Keď prišiel na kurt, vypískali ho. Holanďan kedysi sedel za znásilnenie 12-ročného dievčaťa, dnes hrá na olympiáde

29.7.2024 05:45

Vlnu kritiky si počas olympiády vyslúžil nielen otvárací ceremoniál, ale najnovšie aj holandský plážový volejbalista Steven van de Velde. Ten v roku 2014 ako 19-ročný znásilnil len 12-ročné dievča.

Paris_Olympics_Beach_Volleyball542130.jpg
Foto: TASR/AP

Van de Velde nastúpil v nedeľu na zápas spolu so spoluhráčom Matthewom Immersom. Ich súperom bola talianska dvojica Alex Ranghieri a Adrian Carambula, s ktorou prehrali 1:2 na sety. 

„Minulosť je minulosť. Svoj trest si odpykal a teraz seká dobrotu. Pre mňa je príkladom, že dospel a poučil sa z toho. Hrám s ním rád,“ ​​povedal Immers novinárom. Na správu upozornil portál CNN Prima News. Van de Velde nebýva v olympijskej dedine a s novinármi nekomunikuje. 

Holandský volejbalista bol v roku 2016 odsúdený za sex s 12-ročným dievčaťom, ku ktorému došlo v Anglicku. Celkovo si odsedel 13 mesiacov vo väzení vo Veľkej Británii a Holandsku, pripomína agentúra AP. V roku 2018 sa vrátil na kurty.

Debut v tieni minulosti

Dvadsaťdeväťročného van de Veldeho privítali diváci bučaním aj potleskom. Ide o jeho prvú olympiádu.

„Keď hráči nastúpili na ihrisko spoločne, zaznelo zmiešané bučanie a povzbudzovanie, ale keď van de Veldeho predstavili samého, posmešky boli výraznejšie,“ opisuje situáciu na sociálnej sieti X novinárka Alexandra Toppingová z Guardianu.

Immers uviedol, že je sklamaním, že pozornosť venovaná prípadu dominovala nad diskusiou o spoluhráčovom olympijskom debute. Jeho minulosť odmietol komentovať. 

"Myslím si, že Steven je naozaj dobrým príkladom toho, aký je práve teraz," povedal. "Veľmi ma baví s ním hrať. Čo je v minulosti, je v minulosti. Dostal svoj trest a teraz je naozaj, naozaj milý. Pre mňa je to veľký príklad toho, že vyrástol. Veľa sa z toho naučil. A, samozrejme, čo sa stalo v minulosti, neviem. Nie je to dobré, samozrejme. Ale práve teraz sa snažíme si to užiť a ísť do ďalšieho kola," dodal Immers.

Nikdy to nebol problém

„Hrá s ním veľa, veľa turnajov už veľa, veľa rokov – posledné tri roky. Nikdy to nebol problém,“ povedal hovorca holandského tímu John Van Vliet. „Nehodnotím, či to tak malo byť alebo nie, ale nikdy to nebol problém. A teraz, zrazu, je to pre nich prekvapenie," komentoval.

Podľa hovorcu Holanďanov by jeho prípad nemal byť spájaný s vystúpením na olympiáde. "Všeobecne sú trestné činy súvisiace so sexom oveľa väčší problém ako šport, ale v jeho prípade máme človeka, ktorý bol odsúdený, odpykal si trest a potom urobil všetko pre to, aby mohol znovu súťažiť," povedal.

Medzinárodný olympijský výbor uviedol, že je spokojný s vysvetlením, ktoré mu poskytol holandský tím. Hovorca MOV Mark Adams tvrdí, že situácia nie je ideálna, ale od priestupku uplynulo desať rokov, náprava bola z veľkej časti zjednaná a boli zavedené prísne ochranné opatrenia, píše CNN Prima News. 

Pozrite si reportáž o otváracom ceremoniáli olympijských hier v Paríži.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok