Nový riaditeľ SNG v uniknutej nahrávke priznáva, že nerozumie umeleckým dielam. V minulosti praktizoval ľudovú medicínu a pracoval v Pente

9.8.2024 16:11

Ministerstvo kultúry poverilo vedením SNG Antona Bittnera. Muž, ktorého meno nie je v kultúrnych kruhoch zvučné, vraj rozumie financiám, neúspešne sa hlásil na pozície v štátnej správe a dokonca zarábal na alternatívnej medicíne.

anton bittner.jpg
Foto: LinkedIn/Anton Bittner
Nový riaditeľ SNG Anton Bittner

Odvolanú riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú dočasne nahradil Anton Bittner. Muž, ktorého meno bolo doposiaľ v umeleckých kruhoch neznáme, takmer okamžite vyvolal vlnu kontroverzie. Viaceré médiá totiž upozornili na jeho pozadie, ktoré nemá príliš súvis s riadením kultúrnej inštitúcie.

Zdá sa však, že s výmenou vo vedení nesúhlasia ani samotní zamestnanci galérie. Vyplýva to z nahrávky, ktorú od anonymného odosielateľa obdržal portál Startitup.

Zadarmo vstupné rovná sa žiadna výplata

Podľa webu má v nahrávke figurovať práve Bittner, ktorý o svojej vízii pre SNG hovorí zamestnancom.

„Každé dielo má rovnakú hodnotu. (…) Ja nehodnotím, keďže tomu nerozumiem, obrazom a umeleckým dielam, ale rozumiem financiám,“ hovorí na nahrávke Bittner. Tieto slová mali u zamestnancov vyvolať ruch a nesúhlasné reakcie.

„SNG má kvantum úloh v mene štátu, ktoré nikdy nebudú komerčne ziskové,“ hovorí ďalej poverený riaditeľ. Podľa slov na nahrávke si Bittner myslí, že ideálne by bolo, keby SNG nemusí vôbec financovať rezort kultúry. Galéria by vraj mala byť schopná zarobiť dosť na vlastnú prevádzku.

Jednou z tém, ktorá sa spájala s Bittnerovým nástupom, bolo zrušenie vstupného zadarmo. To na protest dočasne zaviedlo bývalé vedenie. V nahrávke sa vyjadril aj k tejto záležitosti.

„Moja otázka znie: Kto je spokojný s tým, že bude bezplatné vstupné nasledujúci mesiac? Tí, čo s tým súhlasia – predstavte si, že chcete výplatu a ja vám poviem – nulové vstupné rovná sa nulová výplata,“ mal povedať Bittner.

Podľa oficiálnej tlačovej správy sa má kauza vstupného naozaj dotknúť niektorých miezd. Dôsledky rozhodnutia zosobnia konkrétnym zamestnancom.

„Toto rozhodnutie bolo nehospodárne a je v rozpore s internými predpismi. Šiestim zamestnancom, ktorí o tom protiprávne rozhodli, bude zosobnená škoda,“ zdôraznil s tým, že SNG hospodári s verejnými zdrojmi a musí rešpektovať základné ekonomické pravidlá.

Kusá zostáva

V tlačovej správe za priority Bittner označuje finančnú stabilitu, optimalizáciu vnútorných procesov a rozvoj nových činností a aktivít, ktoré zabezpečia ďalšie finančné zdroje pre galériu.

„Bude mi cťou spolupracovať s každým, kto má záujem byť prínosom v prospech SNG a má záujem o jej napredovanie,“ uviedol na úvodnom stretnutí so zamestnancami.

V tejto súvislosti potvrdil, že v SNG zostáva pracovať aj bývalá generálna riaditeľka Alexandra Kusá ako senior kurátorka.

Čínska medicína a Penta

Portál Aktuality o novom riaditeľovi zistil iné informácie, ktoré stoja za zmienku. Vedenie ministerstva kultúry odôvodnilo jeho výber tým, že má skúsenosti s manažovaním a so stabilizáciou a rozvojom organizácií. Tieto skúsenosti však nabral v známej finančnej skupine Penta.

Okrem toho pôsobil aj v oblasti ľudového liečiteľstva. Konkrétne praktizoval tzv. univerzálne liečiteľstvo Tao, v rámci ktorého ponúkal služby.

Poslankyňa hnutia PS a podpredsedníčka výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová v relácii Téma na ta3 tiež uviedla, že Bittner sa pred nástupom na post riaditeľa SNG uchádzal o viaceré nižšie pozície v štátnej správe, no neúspešne. Okrem toho pôsobil aj v SAV, uvádza na svojom LinkedIn profile.

Pozrite si epizódu relácie Téma, v ktorej ministerka kultúry objasňovala svoje rozhodnutie odvolať riaditeľku SNG:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok