FOTO/VIDEO: Námestie zaplnilo cez 18-tisíc ľudí. Opozícia zorganizovala protest, KDH sa nepridalo

13.8.2024 16:53 , Aktualizované: 13.8.2024 21:26

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa nepripojilo k organizácii protestu, ktorý v utorok (13. augusta) pripravili strany Progresívne Slovensko (PS) a Sloboda a Solidarita (SaS). Demonštrácia mierne narušila dopravu.

Kritika Šimečku voči (ne)činnosti vlády

Podpredseda parlamentu a predseda PS Michal Šimečka ocenil vysokú účasť na proteste za spravodlivosť a kultúru a avizoval zvýšenie tlaku na koalíciu odvolávaním ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Borisa Suska.

Šimečka kritizuje vládnu koalíciu za nečinnosť a neschopnosť zlepšiť životné podmienky občanov.

Podľa neho vláda nevenuje pozornosť zlepšovaniu školstva, zdravotníctva, infraštruktúry ani ochrane ľudských práv. Naopak, Šimečka tvrdí, že vláda sa sústreďuje na vlastné výhody a rozdeľovanie spoločnosti.

Šéf progresívcov odhadoval, že na mieste bolo cez 18-tisíc ľudí.

Medzi rečníkmi vystúpila aj herečka Kristína Tormová ↓:

Presvedčenie vyjadrilo KDH včera

KDH uviedlo, že jeho členovia sa zúčastnili na včerajšej akcii, ktorú organizovali umelci.

„Veríme, že protesty organizované umelcami alebo ľuďmi bez politického pozadia môžu vyvinúť oveľa silnejší tlak na vládnu koalíciu,“ vyjadrilo sa hnutie v oficiálnom stanovisku.

Zároveň však KDH upozornilo na to, že v oblasti kultúry vidí oblasti, ktoré je potrebné reformovať.

Dopravné obmedzenia aj teplo

Protest na Námestí SNP v Bratislave obmedzila verejnú aj individuálnu dopravu. Upozornila na to bratislavská mestská polícia.

"Počas podujatia posilňujeme výkon v kamerovom stredisku mestskej polície a aj v uliciach hlavného mesta. Kamery slúžia mestskej polícii a Policajnému zboru nielen na prevenciu priestupkov a trestných činov, ale záznamy z nich môžu byť použité aj ako dôkaz," spresnila mestská polícia.

Dopravné obmedzenia v Starom Meste

Na dopravné obmedzenie pre protest upozornila na sociálnej sieti aj bratislavská krajská polícia. "Tie sa budú týkať individuálnej, ako aj hromadnej dopravy, v závislosti od vývoja dopravnej situácie v nadväznosti na priebeh samotného zhromaždenia," ozrejmila. Dotkli sa lokalít Suché Mýto, Kamenné námestie a Námestie Slovenského národného povstania.

"Vodičov v tejto súvislosti vyzývame k zvýšenej trpezlivosti a opatrnosti pri prejazde uvedenými lokalitami. V prípade potreby budú premávku usmerňovať dopravní policajti," dodala polícia.

Pozrite si reportáž o proteste za záchranu kultúry z 12. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok