonu.

"Naše informácie sú jasné. Hizballáh je zodpovedný za zabitie nevinných detí, tínedžerov," povedal Hagari.

Územie v Sýrii bolo anektované Izraelom

Golanské výšiny na juhozápade Sýrie židovský štát obsadil počas vojny v roku 1967 a v roku 1982 ich v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN anektoval. OSN, Európska únia či Liga arabských štátov (LAS) považujú Golanské výšiny za územie okupované Izraelom. Sýria Izrael ako štát neuznáva.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z bezpečnostných kruhov informovala, že v juholibanonskej dedine Kfir Kila boli pri izraelských útokoch zabití štyria členovia šiitského militantného hnutia Hizballáh podporovaného Iránom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok