Potupa Južnej Kórey, drag queens či modrý muž na podnose. Olympijský ceremoniál vzbudil kontroverziu

Zahájenie olympijských hier v Paríži 2024 vyvolalo zmiešané reakcie. Začalo to zlým predstavením športovcov Južnej Kórey a pokračovalo provokatívnym portrétom Ježišovej poslednej večere a zobrazením Dionýza. Na sociálnych sieťach sa spustila diskusia, ktorá kontrastovala s vizuálne ohromujúcou oslavou vo Francúzsku.

Olympijské hry, Paríž
Foto: TASR/AP, Reprofoto: Eurosport

Potupa pre športovcov Južnej Kórey

Predstavitelia Kórejskej republiky vyjadrili ľútosť nad tým, že ich výpravu na piatkovom otváracom ceremoniáli OH v Paríži predstavili pod názvom Kórejská ľudovodemokratická republika. Od organizátorov vyžadujú ubezpečenie, že na olympiáde sa už táto chyba nebude opakovať.

Keď sa juhokórejskí športovci plavili po Seine, hlásatelia ich vo francúzštine aj angličtine predstavili divákom ako výpravu "Kórejskej ľudovodemokratickej republiky", čo je oficiálny názov pre Severnú Kóreu. Rovnako potom predstavili aj severokórejskú výpravu.

Námestník juhokórejského ministra športu a kultúry Jang Mi-ran následne požiadal o stretnutie s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom. 

MOV sa za incident v sobotu ospravedlnil. "Úprimne sa ospravedlňujeme za chybu, ktorá vznikla pri predstavovaní kórejských športovcov počas vysielania otváracieho ceremoniálu," napísal výbor na sociálnej sieti X.

Z Kórejskej republiky pricestovalo do Paríža 143 športovcov a KĽDR zastupuje 16 reprezentantov, pripomenula agentúra Reuters.

Anketa

Ako hodnotíte otvárací ceremoniál pred začiatkom olympijských hier?

Nebol podľa môjho gusta
- %
Nesledoval/a som ho
- %
Veľmi sa mi páčil
- %
Celkovo hlasov: 3551

Drag queens a modrý muž na podnose

Uprostred otváracieho ceremoniálu olympijských hier sa objavila aj skupina „drag queens“, teda mužov, ktorá sa prezlieka za ženy, a parodovala ikonický obraz Poslednej večere.

V predstavení „Posledná večera“, ktorú predviedli drag queens, údajne vystupovalo aj dieťa. To sa nepáčilo ľuďom, ktorí tvrdili, že zobrazenie je neúctivé.

Veľmi kontroverzným bolo aj vystúpenie francúzskeho speváka a herca Philippa Katerina. Na obrazovke vystúpil namaľovaný na modro, bol pokrytý kvetmi a ovocím.

Prezentovať mal Dionýza, boha vína, radosti, hrozna a plodnosti.

Vlajka visela dolu hlavou

Počas ceremoniálu sa stal aj nečakaný prešľap. Vlajku niesol do Trocadera zahalený jazdec, ktorý predtým cválal po Seine na kovovom koni. Bol zahalený v plášti, na ktorom boli vyobrazené olympijské kruhy.

Jazdcom bola v skutočnosti jazdkyňa Floriane Issert. Vlajku odovzdala ďalším účinkujúcim, aby ju vztýčili. Je to tradícia, ktorá sa deje predtým, ako hry vyhlásia za otvorené.

Až do tohto bodu bolo všetko perfektné, ibaže vlajku zavesili dolu hlavou. Keďže nefúkal silný vietor, nebolo ju dobre vidieť, no pozorným divákom to neušlo.

Nosenia hidžábu

Francúzska olympijská šprintérka Sounkamba Syllaová sa niekoľko dní pred začiatkom olympijských hier 2024 na sociálnych sieťach vyjadrila, že jej nebude umožnené zúčastniť sa na otváracom ceremoniáli kvôli hidžábu.

„Ste vybraná na olympijské hry, organizované vo vašej krajine, ale nemôžete sa zúčastniť na otváracom ceremoniáli, pretože nosíte šatku,“ napísala Sylla podľa agentúry Associated Press na svojom súkromnom Instagrame.

Francúzska ministerka športu Amélie Oudéa-Castéra neskôr uviedla, že sa bude môcť zúčastniť na otváracom ceremoniáli a hrách, ak si zakryje vlasy tak, aby to nevyzeralo nábožensky.

Neexistuje žiadny národný zákon alebo politika zakazujúca nosenie hidžábu pri športe, ale jednotlivé športové federácie majú vlastné predpisy zakazujúce nosenie šatky.

Medzi tímové športy, ktoré ich zakazujú, patrí futbal, basketbal a volejbal, uviedla pre ABC News Anna Blusová, výskumníčka v oblasti práv žien a rodovej spravodlivosti z Amnesty International.

Pozrite si, aké rekacie vyvolal ceremoniál u štátnikov či obyvateľov Paríža:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok