Krádeže, pozvánky na pohreby či plánovanie útokov. Organizátori olympiády riešia aj nešportové incidenty

Olympijské hry v Paríži sú v plnom prúde. Športovci predvádzajú svoje majstrovstvo a robia ľuďom v rodných krajinách radosť. Avšak, ani takáto celosvetová športová udalosť, ktorá siaha až pred náš letopočet, sa nezaobišla bez incidentov, ktoré poškvrňujú celý priebeh hier.

pariž olympiáda bezpečnosť
Foto: Profimedia

Premyslený útok

Francúzsko muselo ešte pred otváracím ceremoniálom posilniť bezpečnosť po útokoch na železničnej sieti. Podpaľačské útoky zasiahli železničnú dopravu v celej krajine a ovplyvnili cestovné plány tisícok ľudí.

"V koordinácii s poriadkovými silami sa zintenzívnil dohľad nad železničnou sieťou zo zeme aj zo vzduchu za využitia ľudských aj technických zdrojov," ozrejmila francúzska železničná spoločnosť SNCF vo vyhlásení.

Francúzsky premiér Gabriel Attal vyhlásil, že podpaľačské útoky mali jasný cieľ - zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť. Útoky boli podľa neho "pripravené a koordinované".

Podpaľači sa strategicky zamerali na kľúčové trasy vedúce do Paríža zo severu, východu a západu. "Išlo o premyslený, vypočítaný a koordinovaný útok," povedal generálny riaditeľ SNCF Jean-Pierre Farandou.

Dodal, že miesta útokov boli vybrané tak, aby mali čo najvážnejšie dôsledky. Komplikácie pretrvávali takmer celý víkend (28.-29. júla).

Pozrite si reportáž z 27. júla o meškaní vlakov po útokoch na železničnú dopravu:

Počet "bezpečákov" sa zvýšil

Organizátori OH uviedli, že aj pre incident počas futbalového zápasu medzi Argentínou a Marokom posilnia bezpečnosť na hrách. Taktiež zabezpečia, aby bolo k dispozícii dostatočné množstvo kvalifikovaného personálu.

Podľa organizačného výboru incident, keď priaznivci vnikli na štadión v Saint-Etienne, nepredstavoval väčšie riziko. "Včerajšie udalosti síce nepredstavovali výraznejšiu hrozbu, ale do budúcna sa z toho určite poučíme. Nechceme to zľahčovať," uviedol bezpečnostný riaditeľ olympijských hier Bruno Le Ray.

Na ďalších zápasoch už dohliada väčší počet zamestnancov a používajú sa aj zábrany. Le Ray vyhlásil, že bezpečnosť na hrách bude mať na starosti približne 17-tisíc pracovníkov, v najrušnejších dňoch sa tento počet zvýši o 5-tisíc.

Počet zamestnancov sa bude na jednotlivých súťažiach líšiť. Pri veľkých tímových podujatiach na bezpečnosť dohliada zhruba tisíc príslušníkov poriadkových zložiek, pri individuálnych len zlomok z toho.

Polícia sa stará o bezpečnosť aj mimo olympijského areálu, vo vnútri sú za to zodpovední organizátori. Tí majú zmluvy s viac než 110 bezpečnostnými firmami.

Zariadenia, ako sú zábrany, kamery a rôzne detektory, tvoria necelú polovicu rozpočtu, ktorú krajina venovala na zaistenie bezpečnosti počas olympiády v Paríži.

Aktovka plná cenností

Napriek posilnenej bezpečnosti sa však musia riešiť aj krádeže. Jedna z nich zastihla bývalého brazílskeho futbalistu Zica. Stalo sa ešte pred štartom OH, no dvaja páchatelia mu ukradli tašku s mimoriadne cenným obsahom.

Podľa denníka Le Parisien mu mali aktovku ukradnúť z taxíka. Denníky Daily Mail a The Sun informovali, že 71-ročný Zico mal v kufríku cennosti v státisícovej hodnote. Prišiel aj o ďalšie drahé veci.

Viac sa dočítate v článku nižšie:

Vybielili aj tréningový komplex

Vykradnutie neminulo ani olympijský tréningový komplex, v ktorom sa zdržuje argentínska futbalová reprezentácia počas olympiády.

Informoval o tom hlavný tréner mužstva Javier Mascherano a dodal, že delegácia podala trestné oznámenie na políciu v Lyone.

Argentínska futbalová asociácia uviedla, že podala oficiálny protest riadiacemu orgánu svetového futbalu a vyhlásila, že urobí všetko potrebné, aby zaručila bezpečnosť svojich hráčov.

"Prišli do našej tréningovej základne a vykradli nás na olympijských hrách. Bezprostredne po tomto zistení sme nechceli nič hovoriť, pretože by to nepomohlo ničomu. Je to nepríjemné, ale takéto veci sa stávajú," uviedol Mascherano.

Chceli destabilizovať hry

Francúzske úrady museli zadržať viacero ľudí pre podozrenie, že chcú akýmkoľvek spôsobom destabilizovať prebiehajúcu olympiádu.

Policajti preto zadržali 40-ročného Rusa. Muža zatkli v jeho parížskom byte. Pri domovej prehliadke našli materiály nasvedčujúce tomu, že počas konania olympiády mal v úmysle vyvolať nepriateľské akcie na území Francúzska.

V metropolitnej oblasti Bordeaux polícia zadržala ďalšieho muža, ktorý údajne plánoval útok počas olympiády.

Francúzska prokuratúra, špecializujúca sa na boj s terorizmom, v separátnom vyhlásení uviedla, že v juhofrancúzskom departmente Gironde vzali do väzby 18-ročného mladíka, ktorý mal v pláne podniknúť najmenej jeden útok na ľudí.

Podľa Reuters sa však vo vyhlásení nespomína prepojenie na parížsku olympiádu.

Sprevádza ich polícia

Zvýšenú bezpečnosť, a rozhodne tú najväčšiu, má výprava IzraeIa. Tamojší minister zahraničných vecí Jisrael Kac varoval minulý týždeň pred možnými útokmi skupín napojených na Irán na športovcov z jeho krajiny.

Kac uviedol, že prípadné teroristické útoky by mohli namieriť proti členom izraelskej olympijskej delegácie a izraelským návštevníkom hier.

"V súčasnosti máme k dispozícii hodnotenia týkajúce sa potenciálnej hrozby zo strany iránskych teroristických zástupcov a iných teroristických organizácií, ktorých cieľom je uskutočniť útoky proti členom izraelskej delegácie a izraelským turistom počas olympijských hier," vyhlásil vtedy Kac. K žiadnemu útoku na izraelských športovcov v čase vydania tohto článku zatiaľ nedošlo. Vyhrážky smrťou však stále dostávajú, čo nie najlepšie prispieva k ich sústredeniu sa na športové výkony v jednotlivých disciplínach.

Izraelská delegácia je počas trvania OH 2024 pod dohľadom sprísnenej ochrany. Tímy a jednotlivých športovcov nepretržite sprevádza francúzska polícia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok