PS a SaS kritizujú autoritárske praktiky Šimkovičovej. Avizujú protest, zháňajú podpisy na mimoriadnu schôdzu

7.8.2024 15:52

Progresívne Slovensko začína zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Plánuje tiež zorganizovať protestné zhromaždenie.

PS Šimkovičová
Foto: reprofoto/TASR/František Iván, Jakub Kotian

Na stredajšej tlačovej konferencii (7. augusta) o tom informoval podpredseda PS Ivan Štefunko.

Kritizoval odvolanie Alexandry Kusej z postu riaditeľky Slovenskej národnej galérie a Mateja Drličku z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla.

Žiadajú ju odstúpiť

"Arogancia, autoritárske spôsoby a zásahy ministerky kultúry Šimkovičovej nemajú na Slovensku obdobu," upozornil Štefunko s tým, že ministerka je tá, ktorá musí odísť zo svojej funkcie.

Členka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Dana Kleinert (PS) poukázala na to, že za ostatné mesiace sektor kultúry ovládajú ľudia, ktorí mu vôbec nerozumejú a nevedia ho viesť. Žiada Šimkovičovú, aby odstúpila.

Ako na svoje odvolanie reagovala riaditeľka SNG Alexandra Kusá:

Kritika zo strany SaS

Šimkovičovej kroky odsúdila aj strana SaS. Ministerka podľa nich deštruuje celý kultúrny a umelecký sektor, vyčítajú jej nekompetentnosť a autoritárstvo.

"Celý sektor si chce prispôsobiť na vlastný obraz a nemá najmenšiu úctu k ľuďom, ktorí kultúre rozumejú a celý život sa jej venujú," zdôraznil predseda SaS Branislav Gröhling.

Konanie ministerky pripomína SaS časy, v ktorých kultúra čelila diktátu režimu Vladimíra Mečiara.

Aj liberáli vyjadrili podporu umeleckej obci i verejnosti, ktoré sa podpisujú pod petíciu za odvolanie ministerky. Rovnako vyzvali koaličných poslancov a ministrov zo Smeru-SD a Hlasu-SD vo vláde, aby prehodnotili pôsobenie Šimkovičovej a ministerku odvolali.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok