VIDEO: Argentínski futbalisti majú problém. Počas osláv spievali rasistickú pieseň namierenú proti Francúzsku

17.7.2024 10:51

Argentínski futbalisti čelia medzinárodnému škandálu. Po výhre v Copa América spievali v autobuse rasistickú pieseň namierenú proti francúzskemu národnému tímu.

Argentína
Foto: TASR/AP

Ústrednou postavou videa je hviezda Chelsea Enzo Fernández.

Text piesne vznikol ešte pred finále MS v Katare v roku 2022, v ktorom Argentína zdola práve Francúzsko. 

"Síce hrajú za Francúzsko, no sú z Angoly, matka je Nigérijčanka, otec Kamerunčan, ale v pase majú napísané: Francúz," spievajú Argentínčania.

Jeden z Fernándezových spoluhráčov z Chelsea, francúzsky obranca Wesley Fofana, zverejnil v utorok video argentínskeho tímu na svojich účtoch na sociálnych sieťach a označil ho za „nekontrolovateľný rasizmus“.

Fofana, ktorý má rodinné väzby na Pobrežie Slonoviny a patrí medzi viacerých francúzskych hráčov, ktorí sú v prvom tíme Chelsea čiernej pleti, píše The Guardian.

Právna sťažnosť

Na incident reagovala aj Francúzska futbalová federácia (FFF). „Vzhľadom na závažnosť týchto šokujúcich výrokov, ktoré sú v rozpore s hodnotami športu a ľudskými právami, sa prezident FFF rozhodol kontaktovať svoj argentínsky náprotivok a priamo Fifu, aby podali právnu sťažnosť za rasistické a diskriminačné výroky,“ uviedla v utorok vo vyhlásení. 

„Prezident Francúzskej futbalovej federácie Philippe Diallo čo najdôraznejšie odsudzuje neprijateľné rasistické a diskriminačné poznámky na adresu hráčov francúzskeho tímu, ktoré boli súčasťou piesne spievanej hráčmi a priaznivcami argentínskeho tímu,“ dodala federácia.

Fernández sa ospravedlnil

Futbalista Enzo Fernández sa na sociálnej sieti ospravedlnil za svoje konanie.

"Som proti akejkoľvek forme diskriminácie a ospravedlňujem sa, že som sa nechal uniesť eufóriou z osláv po Copa América. Toto video, tento moment, tieto slová neodrážajú moje presvedčenie ani môj charakter. Je mi to naozaj ľúto," napísal Fernández.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok