FOTO/VIDEO: Seina pod lupou. Starostka Paríža sa vykúpala v slávnej rieke, dokázať tým chcela jej čistotu

17.7.2024 11:19

Starostka Paríža Anne Hidalgová a šéf organizačného výboru olympijských hier Tony Estanguet sa spoločne kúpali v Seine, aby dokázali jej čistotu. Informovali o tom v stredu francúzske médiá.

Paris_Olympics_Mayor_Swim507178.jpg
Foto: TASR/AP

Rieka pretekajúca metropolou by mala byť miestom otváracieho ceremoniálu aj dejiskom súťaží v triatlone a diaľkovom plávaní. V minulosti budila obavy kvôli kvalite vody.

Hidalgová, odetá v neopréne, sa ponorila do rieky blízko radnice a katedrály Notre Dame. Pripojil sa k nej aj najvyššie postavený zástupca parížskeho regiónu Marc Guillaume a pridali sa aj ďalší. "Voda je veľmi, veľmi dobrá. Trochu chladná, ale nie je to zlé," povedala Hidalgová pri výstupe.

Anketa

Vy by ste sa v Seine vykúpali?

Nie
- %
Áno
- %
Možno
- %
Neviem plávať
- %
Celkovo hlasov: 166

Cez víkend sa v Seine vykúpala aj francúzska ministerka športu Amélia Oudéaová-Castéraová, aby tiež demonštrovala čistotu rieky.

Pozrite si video o tom, ako sa starostka Paríža vykúpala v Seine. ↓

Obavy zostávajú

Denné testy kvality vody na začiatku júna ukazovali nebezpečnú úroveň baktérií E. coli, po ktorých nasledovalo nedávne zlepšenie. Podľa agentúry AFP ale stále panujú obavy, či sa súťaže v Seine počas olympiády uskutočnia. Aj napriek lepšej kvalite vody totiž v rieke stále klesá prietok.

Od roku 2015 organizátori investovali veľké prostriedky – 1,5 miliardy dolárov – do prípravy Seiny na olympijské hry a do zaistenia čistejšej rieky pre Parížanov v rokoch po skončení hier. Plán zahŕňal výstavbu obrie podzemné nádrže na vodu v centre Paríža, rekonštrukciu kanalizačnej infraštruktúry a modernizáciu čistiarní odpadových vôd.

Napriek tomu, že sa jedná o opakovaný sľub politikov, kúpanie v Seine je už viac ako sto rokov zakázané. Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac urobil podobný sľub v roku 1988, kedy bol starostom Paríža, ale nikdy nebol realizovaný.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok