Vy by ste si v nej zaplávali? Olympionikov konečne pustili do Seiny, rieka spĺňa požadované kritériá

Stredajší (31. júla) triatlonový závod na letnej olympiáde v Paríži sa napokon uskutoční, keďže voda v Seine spĺňa stanovené limity, uviedli usporiadatelia hier.

Seina Paríž
Foto: TASR/AP

Turisti sú odvážnejší

Návštevníci z Veľkej Británie, Nemecka, Holandska a Českej republiky uviedli, že sa už ponorili do riek, jazier a kanálov vo svojich krajinách a že by to urobili aj v Seine, ak by to bolo bezpečné.

„Išla by som do toho,“ hovorí Holanďanka Esmee. „Odtiaľto to nevyzerá až tak zle.“

Návštevník z Brazílie priznáva, že on aj jeho krajania sa kúpu v v rieke v São Paulo napriek tomu, že tam nie je čisto.

Francúzsko dlhodobo zaostáva

Francúzsko zaostáva za priemerným skóre Európskej únie v oblasti podmienok na kúpanie najvyššej kvality. Podľa Európskej environmentálnej agentúry bolo v roku 2023 približne 75 % francúzskych vôd na kúpanie hodnotených ako “výborné“ v porovnaní s 85 % v celom bloku.

Hoci sa vo väčšine vôd na kúpanie v EÚ dalo kúpať bezpečne, pobrežné vody boli vo všeobecnosti lepšie ako rieky a jazerá, uviedla agentúra vo svojej správe zverejnenej v máji.

Agentúra vo svojej správe ďalej uviedla, že hoci sa vo väčšine vôd na kúpanie v EÚ dá kúpať bezpečne, pobrežné vody sú vo všeobecnosti lepšie ako rieky a jazerá.

Anketa

Vy by ste sa v Seine vykúpali?

Nie
- %
Áno
- %
Možno
- %
Neviem plávať
- %
Celkovo hlasov: 166

Najčistejší je Cyprus, Angličania sú obozretní

Na čele tabuľky sa umiestnil Cyprus, ktorého 97,6 % vôd na kúpanie má výbornú kvalitu, za ním nasleduje Rakúsko s 96,9 % a Chorvátsko s 96,7 %.

Keďže údaje sa týkajú len krajín Únie, Spojené kráľovstvo v nich nie je zahrnuté. Kým sa do Paríža vráti kúpanie naprieč celou Seinou, v Oxfordshire je v súčasnosti na kúpanie určený len jeden úsek Temže.

Správa zahŕňala aj informácie o parížskej čistiacej operácii, v rámci ktorej bola vytvorená obrovská nádrž na dažďovú vodu. Práve tá umožňuje uskladniť vodu v objeme 20 olympijských plaveckých bazénov - to všetko je súčasťou mechanizmu, ktorý má zabrániť odtoku odpadových vôd do Seiny počas silných dažďov.

Vodu testujú denne

Prevádzkový riaditeľ OH Paríža 2024 Lambis Konstantinidis uviedol, že existuje niekoľko záložných plánov vrátane využitia pohotovostných dní.

Medzi pripravenými opatreniami je zníženie počtu triatlonov na duatlony, ako aj úplné zrušenie plávania. Toto krajné riešenie by sa zvažovalo len v „naozaj, naozaj extrémnom prípade“, povedal pre BBC.

Kto sa môže v Seine okúpať?

Kúpanie v Seine bude krajina aktívne podporovať od roku 2025. Magistrát plánuje využiť 26 nových bazénov, z ktorých štyri sa budú nachádzať priamo v centre.

Pri prieskume v roku 2021 sa Parížania zdráhali obliecť si plavky a okúpať sa v povestnej rieke. Označili ju za špinavú, znečistenú a zapáchajúcu, a to aj napriek tomu, že prípravy na spustenie projektu sú už v plnom prúde.

Pozrite si archívnu reportáž o súťažení v Seine z 15. júla 2024:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok