Opozícia trvá na mimoriadke a protestoch. Pellegriniho žiada, aby konal, ten čaká na Najvyšší súd

8.8.2024 12:34 , Aktualizované: 8.8.2024 15:44

Opozičné politické strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Progresívne Slovensko (PS) nepožadujú už len odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ale po novom už aj ministra spravodlivosti Borisa Suska.

SaS PS
Foto: reprofoto/TASR/Jaroslav Novák, Martina Kriková

SaS začala zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady k návrhu na odvolanie Suska z funkcie.

V stredu (7. augusta) o podobnom kroku informovalo PS, ktoré rovnako zháňa podpisy k mimoriadnej schôdzi k návrhu odvolania Šimkovičovej. Podpismi prispejú aj liberáli.

Opozičné strany spoluorganizujú protest zvolaný na utorok (13. augusta).

Kritika voči pôsobeniu Suska

"Boris Susko prepustením Dušana Kováčika prekročil všetky hranice. Susko za desať mesiacov svojho pôsobenia v úrade riešil len zločincov a korupčníkov. Okrem spackaného Trestného zákona, ktorým znižoval tresty pre zlodejov, neprijateľne zasiahol do rozhodnutia súdov, ktoré Dušana Kováčika odsúdili na osem rokov väzenia," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Susko je podľa šéfa SaS ministrom zločincov. "Aj preto sme sa rozhodli po dohode s partnermi iniciovať zber podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu Borisa Suska. Nemôžeme tolerovať rozvrat právneho štátu na Slovensku. Tento človek rezignoval na boj proti korupcii," doplnil.

Minister sa podľa podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej spreneveril justícii a ničí kľúčové inštitúcie na boj s korupciou.

Ako vyzeralo prepustenie odsúdeného Dušana Kováčika?

Progresívci sa obracajú na prezidenta

Progresívne Slovensko v tejto veci apeluje na prezidenta Petra Pellegriniho. Vyzýva ho, aby si pozval oboch ministrov do paláca a verejne žiadal vysvetlenie ich krokov.

Taktiež upozorňuje na petíciu podpísanú od vyše 100-tisíc občanov, ktorí požadujú odvolanie ministerky Šimkovičovej.

Kritika prichádza po tom, čo minister spravodlivosti svojím dovolaním umožnil prepustenie odsúdeného korupčníka na slobodu.

Ministerka kultúry zase čelí obvineniam z čistiek vo vedení Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie.

Pellegrini čaká na Najvyšší súd

Pellegrini sa Suska zastal. "Minister spravodlivosti využil právomoc, ktorá je v trestnej legislatíve zakotvená už 18 rokov," informovala jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Prezident zároveň zdôraznil, že o vine a treste v demokratickom a právnom štáte vždy musia rozhodovať súdy, a to na základe ústavy a zákonov. Preto považuje za dôležité, aby v tejto veci Najvyšší súd rozhodol čo najskôr.

Zvolanie schôdzí podporí aj Hnutie Slovensko

Poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ podporia odvolávanie Šimkovičovej aj Suska. Pripoja podpisy k obom návrhom na zvolanie mimoriadnej schôdze o ich odvolávaní.

Šimkovičová podľa nich predstavuje opak kultúry. Pripomínajú jej zahraničnú služobnú cestu do Dubaja, kde podľa nich míňala financie štátu aj na osobnú dovolenku.

Hnutie Slovensko jej vyčíta aj kroky pri zmenách vo verejnoprávnom telerozhlase, vo Fonde na podporu umenia i Audiovizuálnom fonde. Okrem iného hnutie kritizuje aj zatvorenie kaštieľa v Budmericiach pre verejnosť a

"odvolávanie kompetentných ľudí, ktorí boli vybratí cez verejné vypočutia do kultúrnych inštitúcií štátu," píšu vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok