Čo vám ušlo z V politike: Rezorty Hlasu sú výkladnou skriňou vlády, myslí si Šutaj Eštok. Majerský nechce z parlamentu spraviť kabaret

19.8.2024 00:00

Hosťami relácie V politike bol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a predseda KDH Milan Majerský. Diskutovali o funkcii predsedu parlamentu, zmenách na ministerstvách aj o vyšetrovaní atentátu na premiéra.

Šutaj Eštok, Majerský
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

Slovensko stále nepozná meno nového predsedu parlamentu. Minister vnútra odkazuje, že táto otázka bude vyriešená v septembri. 

"Nám v Hlase vždy išlo o ľudí, nikdy nám nešlo o funkcie. Preto sme na seba zobrali zodpovednosť a budeme ju niesť aj naďalej. A majte dôveru, že v septembri bude situácia vyriešená," dodal Šutaj Eštok. V Hlase však trvajú na dodržiavaní platných dohôd a zmlúv vrátane tej koaličnej. 

Ministerské rošády

V kuloároch sa rozpráva aj o výmene na ministerských stoličkách. Šutaj Eštok na margo toho dodal, že je zástancom toho, aby bolo "rošád" čo najmenej. "Chceme mať stabilitu," hovorí. "Naše ministerstvá, ktoré patria Hlasu, si myslím, že sú jednou výkladnou skriňou tejto vlády," dodal šéf rezortu vnútra s tým, že splnili predvolebné sľuby. Ako príklad uviedol zastavenie migrácie či zmenu zákona o verejnom obstarávaní. 

"Všetky spory, ktoré máme, respektíve otázky, si vždy vyriešime na úrovni koaličných partnerov. Takto to bude aj naďalej," tvrdí Šutaj Eštok. Na margo medializovaných informácií o zmenách vo vláde dodal, že "nič z toho pravda nie je"

Zmeny v rokovacom poriadku

Majerský pripomenul, že ľudia očakávajú, že tento post bude obsadený a že bude zabezpečený riadny chod Národnej rady. S tým súvisí aj zmena rokovacieho poriadku, ktorú avizoval poverený predseda parlamentu Peter Žiga.

KDH očakáva, že aj opoziční politickí predstavitelia budú informovaní o tom, v akom rozsahu a čo sa bude meniť. Zároveň očakáva, že budú môcť prispieť pripomienkami. "Jednoducho nemôže spraviť z Národnej rady kabaret," dodal líder kresťanských demokratov. 

Vyšetrovanie atentátu na premiéra

Rakúskom pred vyše týždňom otriasla hrozba z teroristického útoku na viedenskom koncertne speváčky Taylor Swift. Naši východní susedia Ukrajinci zas prenikli do Ruska. "Tá situácia vo svete z hľadiska bezpečnosti je zlá," hovorí Šutaj Eštok s tým, že Slovenska sa ale netýka bezprostredná teroristická hrozba. 

Čo sa týka atentátu na premiéra, tak minister vnútra dodal, že nemá informáciu o obsahu vyšetrovania, ale je informovaný o procesných úkonoch. "Motív je jasný. Atentátnik povedal, že nie je spokojný s touto koalíciou," doplnil.

"Motív bol politický, je to dnes vyšetrované ako trestný čin terorizmu a uvidíme. Len majme nejakú dôveru. Ja dôveru mám v OČTK aj v generálnej prokuratúre, že toto vyšetrené bude," uviedol Šutaj Eštok.  

Celú relácie V politike si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok