Izraelská armáda sa pripravuje na ďalšiu fázu bojov. Netanjahu odkazuje, že útok na futbalové ihrisko pomstia

28.7.2024 09:16

Počet obetí raketového útoku na futbalové ihrisko na Izraelom okupovaných Golanských výšinách stúpol na 12, pričom väčšinu z nich tvoria deti a mladí ľudia. Informuje o tom denník Times of Israel (ToI).

Netanjahu
Foto: TASR/AP

Izraelská armáda odmietla tvrdenia šiitského hnutia Hizballáh, že za útok nie je zodpovedné, jeho veliteľ prisľúbil výraznú odpoveď.

Podľa hovorcu armády libanonské hnutie použilo raketu iránskej výroby Falak 1 vystrelenú z južného Libanonu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý kvôli incidentu predčasne ukončil návštevu Spojených štátov, vo vyhlásení na sieti X prisľúbil, že Izrael útok „neprejde mlčaním“.

Nevinné deti hrajúce futbal

„Medzi zavraždenými boli aj malé deti hrajúce futbal. Od chvíle, keď som sa o nešťastí dozvedel, sa neustále podrobuje bezpečnostným konzultáciám,“ povedal izraelský premiér.

Libanonské médiá podľa ToI, ako aj zábery a komentáre na sociálnych sieťach informovali o údajných izraelských leteckých útokoch v južnom Libanone v nedeľu okolo 1.00 h SELČ.

Nie je jasné, či ide o odvetu za útok na Majdal Šams na Golanských výšinách.

O niekoľko hodín neskôr izraelská armáda informovala o náletoch na „viacero cieľov teroristickej organizácie Hizballáh v celom Libanone“, ale v príspevku na sieti X nespojila svoje zásahy so sobotňajším raketovým útokom na futbalové ihrisko.

Hizballáh sa nepriznal k útoku

Izrael a Hizballáh si vymieňajú paľbu od začiatku októbra minulého roka, keď sa začala vojna v Gaze po teroristických útokoch palestínskeho hnutia Hamas v Izraeli.

Sobotňajší útok, ktorý Izrael pripisuje Hizballáhu, bol však pre Izrael najkrvavejším od začiatku vojenskej konfrontácie.

Nemenovaný predstaviteľ administratívy amerického prezidenta Joea Bidena uviedol, že útok, za ktorý Hizballáh odmietol zodpovednosť, by mohol po mesiacoch obáv vyvolať otvorenú vojnu medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý je pomerne silnou vojenskou silou v regióne.

Izrael tvrdo zasiahne nepriateľa

Krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir vyzval na vojnu s Hizballáhom.

Na druhej strane nemenovaný zdroj z izraelskej bezpečnostnej komunity pre Sky News uviedol, že izraelská odpoveď bude „rozhodná“, ale Izrael „nemá v pláne začať vojnu“.

Izraelský minister obrany Yoav Galant uviedol, že hovoril so zástupcom drúzskej komunity, v ktorej zóne sa predmetné futbalové ihrisko nachádza, a prisľúbil mu, že „Izrael tvrdo zasiahne nepriateľa“.

Podľa ToI Netanjahu pred svojím odchodom konzultoval bezpečnostnú situáciu s americkými predstaviteľmi v USA. USA sa v posledných týždňoch a mesiacoch snažili zmierniť napätie na izraelsko-libanonskej hranici.

Biely dom v nedeľu podľa agentúry AP uviedol, že jeho podpora izraelskej bezpečnosti zostáva neochvejná.

Pozrite si reportáž o útoku na futbalové ihrisko:

Šokujúce zábery a hlboké zdesenie

Osobitná vyslankyňa generálneho tajomníka OSN pre misiu v Libanone Jeanine Hennisová-Plasschaertová podľa agentúry Reuters vyzvala na „maximálnu zdržanlivosť“. Podobne sa vyjadril aj šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

„Zábery z futbalového ihriska v drúzskom meste Majdal Šams sú šokujúce. Dôrazne odsudzujem toto krviprelievanie. Potrebujeme nezávislé vyšetrenie tohto neprijateľného incidentu. Vyzývam všetky strany, aby konali maximálne zdržanlivo a vyhli sa ďalšej eskalácii,“ reagoval Borrell na sieti X.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa ToI v sobotu neskoro večer v telefonickom rozhovore so svojím izraelským náprotivkom Jicchakom Herzogom vyjadril sústrasť a „hlboké zdesenie“ nad útokom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok