Zmení tlak z ulice ministerské posty? V kuloároch sa začala skloňovať rekonštrukcia vlády

14.8.2024 16:34

Môže tlak z ulice zmeniť ministerské posty? Turbulencie v rezorte kultúry vytiahli uplynulé dva dni do ulíc tisíce ľudí. Najprv na občianskom, potom na proteste organizovanom časťou opozície. Tá vyzýva premiéra, aby doručil čo najskôr demisiu ministerky kultúry.

Vládne strany však zatiaľ zmeny odmietajú. Rozhodnúť sa má na koaličnej rade.

Odvolaní funkcionári kultúrnych inštitúcií a tisíce ľudí v uliciach. Pod výzvu na odstúpenie ministerky Martiny Šimkovičovej sa zatiaľ podpísalo takmer 190-tisíc ľudí vrátane mnohých z prostredia kultúry. Vznikajú otvorené listy bývalých riaditeľov SND aj exministrov. V nich kritizujú kroky rezortu. 

Ide o demontáž, hovorí exministerka kultúry

"Ja mám pocit, že v priamom prenose sledujeme demontáž kultúrnej infraštruktúry," povedala bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová.

"Politik, ktorý si dovolí brutálnym spôsobom siahnuť na národné divadlo, vždy narazí," uviedol bývalý riaditeľ SND Matej Drlička.

"Nedovolíme, aby neodborníci a nekompetentní ľudia bez štipky rešpektu v umeleckej obci rozhodovali o odborníkoch, ktorí sa osvedčili a majú za sebou nejakú prácu," dodal herec a člen Činohry SND Richard Stanke.

"Pani riaditeľku galérie odvolali, ktorá ju zachránila, za 13 rokov ju postavila na nohy a dali tam človeka, ktorý vyhlásil, že obrazom ani umeniu nerozumie, ale číslam. Fuj!" nahnevane povedala herečka Kamila Magálová.

"Myslím, že všetko, čo sa v spoločnosti deje, je nad mieru poburujúce," dodala herečka Jana Kovalčíková.

"Nikto z nás nemá stoličku až do svojej smrti prikovanú. Je bežné, že človek je vo funkcii a potom vo funkcii nie je," obránila svoje rozhodnutie ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Ministerka obhajuje personálne rošády

Ministerka kultúry obhajuje personálne rošády najmä strážením hospodárskych výsledkov. Opakovane však kritizovala aj obsahovú stránku inštitúcií. Protesty na námestiach označuje za "Majdan". Dodala: "Opäť šíriť nenávisť, prípade opäť vyburcovať nejakého chorého človeka k nejakému epickému činu."

"Je úplne jasné, že nemala byť nikdy na svojom poste, je to najmenej populárna ministerka, najmenej dôveryhodná zo všetkých," vyjadril sa k ministerke predseda strany, podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

"Devastuje všetko, čo vybudovali ľudia, ktorí na svojich pozíciách v rámci kultúry boli niekoľko rokov a majú za sebou dobrú prácu," doplnil poslanec NR SR, predseda strany Branislav Gröhling (SaS).

Dianie v uliciach neostane na hradnom kopci bez odozvy. Opozícia na budúci týždeň zvoláva mimoriadny výbor a Progresívne Slovensko zbiera podpisy pod mimoriadnu schôdzu parlamentu. 

"Predpokladám, že zastupujúci predseda ju zvolá na budúci týždeň, dátum je na ňom," povedal Šimečka.

Otázne je či sa nájde dostatok poslancov na otvorenie schôdze. Opozícia nemá dosť hlasov a nejasné je či koaliční poslanci v čase dovoleniek prídu. 

"Pre koalíciu to nevyzerá dobre, pokiaľ sa len pár týždňov po atentáte verejnosť zhromažďuje na námestiach a vyjadruje svoje znepokojenie," uviedol svoje obavy politológ Radoslav Štefančík.

Šimkovičová aj Susko

V kuloároch sa skloňuje aj rekonštrukcia vlády. Rezort kultúry vraj môže dostať Hlas za výmenu postu predsedu parlamentu. Hlas aj SNS však trvajú na súčasnom prerozdelení.

"Hlas by sa tým stal najdominantnejšou silou vo vláde, ale nemožno to vylúčiť, keďže by ostal aj vlk sýty aj koza celá," dodal Štefančík.

"Aj SNS by mala vyslať signál, že žiadne ministerstvo kultúry nie je na výmenu," vyjadril sa minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Opozícia chce okrem ministerky kultúry odvolávať aj ministra spravodlivosti Borisa Suska pre jeho zmeny v justícii a prerušenie trestu Dušanovi Kováčikovi. Dianie v rezortoch budú strany riešiť na najbližšej koaličnej rade. Tá by mohla byť ešte v auguste.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok