Konanie Suska obhajuje, k odvolaniu Drličku má otázky. S kultúrou to myslel dobre, zastal sa exšéfa SND Šutaj Eštok

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok nikdy nepovažoval NAKA za funkčnú agentúru a s konaním ministra spravodlivosti Borisa Susku súhlasí. Prezradil, čo zohrávalo úlohu pri odvolaní šéfky SNG.

Matúš Šutaj Eštok
Foto: ta3

Teroristický útok Slovensku nehrozí

Minister vnútra najskôr reagoval na správu o možných teroristických útokoch vo Viedni.

Podľa jeho slov je bezpečnostná situácia na Slovensku, ale aj vo svete iná, ako pred piatimi rokmi.

"Žijeme v dobe plnej konfliktov, nenarážam len na konflikt na Ukrajine, ale aj na to, čo sa deje na Blízkom východe, a to mobilizuje určité skupiny," vysvetľuje Šutaj Eštok.

Pred pár mesiacmi vláda zvolala brannobezpečnostnú radu, kde sa diskutovalo o možnom riziku zvýšenia teroristickej hrozby v krajine.

"Všetky obranné zložky dnes pracujú na úrovni, ktorú sme tu nevideli za posledných 25 rokov. Máme všetky relevantné informácie, a vieme vyhodnotiť prípadnú bezpečnostnú hrozbu," ubezpečuje minister.

Niečo ako hrozba vo Viedni Slovensku nemá hroziť, pretože ministerstvo nemá také informácie, ktoré by sa bezprostredne týkali teroristického útoku na Slovensko.

Pri Kováčikovi išlo o štandardný postup

Na otázku, či by v prípade prepustenia elitného prokurátora Dušana Kováčika nebolo rozumnejšie počkať na rozhodnutie dovolacieho súdu, šéf rezortu odpovedal, že toto rozhodnutie stojí na ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi.

"Využil zákonnú možnosť, ktorá sa aj v minulosti využila. Tu je asi aj potrebné povedať, že stále platí, že o vine a treste rozhodujú súdy," vysvetľuje Šutaj Eštok. Dodáva, že ide o štandardný postup, ktorý si Susko zvolil.

V týchto dňoch bolo podané mimoriadne dovolanie ministra spravodlivosti, ktorý má podľa zákona takúto možnosť. To znamená, že môže rozhodnúť aj o tom, že výkon trestu bude prerušený.

O tom, či Kováčik je alebo nie je vinný, rozhodne nakoniec až spomínaný dovolací súd.

Celý rozhovor v relácii Téma si môžete pozrieť nižšie ↓:

(Ne)funkčná NAKA

Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), ktorá končí koncom augusta, nepovažuje minister vnútra za funkčnú agentúru.

Svoje tvrdenie potvrdzuje tým, že poukazuje na obdobie 2020 až 2023, keď sa mala agentúra stať nástrojom pomsty spolu so špeciálnou prokuratúrou.

"Nehovorím, že komplet celá, ale boli tam ľudia, ktorí zneužívali svoje postavenie. O tom, že tu bolo obdobie politickej pomsty, sú dôkazom aj vznesené obvinenia na ľudí, ktorí manipulovali," tvrdí.

Ďalším dôvodom k zrušeniu NAKA má byť reorganizácia policajného zboru, ktorý je podľa slov ministra "zdecimovaný".

NAKA má nahradiť staronový Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK). Zároveň vzniknú tri nové špecializované policajné útvary. Zamerané budú na korupciu, drogové trestné činy a terorizmus. 

"Drlička to s kultúrou myslel dobre"

Na záver relácie sa šéf rezortu vyjadril aj k odvolaniu šéfa SND a šéfky SNG.

Koaličným partnerom nechce posielať odkazy cez médiá, túto tému majú totižto preberať na nadchádzajúcej koaličnej rade.

No aj on má v tomto smere na kolegov otázky. "Drličku som vnímal ako schopného manažéra, ale aj ako človeka, ktorý to s kultúrou vždy myslel dobre. Hlas sa vždy hlasne ozve aj medzi koaličnými partnermi," zastal sa Šutaj Eštok.

Od podpredsedu parlamentu Andreja Danka má mať minister vnútra informácie, že v prípade odvolanej riaditeľky SNG zohrávajú úlohu ekonomické dôvody.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok