FOTO/VIDEO: Protest na obranu kultúry. Umelci žiadajú odstúpenie Šimkovičovej aj Machalu, vymáhať požiadavky bude štrajkový výbor

12.8.2024 12:07 , Aktualizované: 12.8.2024 22:10

Kultúrna obec spolu s mnohými občanmi nesúhlasí so zmenami, ktoré do sektoru zavádza ministerstvo kultúry na čele s Martinou Šimkovičovou. Tisíce ľudí protestovali v uliciach Bratislavy.

Dôvody protestu aj požiadavky

Umelci spolu s verejnosťou protestovali voči konaniu rezortu kultúry.

Rozhodli sa preto zorganizovať apolitický protest, ktorý viedla platforma Otvorená kultúra. Odhaduje sa, že sa protestu zúčastnilo niekoľko cez deväťtisíc ľudí.

Dôvody protestného zhromaždenia boli nesúhlas voči odvolaniu riaditeľa SND Mateja Drličku a riaditeľky SNG Alexandry Kusej.

Umelci požadujú odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ale aj generálneho tajomníka služobného úradu rezortu Lukáša Machalu.

Ako to vyzeralo na proteste?

Stretli sa so Šimkovičovou

Zástupcovia SND sa stretli s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou v pondelok (12. augusta) v priestoroch opery SND.

Na stretnutí bola riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová a riaditeľ Opery SND Martin Leginus spolu s ďalšími zamestnancami.

Na stretnutí v SND ohlásil odvolaný šéf divadla Matej Drlička, že vznikne štrajkový výbor.

Umelci budú žiadať odstúpenie ministerky Martiny Šimkovičovej a odobratie rezortu kultúry strane SNS. 

Protesty narušia dopravu

Protesty v centre Bratislavy v pondelok a utorok (13. 8.) večer obmedzili a aj obmedzia dopravu v oblasti Námestia SNP.

"Z dôvodu verejného zhromaždenia a následného pochodu jeho účastníkov je potrebné počítať s dopravnými obmedzeniami na trase presunu účastníkov a to z miesta pred budovou Národného divadla na Pribinovej ulici, Šafárikovho námestia, Štúrovej ulici, Kamenného námestia a Námestia Slovenského Národného Povstania," upozorňuje polícia.

Obmedzenia sa týkajú individuálnej dopravy ako aj hromadnej dopravy.

Prvý z nich sa začal v pondelok od 17.00 h pochodom od budovy Slovenského národného divadla na Námestie SNP.

Vystúpenie rečníkov na námestí sa začalo o 18.00 h.

Utorkový protest organizuje opozícia

Utorkový protest organizujú opozičné politické strany. Konať sa bude od 18.00 h.

"Počas podujatí posilňujeme výkon v kamerovom stredisku mestskej polície a aj v uliciach hlavného mesta. Kamery slúžia mestskej polícii a Policajnému zboru nielen na prevenciu priestupkov a trestných činov, ale záznamy z nich môžu byť použité aj ako dôkaz," uviedla mestská polícia.

Odporúča tiež vyhnúť sa prejazdu bratislavským Starým Mestom pred, počas a po protestoch.

Policajti vyzvali občanov, aby sa ozvali mestskej polícii, prípadne oslovili najbližšiu hliadku, ak by boli svedkom protiprávneho správania, alebo sa cítili ohrození.

Pozrite si aj reakcie ministerky z 8. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok