Elitná polícia ku koncu augusta definitívne končí. NAKA nahradí ÚBOK, tentokrát bude útvar riešiť aj korupciu

6.8.2024 15:40 , Aktualizované: 6.8.2024 20:11

Po dvanástich pôsobenia rokoch NAKA nadobro zrušia. V podobe, ako funguje dnes, zrejme zanikne už o niekoľko týždňov. Nahradí ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK).

Príslušníci NAKA zasahujú od skorého rána. V putách skončili dvaja policajní kukláči
Foto: TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Podľa zistení Aktuality.sk sa plánuje jej koniec ku 31. augustu tohto roka.

Staronový ÚBOK

Od prvého septembra má elitný policajný útvar pokračovať pod staronovou hlavičkou ako Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), ktorý tu bol pred NAKA, ale neriešil korupciu.

Výrazné okresanie a zmeny avizovala polícia už začiatkom roka. Majú byť dôsledkom zrušenia špeciálnej prokuratúry, kde sa dozorovala väčšina veľkých prípadov, ktoré vyšetrovali policajti z NAKA.

Päť samostatných jednotiek

ÚBOK sa po novom bude deliť na protikorupčnú jednotku, protizločineckú jednotku, jednotku finančnej polície a jednotku finančného vyšetrovania a analytických činností, píšu Aktuality.

Ďalej by mala fungovať národná protidrogová jednotka. Každá jednotka by mala mať tri expozitúry - a to na východe, v strede a na západe Slovenska.

Informáciu o zániku NAKA zverejnil aj Juraj Šeliga z mimoparlamentnej strany Demokrati, ktorý ju považuje za účelovú.

Podľa jeho slov to, čo bolo pod jednou strechou a dobre fungovalo, keď mala polícia rozviazané ruky, dnes bude rozkúskované na viac odborov.

Opozícia o reorganizácii

Podľa podpredsedu mimoparlamentnej strany Demokrati Juraja Šeligu NAKA nahradí Úrad boja proti organizovanej kriminalite.

"Zrušenie NAKA (reorganizácia) znamená, že vyšetrovatelia budú preradení na oddelenia po celom Slovensku, prípady budú znova rozdelené. Nepohodlní vyšetrovatelia budú odvelení na druhý koniec krajiny, aby boli donútení odísť z polície," myslí si.

Líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka označil zrušenie NAKA za ďalší krok v rozklade právneho štátu v prospech mafie.

Kde všade má dôjsť k zmenám?

Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) sa chce veľmi dôrazne pýtať, ako chce zabezpečiť vyšetrovanie organizovaného zločinu.

"Je to zároveň ďalší krok, ktorý môže ohroziť miliardy z plánu obnovy kvôli porušeniu záväzkov Slovenska voči Európskej únii, ako pri novele trestného zákona," dodal.

Minister vnútra už v minulosti zdôvodnil potrebu reorganizácie personálnym podstavom v polícii, množstvom riadiacich pracovníkov, rušením špeciálnej prokuratúry, ale aj potrebou reflektovať na aktuálnu bezpečnostnú situáciu.

Potvrdil, že k zmenám by malo prísť na všetkých špecializovaných prezidiálnych útvaroch, vrátane NAKA.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok