Drlička je tým najlepším hercom v divadle, vyhlásil posmešne Danko, so Šimkovičovou súhlasí. Štefunko si myslí, že robia iba naprieky

11.8.2024 12:47

Hosťami relácie V politike boli predseda SNS Andrej Danko a podpredseda PS Ivan Štefunko. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Odvolanie Drličku a Kusej

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová cez týždeň odvolala dvoch riaditeľov kultúrnych inštitúcií. "Vyzerá to tak, že Drlička je tým najlepším hercom v divadle," reagoval Danko na to, že si vtedy ešte riaditeľ Slovenského národného divadla prevzal dekrét o odvolaní v župane.

Tvrdí, že ministerka má právo vymeniť vedenie organizácií, ktoré spadajú pod jej rezort. Drličku nazval "Matovičovým nominantom" a podľa neho nie je "zhmotnením kultúry".

Pre Danka bolo šokujúce aj to, že Alexandra Kusá, teraz už exriaditeľka Slovenskej národnej galérie, podpísala dodatky so svojím otcom, po ktorom môže dediť dva milióny eur. "Toto je jasný príklad rodinkárstva," tvrdí, no zároveň si myslí, že jej treba priznať, čo za 24 rokov v tejto inštitúcii urobila.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Ivan Štefunko (PS)
- %
Andrej Danko (SNS)
- %
Celkovo hlasov: 1011

Štefunko je rád, že Danko uznal, že Drlička a Kusá odrobili dobrú prácu. Nerozumie preto tomu, že ministerka odvolala ľudí z dvoch veľmi dobre fungujúcich inštitúcií, ktoré "chránia a rozvíjajú to, čo je kultúra na Slovensku".

Považuje za nepochopiteľné, že skúseného človeka (Kusú - pozn. red.) nahradil "manažér, o ktorom sme nikdy nepočuli".

Danko vyhlásil, že za krokmi ministerky kultúry plne stojí a nemá s nimi žiaden problém. Prezradil, že Šimkovičová je spokojná s vedením Slovenskej filharmónie a rešpektuje ho, ale s vedením Slovenského národného múzea sa budú musieť porozprávať. Už pred niekoľkými dňami sa totiž objavili informácie, že jeho riaditeľ už nie je vo svojej funkcii. Ten to však poprel.

Šéf národniarov kritizoval aj vysokú sumu, za ktorú bola rekonštruovaná budova SNG. Podľa neho by bolo lepšie uvažovať nad tým, či nepostaviť novú a starú dať Univerzite Komenského, aby z nej vzniklo "nábrežie vzdelávania". 

"Máme právo vybrať si manažérov, ktorí nebudú súčinní s bývalou vládou," vyhlásil a kritizoval, že opozícia verejnosti prezentuje, že odvolaním Drličku a Kusej spomínané inštitúcie končia.

Štefunko má pocit, že to, čo vláda robí, sú zbytočné "naprieky" a ignoruje odkaz historických autorov, ktorí sa tiež "trošičku vysmievali zo slovenskej malosti". "Sú to také blbosti, čo robí vaša ministerka," dodal podpredseda PS.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok