Protestom sa nieslo aj jeho meno. Žiadajú moje odvolanie, hoci chcem vrátiť justíciu do normálu, reaguje Susko

13.8.2024 22:07

Opozícia žiada jeho odvolanie, tisíce ľudí dalo najavo svoj nesúhlas voči konaniu ministerstva spravodlivosti na čele s Borisom Suskom. Ten ukazuje na zlyhanie predchádzajúcich vlád a varuje ľudí pred manipuláciou.

protest Susko
Foto: reprofoto/TASR/Jakub Kotian

Susko ukázal prstom na minulosť

Je smutné počúvať o odvolávaní ministra spravodlivosti, ktorý nájde odvahu bojovať za návrat justície do normálu.

Uviedol to šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) v reakcii na utorkový protest v Bratislave proti krokom vládneho kabinetu.

Poukázal pritom na devastovanie právneho štátu, ktoré sa podľa jeho slov dialo za vlády Igora Matoviča (hnutie Slovensko).

"Nikdy nezabudnite na všetku tú špinu, ktorá sa valila z úst bývalých vládnych politikov a spôsobila neuveriteľné ľudské utrpenie i materiálne škody. Nezabúdajte na nezmyselné opatrenia a hádky v čase pandémie či obmedzovanie slobody názoru, zhromažďovania sa. Na vypínanie nepohodlných médií bez rozhodnutia súdov, iba na základe vôle politikov," odkázal občanom na sociálnej sieti.

Opozícia podľa Suska ženie ľudí do ulíc počas horúčav a riskuje tak ich zdravie. "Nenechajte sa zahnať do pekla emócii a nízkych pudov, hoci časť opozície ide za výdatnej asistencie médií a umelcov podľa osvedčeného manuálu," dodal.

Ľudia kritizujú konanie ministerstiev

Tisíce ľudí na Námestí SNP v Bratislave protestovali proti krokom vládneho kabinetu. Kritizovali aktuálnu situáciu v kultúre, personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyjadrili aj obavy o právny štát.

Rečníci okrem iného vyčítali ministrovi spravodlivosti rozhodnutie podať dovolanie a pustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia.

Za zhromaždením stáli opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) a strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Opozícia žiada "hlavu" Suska a Šimkovičovej

Opozícia, konkrétne PS a SaS nedávno avizovali, že začali zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti z funkcie.

"Boris Susko prepustením Dušana Kováčika prekročil všetky hranice. Susko za desať mesiacov svojho pôsobenia v úrade riešil len zločincov a korupčníkov. Okrem spackaného Trestného zákona, ktorým znižoval tresty pre zlodejov, neprijateľne zasiahol do rozhodnutia súdov, ktoré Dušana Kováčika odsúdili na osem rokov väzenia," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Susko je podľa šéfa SaS ministrom zločincov. 

Konať má prezident, ten vyčkáva

Progresívne Slovensko v tejto veci apeluje na prezidenta Petra Pellegriniho. Vyzýva ho, aby si pozval oboch ministrov do paláca a verejne žiadal vysvetlenie ich krokov.

Pellegrini sa Suska zastal. "Minister spravodlivosti využil právomoc, ktorá je v trestnej legislatíve zakotvená už 18 rokov," informovala jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Prezident zároveň zdôraznil, že o vine a treste v demokratickom a právnom štáte vždy musia rozhodovať súdy, a to na základe ústavy a zákonov. Preto považuje za dôležité, aby v tejto veci Najvyšší súd rozhodol čo najskôr.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok