Šťastie alebo Božia pomoc. Nemal som tu byť, mal som byť mŕtvy, vyhlásil po atentáte Trump

15.7.2024 10:47 , Aktualizované: 15.7.2024 13:10

Bývalý republikánsky prezident Donald Trump v nedeľnom rozhovore s New York Post povedal, že mal byť mŕtvy a sobotňajšiu streľbu prežil možno vďaka šťastiu alebo božej pomoci. Lekár, ktorý Trumpovi po atentáte ošetroval prestrelené pravé ucho, podľa exprezidenta vyhlásil, že nikdy nič také nevidel a hovoril o "zázraku".

Donald Trump
Foto: TASR/AP

Ikonická fotka

Trump sa tiež vyjadril k fotografiám, na ktorých sa skrvavenou tvárou dvíha päsť. "Mnoho ľudí hovorí, že je to najikonickejšia fotografia, akú kedy videli," povedal. "Majú pravdu a ja som nezomrel. Zvyčajne musíte zomrieť, aby ste mali ikonickú fotku," dodal. Exprezident podľa svojich slov chcel po streľbe pokračovať v prejave, ale tajná služba trvala na tom, že musí do nemocnice.

Rozhovor, ktorý trval približne polhodiny a ktorého sa zúčastnil aj spravodajca serveru Washington Examiner, poskytol Trump na palube svojho súkromného lietadla na ceste do Milwaukee, kde sa koná zjazd Republikánskej strany a kde Trump podľa všetkého získa nomináciu na prezidenta pre novembrové voľby.

Blízko smrti

Počas letu sa na televíznej obrazovke objavilo video incidentu. Trump povedal, že ho vidí prvýkrát a podľa New York Post opakovane krútil hlavou "ako keby mu dochádzalo, ako blízko bol smrti".

Trump podľa New York Post tiež ocenil telefonát od prezidenta Bidena, ktorý označil za "fajn" a "veľmi pekný". Trump podľa denníka naznačil, že kampaň medzi nimi by odteraz mohla byť zdvorilejšia. Exprezident zároveň verí, že voľby vyhrá.

Nový odkaz na webe

Na Trumpových webových stránkach je novo čiernobiela fotografia urobená bezprostredne po streľbe, na ktorej exprezident drží nad hlavou ruka v päsť a je obklopený agentmi tajnej služby.

V odkaze pod snímkou ​​sa píše "Nebojte sa. Vždy vás budem za vašu podporu milovať. Jednota. Mier. Urobme Ameriku znova skvelou". Návštevníkom web ponúka možnosť poslať príspevky v rôznej výške.

Telefonát s Melaniou, list kráľa

S Trumpovou manželkou Melaniou sa v nedeľu telefonicky spojila aj prvá dáma Jill Bidenová, uviedla televízia CNN s odkazom na zástupcu Bieleho domu.

Bývalá prvá dáma Melania Trumpová v nedeľu vydala vlastné vyhlásenie, v ktorom označila páchateľa za monštrum a vyzvala Američanov, aby sa zjednotili. "Všetci si prajeme svet, kde je na prvom mieste úcta, rodina a láska. Tento svet môžeme znova vybudovať," uviedla.

Buckinghamský palác oznámil, že britský kráľ Karol III. poslal v nedeľu Trumpovi list prostredníctvom britskej ambasády vo Washingtone.

Obsah listu je podľa paláca súkromný, server Sky News však píše, že sa odkaz podobal vyjadreniu premiéra Keira Starmera, ktorý útok odsúdil, kondoloval rodine zabitého diváka a zaželal zraneným, vrátane Trumpa, skoré uzdravenie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok