Olympiáda pod prísnym dozorom. Francúzska polícia zatýka podozrivých, hliadky sú v každej ulici

25.7.2024 17:18

Francúzska protiteroristická polícia (PNAT) zatkla vo štvrtok 25. júla ďalšieho mladíka v súvislosti s plánovaním teroristických útokov. Podozrivý bol v kontakte s ďalším mužom, ktorého zadržali v utorok na juhozápade Francúzska.

“Vyšetrovanie sa zameriava na jeden alebo viacero násilných činov, ktoré títo mladí ľudia zvažovali. V aktuálnej fáze sa snažíme posúdiť reálnosť ich plánov nad rámec internetových diskusií,“ dodal úrad.

Vo Francúzsku platí najvyšší stupeň pohotovosti, keďže krajina bude počas letných hier hostiť milióny návštevníkov, športovcov a svetových lídrov.

Bezpečnostné zložky v pohotovosti

Úvodné dni na olympiáde v Paríži boli skúškou pre všetky bezpečnostné zložky v hlavnom meste Francúzska. Od začiatku týždňa prúdili do dejiska športovci, ich realizačné tímy, novinári i fanúšikovia. Oficiálne sa OH začnú v piatok 26. júla, no na športoviskách sa bojovalo už od stredy. Organizačné tímy sa od začiatku týždňa snažia "vychytať" všetky neduhy.

Tie najpravdepodobnejšie sa diali na cestách. Dopravné zápchy sa snažia eliminovať vytvorením pruhov, ktoré vznikli len pre potreby hier. Vodiči toto obmedzenie rešpektujú aj preto, lebo v uliciach Paríža je obrovské množstvo policajtov a pri prechádzke je možné naraziť na policajnú dodávku takmer v každej uličke.

Doprava z letiska, na jednotlivé športoviská i do olympijskej dediny funguje zatiaľ spoľahlivo, dobrovoľníci v uliciach Paríža sú veľmi ochotní a pomáhajú k bezproblémovému chodu akcie. Mnohí z nich sú už ovešaní odznakmi olympijských výborov jednotlivých krajín, ide o tradičný rituál každej olympiády.

Zasahujú proti hrozbám

Neprehliadnuteľná je aj starostlivosť o bezpečie účastníkov OH. Tá sa ešte zvýšila po tom, čo francúzske úrady v stredu zadržali 40-ročného Rusa pre podozrenie z pokusu o destabilizáciu OH 2024. Muža zatkli v jeho parížskom byte, pri domovej prehliadke našli materiály nasvedčujúce tomu, že počas konania olympiády mal v úmysle vyvolať nepriateľské akcie na území krajiny.

V utorok zasa polícia v metropolitnej oblasti Bordeaux zadržala muža, ktorý údajne plánoval teroristický útok. Polícia posilnila hliadky aj na verejne známych častiach mesta.

Pozrite si archívnu reportáž o prípravách na olympijské hry z 27. januára 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok