Unikátny dizajn či sklamanie? V balóne nad Parížom nehorel olympijský oheň, využili jednoduchý trik

Otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži priniesol ďalšie prekvapenie. Konštrukcia, kde zapálili olympijský oheň, sa od predošlých líši. Je poháňaná elektrickou energiou a vodou, nie fosílnymi palivami. Takže v balóne nad Parížom v skutočnosti nehorí "oheň".

Olympijské hry
Foto: Profimedia

Olympijský oheň a mesto svetiel

Paríž, ktorý si zaslúži prívlastok „mesto svetiel“, sa v piatok večer počas otváracieho ceremoniálu olympijských hier 2024 po prvýkrát konal mimo štadióna, píše portál Euronews.

Hoci svetelné šou, pyrotechnika a živé vystúpenia pozdĺž rieky Seina oslnili aj napriek silnému dažďu, vrátane umelkyne Céline Dion, ktorá vzdala hold speváčke Edith Piaf z vrcholu Eiffelovej veže, jedna vec, ktorá ukradla celú šou, bolo pravdepodobne zapálenie olympijského "kotla".

Spôsob zapálenia olympijského ohňa, ktorý je tradíciou hier od olympiády v Amsterdame v roku 1928, bol pre tohtoročné podujatie jedinečný, podobne ako zvyšok otváracieho ceremoniálu.

Unikátny dizajn a priekopníci teplovzdušných balónov

Olympijský oheň zapálili bývalí francúzski olympionici Marie-José Pérec a Teddy Riner. Ten následne jemne stúpal k nočnej oblohe. 

Balón skonštruoval dizajnér Mathieu Lehanneur na počesť bratov Montgolfierovcov, francúzskych priekopníkov teplovzdušných balónov, ktorých prvé návrhy vzlietli v roku 1783 na rovnakom mieste ako olympijský oheň.

Olympijský balón tradične zostáva počas hier na viditeľnom mieste, zvyčajne na hlavnom štadióne. 

Organizátori tvrdia, že počas dňa bude balón na zemi v mestských záhradách Tuilleries, ale večer bude pripevnený na mieste a vynesený 30 m do vzduchu.

Okolo jeho základne je kruh s priemerom 7 metrov, ktorý má symbolizovať bratstvo, jednu z troch základných hodnôt Francúzskej republiky a v ktorom je umiestnený samotný "olympijský oheň".

Veľkolepé divadlo či cirkusový trik

Otvárací ceremoniál ale priniesol ďalšie prekvapenie. Ako upozornil portál Sportnet, organizátori prezradili, že olympijský oheň, ktorý dvaja športovci symbolicky zapálili po priložení pochodní, nebol pravý.

„Ľahký, magický a zjednocujúci, bude majákom v noci a slnkom na dosah počas dňa. Oheň, ktorý v ňom horí, bude zo svetla a vody, ako chladivá oáza v srdci leta,“ opísal Lehanneur.

Kruh s priemerom sedem metrov však nevyplnil oheň. Obsahuje 40 LED reflektorov, ktoré osvetľujú mrak vytvorený dvojstovkou hmlových trysiek.

„Tento absolútne jedinečný kotol predstavuje dušu, ktorú som chcel dať olympijským a paralympijským objektom,“ povedal tvorca Lehanneur. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok