Drlička je tým najlepším hercom v divadle, vyhlásil posmešne Danko, so Šimkovičovou súhlasí. Štefunko si myslí, že robia iba naprieky

11.8.2024 12:47

Hosťami relácie V politike boli predseda SNS Andrej Danko a podpredseda PS Ivan Štefunko. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

v politike Štefunko Danko
Foto: ta3/Branislav Kopča

Protesty sa blížia

Danko zopakoval, že riaditeľov inštitúcií odvolávajú zákonným spôsobom, majú na to právo, a preto nechápe, prečo opozícia organizuje protesty pri Šimkovičovej.

Štefunko priznal, že PS má v parlamente veľmi dobré vzťahy s KHD aj SaS, no KDH sa blížiacich sa protestov nezúčastní. Progresívci ich pozvali, no odkázali, že budú protestovať inými spôsobmi.

Pôjde o prvé protesty od atentátu na premiéra Roberta Fica. Danka to rozhorčilo, a preto pripomenul, že atentátnik chodil na opozičné protesty. "Ešte krv nevyschla a už idete hnať ľudí do ulíc,“ vyhlásil nesúhlasne.

"Aby sme teraz obmedzili právo protestovať kvôli tomu, čo sa stalo, si myslím, že nie je úplne správne," hovorí Štefunko a tvrdí, že aj predtým boli protesty pokojné. PS vraj urobí všetko pre to, aby sa ľudia na protestoch správali slušne.

Kováčik je na slobode

Danko zopakoval, že Boris Susko mal právo takto rozhodnúť, teda neurobil nič nezákonné, keď podal dovolanie v prípade bývalého generálneho prokurátora Dušana Kováčika. Jeho rozhodnutie rešpektuje.

Tvrdí, že o plánovaní tohto kroku v koalícii vedel, ale nevedel, ako sa nakoniec minister spravodlivosti rozhodne. Štefunko jeho kroky naopak kritizuje. Myslí si, že sa tým oslabuje dôvera verejnosti v nezávislosť súdov.

Danko kritizuje, že opozícia štve ľudí proti vláde a progresívci sú veľmi dobrí taktici. "Ak my neuznávame vašu pravdu, tak ste tí najväčší teroristi," povedal šéf SNS. Susko podľa neho iba vyhodnotil skutočnosti, nerozhodol o vine a treste.

Štefunko súhlasí, že minister pravdepodobne neurobil nič nezákonné, no urobil niečo ojedinelé. "Ostatní ľudia, čo sú vo väzbe, ktorí boli odsúdení právoplatne, majú teraz nárok na to, že budú korešpondovať s pánom Suskom?" pýta sa. Týmto bol podľa neho vyslaný jasný signál, že "robte si čo chcete, my vás ochránime a nikto vás v budúcnosti nepotrestá".

Prázdny post predsedu parlamentu

V septembri by sa malo rozlúsknuť, kto bude novým predsedom parlamentu. Táto funkcia prislúcha Hlasu, no SNS by ho chcela pre seba. "V priebehu augusta všetky tieto veci vyriešime, no najdôležitejšia vec je štátny rozpočet," vyhlásil líder národniarov.

Vraj už komunikoval s premiérom aj lídrom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom. "Dôležitá bude pozícia Petra Pellegriniho," dodal s tým, že Hlas a Smer sú pre SNS prirodzení partneri.

Štefunka prekvapilo, že dohoda bude súvisieť aj s prezidentom, čo podľa neho spochybňuje jeho nestraníckosť.

Danko odmietol tvrdenie, že Pellegrini by mal prísť na rokovanie, ale medzi prezidentom a premiérom podľa neho existuje vzťah a Pellegrini ako bývalý predseda Hlasu k tomu má čo povedať.

Celú čas relácie V politike si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok