Vy by ste si v nej zaplávali? Olympionikov konečne pustili do Seiny, rieka spĺňa požadované kritériá

Stredajší (31. júla) triatlonový závod na letnej olympiáde v Paríži sa napokon uskutoční, keďže voda v Seine spĺňa stanovené limity, uviedli usporiadatelia hier.

Seina Paríž
Foto: TASR/AP

Ako ďalej píše český spravodajský portál CNN Prima News, kvalita vody sa zhoršila v dôsledku dažďov z piatka a zo soboty.

O ôsmej hodine ráno sa začal závod žien. Preteky mužov sú naplánované na 10:45.

Preteky presúvali

Keďže usporiadatelia čakali s konečným verdiktom do poslednej chvíle, plavecká disciplína sa stala predmetom búrlivých diskusií Parížanov aj návštevníkov, píše britská spravodajská agentúra BBC.

Domáci na symbol svojho mesta nedajú dopustiť, kúpanie by si však najskôr dobre premysleli.

Názory obyvateľov sa rôznia

„Je to krásna rieka,“ hovorí rodák Reda, keď si v horúci júlový deň prezeral trblietajúcu sa Seinu. Dodáva však, že by sa do nej neponoril ani keby ju roky čistili.

„Neodporúčam športovcom, aby do toho išli,“ uzatvára so smiechom.

Univerzitná profesorka Danielle zasa oponuje, že by si v Seine „určite“ zaplávala. „Už dlho som to chcela urobiť,“ povedala s úsmevom. Francúz Damien oceňuje projekt zameraný na udržiavanie čistoty. Považuje ho za dobrú príležitosť pre všetkých Parížanov, ktorá „stojí za to“.

Spoločne sa zhodujú na tom, že čistá a splavná rieka by bola zaujímavou súčasťou olympijského dedičstva.

Špinavá voda aj ovzdušie

Miestni obyvatelia a turisti, ktorí stáli na moste Pont des Invalides, kúsok po prúde rieky od plánovanej štartovej čiary mužského triatlonu, špekulovali, či sa plavecká časť uskutoční vzhľadom na pretrvávajúce obavy zo znečistenia.

Dva zoznamovacie tréningy pred mužským triatlonom už boli zrušené, okrem znečistenia hrozili aj silné búrky.

Seina už zohrala hlavnú úlohu na olympijských hrách, keď hostila tisíce športovcov, ktorí sa zúčastnili na prehliadke lodí počas piatkového otváracieho ceremoniálu.

Nedávne búrky vrátane silných dažďov počas otváracieho ceremoniálu opäť ovplyvnili čistotu rieky.

Ešte v pondelok organizátori tvrdili, že sú presvedčení, že podujatia budú prebiehať podľa plánu.

Kúpal sa v nej prezident aj starostka

Starostka Paríža Anne Hidalgová sa pred začiatkom hier okúpala v rieke, aby vyzdvihla úsilie vynaložené na vyčistenie Seiny a zároveň tým poukázala na bezpečnosť vody.

Pravidelné testy však naďalej potvrdzujú prítomnosť fekálií a pretrvávajúce hodnoty baktérie E.coli, ktoré vysoko prekračujú limity stanovené športovými federáciami.

Medzi tými, ktorí sa k starostke pridali, bol aj britský novinár Hugh Schofield z BBC. Počas plávanie sa z vody nečakane napil a poznamenal, že chutí dobre.

Mestské plávanie, ktoré je v Paríži už sto rokov zakázané práve pre nízku kvalitu vody, by sa malo do mesta vrátiť budúci rok ako jeden z hlavných odkazov olympiády. Za prípravou tohto veľkolepého regeneračného projektu stojí práve starostka Hidalgová.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok