Krádeže, pozvánky na pohreby či plánovanie útokov. Organizátori olympiády riešia aj nešportové incidenty

Olympijské hry v Paríži sú v plnom prúde. Športovci predvádzajú svoje majstrovstvo a robia ľuďom v rodných krajinách radosť. Avšak, ani takáto celosvetová športová udalosť, ktorá siaha až pred náš letopočet, sa nezaobišla bez incidentov, ktoré poškvrňujú celý priebeh hier.

pariž olympiáda bezpečnosť
Foto: Profimedia

Vyhrážky smrťou

Francúzska polícia začala aj vyšetrovanie vyhrážok smrťou, ktoré dostali traja izraelskí športovci.

Príslušníci boja proti počítačovej kriminalite tiež vyšetrujú zverejnenie osobných údajov športovcov na sociálnych sieťach a snažia sa o ich odstránenie, uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

Izraelské Národné riaditeľstvo pre kybernetiku vo svojom vyhlásení napísalo, že po vyšetrovaní dospelo k záveru, že iránski hackeri vytvárali kanály na sociálnych sieťach, aby zverejnili osobné údaje členov izraelskej delegácie a posielali im výhražné správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dvaja izraelskí športovci - vlajkonosič pri otváracom ceremoniáli Peter Paltchik a plavec Meiron Amir Cheruti - dostali pred hrami mrazivé pozvánky na vlastné pohreby. List športovcom podpísala skupina, ktorá sa označila ako „Organizácia na obranu ľudu“.

„Organizácia na obranu ľudu oznamuje, že má v úmysle poškodiť akúkoľvek izraelskú prítomnosť na olympijských hrách,“ píše portál The Mirror.

Zopakovanie intifády

„Osud sionistov bude rovnaký ako osud Palestínčanov v Gaze, ak sa sionisti budú naďalej všetkým vyhrážať. Preto vás do Paríža 2024 nepozývame. Ak prídete, berte do úvahy, že máme v úmysle zopakovať udalosti z Mníchova 1972. V každom okamihu budete čakať na útok - na letisku, v hoteli a na uliciach, ktoré patria len nám. Ani vlna zatýkania proti našej organizácii nás nezastaví pred uskutočnením nášho plánu. Pripravte sa na intifádu!“ píše sa v liste.

Podľa serveru Britannica je intifáda jedno z dvoch ľudových povstaní Palestínčanov na Západnom brehu a v Pásme Gazy, ktorých cieľom bolo ukončiť izraelskú okupáciu týchto území a vytvoriť nezávislý palestínsky štát. Výsledkom oboch povstaní bolo viac ako 5-tisíc mŕtvych Palestínčanov a približne 1 400 Izraelčanov.

Izraelský olympijský výbor bol v stave vysokej pohotovosti v súvislosti s bezpečnosťou svojich reprezentantov po tom, čo bolo odoslaných 15 emailov s hrozbou zopakovania scén z olympijských hier v Mníchove v roku 1972. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nešportový incident

Medzinárodná futbalová federácia potrestala kanadskú ženskú reprezentáciu za škandál so sledovaním súperiek prostredníctvom dronu. Kanadskému družstvu odobrala na olympijskom turnaji šesť bodov a udelila ročný dištanc hlavnej trénerke a dvom jej asistentom. Kanadská futbalová federácia navyše musí zaplatiť pokutu 200-tisíc švajčiarskych frankov (približne 209-tisíc eur).

Incident vypukol, keď výprava Nového Zélandu podala sťažnosť Medzinárodnému olympijskému výboru po tom, ako spozorovala neznámy dron počas tréningu svojho tímu v St. Etienne.

Francúzska polícia operátora dronu krátko po incidente zadržala a ukázalo sa, že ho pilotoval člen kanadského personálu.

Oba tímy sa stretli v A-skupine olympijského turnaja, Kanaďanky v úlohe obhajkýň zlata zvíťazili 2:1. Následne zdolali aj domáce Francúzky rovnakým výsledkom. Víťazný zásah padol v 102. minúte, išlo o nadpriemerne dlhý nadstavený čas. Napriek dvom výhram má však Kanada na konte nula bodov pre rozhodnutie FIFA.

Obhajkyne odohrajú ešte jeden duel v základnej skupine proti Kolumbii v stredu 31. júla, kde musia bezpodmienečne zvíťaziť, aby sa dostali zo základnej skupiny do vyraďovacej fázy aspoň z tretieho miesta.

Padli tresty

Hlavnú trénerku kanadskej reprezentácie Bev Prestmanovú, ktorá na OH v Tokiu priviedla tím k titulu, už v piatok 26. júla prepustili z olympijského tímu. Koučka podľa informácií Kanadského olympijského výboru o používaní dronu vedela. V sobotu 27. júla navyše dostala od FIFA aj ročný zákaz činnosti.

Už v stredu 24. júla museli po vypuknutí kauzy predčasne opustiť OH v Paríži asistentka trénerky Jasmine Manderová a Joseph Lombardi, neakreditovaný analytik kanadskej asociácie. Obaja tiež dostali ročné tresty.

"Priestmanová a dvaja jej asistenti boli uznaní zodpovednými za nevhodné správanie a porušenie princípov fair play," uviedla FIFA vo svojom stanovisku.

Pozrite si reportáž z 27. júla o reakciách na otvárací ceremoniál hier:

Znehodnocoval ženy

A napokon - televízna sieť Eurosport stiahla zo svojho komentátorského tímu Boba Ballarda. Dôvodom je jeho poznámka na adresu austrálskych plavkýň, ktoré triumfovali v štafete 4x100 m voľným spôsobom.

"No, ženy práve končia. Viete, aké sú ženy. Ponevierajú sa, robia si mejkap," uviedol Ballard v živom vysielaní.

"Počas spravodajského segmentu Eurosportu povedal komentátor Bob Ballard nevhodný komentár. Z tohto dôvodu bol vylúčený z nášho tímu komentátorov s okamžitou platnosťou," citovala z vyhlásenia Eurosportu agentúra DPA.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok