Koalícia odsudzuje "hrubé osobné útoky" na ministrov. Tvrdí, že na opozičnom proteste zazneli rovnaké heslá ako pred atentátom

14.8.2024 14:05

Koaličné strany v spoločnom stanovisku odsudzujú útoky na ministrov, za ktorými vidí tzv. opozičných aktivistov. Nepozdávajú sa jej ani heslá, ktoré zneli na utorňajšom proteste.

protest
Foto: TASR/Dano Veselský
Snímka z opozičného protestu v Bratislave

Strany vládnej koalície Smer-SD, Hlas-SD a SNS odsudzujú „hrubé osobné“ útoky na ministrov, ktoré podľa nich prichádzajú od tzv. opozičných aktivistov, politikov a médií.

Koalícia tvrdí, že si len vykonávajú svoje ústavné a zákonné povinnosti a plnia programové vyhlásenie vlády. Strany to uviedli v spoločnom stanovisku, ktoré zaslal tlačový odbor Smeru-SD.

Koalícia rešpektuje práva občanov na zhromaždenie a slobodu prejavu. Šírenie nenávisti bez argumentov však nepovažuje za iný politický názor.

„Strany vládnej koalície odsudzujú hrubé osobné útoky na ministrov vládnej koalície zo strany opozičných aktivistov, politikov a médií len pre vykonávanie svojich ústavných a zákonných kompetencií a plnenie Programového vyhlásenia vlády SR,“ píše sa vo vyhlásení.

Na vine sú liberálne médiá a opozícia

Strany pristupujú s plným rešpektom k inému politickému názoru, ale šírenie nenávisti bez argumentov zaň nepovažujú.

Koalícia deklaruje, že nemôže rešpektovať neschopnosť akceptovať výsledky parlamentných volieb, ktorá sa prejavuje „šírením klamstiev, nenávisti a hystérie“.

Táto neschopnosť podľa koalície prichádza z „liberálnych médií, politických mimovládok a opozície“. Viedlo to podľa koaličných strán aj k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS tvrdia, že na utorkovom (13. 8.) opozičnom proteste, reagujúcom na situáciu v kultúre, sa skandovali štvavé heslá, ktoré odznievali aj pred atentátom na Fica.

Šéf SNS Andrej Danko doplnil, že každý má právo protestovať, ale na zhromaždeniach nemôžu odznievať heslá o zatváraní politikov. Opoziční predstavitelia by sa mali podľa neho zamyslieť nad svojím cieľom ešte predtým, ako pozývajú ľudí na protesty.

"Máme plné právo hovoriť o zmenách v spoločnosti," povedal Danko vo videu na sociálnej sieti. Spoločnosť podľa neho opäť "šalie", pýta sa opozície, či necíti zodpovednosť za napätie v spoločnosti.

Opozičné protesty označil predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok za "hecovanie" ľudí v uliciach. Streľba v Handlovej na premiéra by mala podľa neho ostať pre všetkých mementom.

Výzvy na zatvorenie Fica do väzenia označil za nezodpovedné manipulovanie s emóciami ľudí. "Politika sa robí v parlamente, nie na ulici," odkázal opozícii. "Nech opoziční politici kritizujú vládu, nech to však robia kultivovane, bez vyhrážok väzením komukoľvek," dodal.

Nečinná a neschopná vláda

Opozícia, naopak, kritizuje súčasnú koalíciu. V reakcii na včerajší (13.8.) záujem občanov o opozičný protest organizovaný stranami PS a SaS predseda progresívcov Michal Šimečka uviedol, že plánujú zvýšiť tlaku na koalíciu odvolávaním ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Borisa Suska.

Šimečka tiež kritizoval vládnu koalíciu za nečinnosť a neschopnosť zlepšiť životné podmienky občanov.

Vláda podľa neho nevenuje pozornosť zlepšovaniu školstva, zdravotníctva, infraštruktúry ani ochrane ľudských práv. Naopak, vláda sa vraj sústreďuje na vlastné výhody a rozdeľovanie spoločnosti.

Proti krokom ministerky kultúry sa ohradilo aj opozičné KDH, hoci sa včerajšieho protestu nezúčastnilo. Politici hnutia však boli prítomní na pondelkovej (12.8.) občianskej akcii organizovanej platformou Otvorená kultúra.

„Veríme, že protesty organizované umelcami alebo ľuďmi bez politického pozadia môžu vyvinúť oveľa silnejší tlak na vládnu koalíciu,“ vyjadrilo sa hnutie v oficiálnom stanovisku.

Pozrite si aj reportáž z utorňajšieho protestu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok