Atentát na Trumpa: Útočník ho trafil do ucha, mal jednoducho šťastie. Kandidát odletel na ďalší zjazd

14.7.2024 00:45 , Aktualizované: 14.7.2024 22:03

Na sobotňajšom predvolebnom mítingu republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa v Pensylvánii bolo počuť niekoľko výstrelov. Exprezidenta trafila guľka do pravého ucha, no je v poriadku. Útočník je mŕtvy, vyšetrovanie atentátu sa začalo. Situáciu sme sledovali online.

Trump
Foto: TASR/AP
Donald Trump z miesta odchádzal so zaťatou päsťou

Ukončili sme online, ďakujeme Vám za priazeň. Viac informácii sa dozviete v samostatných článkoch na našom webe.

22:02 Strelec konal sám, informoval novinárom Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý má prípad na starosti.

Vyšetrovatelia podľa vyhlásenia zatiaľ nepoznajú politické zmýšľanie páchateľa a nenašli v tejto súvislosti žiadne výhražné oznámenia.

Zároveň agenti FBI uviedli, že pozorujú po atentáte rozmach násilnej politickej rétoriky, informovala agentúra AP.

20:51 Donald Trump čoskoro nastúpi do lietadla smerujúceho do Wisconsinu na Republikánsky národný zhromaždenie. Americký kandidát to napísal na svojej platforme sociálnych médií Truth Social.

"Na základe včerajších hrozných udalostí som sa chystal odložiť cestu do Wisconsinu," píše.

Bývalý prezident však naznačil , že "nemôže dovoliť, aby "strelec" alebo potenciálny atentátnik vynútil zmenu v plánovaní".

"Preto odchádzam do Milwaukee podľa plánu," dodáva.

20:38 Americký prezident Joe Biden po útoku nariadil zložke zodpovednej za ochranu prezidentov a exprezidentov Spojených štátov, aby opäť preverila bezpečnostné opatrenia pre nadchádzajúci predvolebný zjazd Republikánskej strany.

Povedal to v krátkom prejave v Bielom dome.

Tiež uviedol, že po tajnej službe chce, aby Trumpovi poskytovala všetky prostriedky na zabezpečenie jeho bezpečnosti.

20:20 Obeťou útoku na mítingu je 50-ročný dobrovoľný hasič Corey Comperatore, ktorých chránil svoju rodinu, keď zazneli výstrely. 

Uviedol to pensylvánsky guvernér Josh Shapiro, informuje agentúra Reuters.

Shapiro podľa vlastných slov hovoril s Comperatoreho rodinou a novinárom priblížil slová jej členov. "Corey zomrel ako hrdina. Corey sa včera večer na tomto mítingu schúlil nad svojou rodinou, aby ju chránil," uviedol Shapiro. 

Ďalší dvaja ľudia, ktorí pri streľbe utrpeli zranenia, sú v stabilizovanom stave, informovala podľa spravodajských agentúr štátna polícia.

20:00 Predstavitelia americkej Republikánskej strany po útoku strelca na exprezidenta Donalda Trumpa volajú po zjednotení Američanov a utlmení vyhrotenej predvolebnej rétoriky, zároveň ale časť z nich zvaľuje vinu za násilný čin na Trumpových politických oponentov alebo médiá.

Niektorí ho bez dôkazov označili za "útok ľavice" alebo priamy dôsledok slov prezidenta Joea Bidena, píše denník The New York Times.

Krátky prehľad

  • Na predvolebnom mítingu (13.6.2024) amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v Pensylvánii došlo k streľbe,
  • Trumpa zasiahla guľka do pravého ucha. Tajná služba ho ihneď previezla do bezpečia, podľa aktuálnych informácií je v poriadku,
  • v nedeľu na sociálnej sieti vyzval Američanov, aby sa zjednotili a nedovolili zlu zvíťaziť,
  • pri streľbe zomrel jeden divák a dvaja muži boli ťažko zranení,
  • New York Post zverejnil fotografie Trumpovho útočníka, získal ich z jeho stredoškolskej ročenky v roku 2022,
  • strelcom bol 20-ročný Thomas Matthew Crooks, ktorý spustil paľbu z neďalekej strechy s puškou typu AR, 
  • podľa zoznamu v pensylvánskej databázy voličov bol registrovaný ako republikán, 
  • výbušniny sa našli v aute aj dome útočníka. Vozidlo parkovalo blízko mítingu,
  • prehovoril otec útočníka, počká, kým sa porozpráva s vyšetrovateľmi,
  • Trumpova manželka nazvala strelca "monštrom".

19:50 Pensylvánsky guvernér Josh Shapiro potvrdil, že muž, ktorý bol zabitý na sobotňajšom zhromaždení, je Corey Comperatore. Bol dobrovoľný hasič. Počas streľby sa postavil pred rodinu, aby ju chránil.

19:40 Jason Kohler, bývalý študent strednej školy v Bethel Parku, pre CNN povedal, že hoci s Crooksom nechodil do jednej triedy, vídal ho na chodbe a povedal, že nemal "žiadny výraz tváre".

Kohler povedal, že Crooks (strelec) bol šikanovaný, pretože nezapadal medzi ostatných v škole.

19:30 Pozrite si históriu atentátov na amerických prezidentov.

19:13 Bolo to Trumpovo posledné stretnutie s voličmi pred Republikánskym nominačným zjazdom, ktorý sa začína v meste Milwaukee v štáte Wisconsin.

Konzervatívci sú pripravení ho uskutočniť aj napriek atentátu.

Trumpovu prezidentskú nomináciu do záverečného súboja o Biely dom majú práve na tomto zjazde potvrdiť.

18:40 Prehovoril otec útočníka. Otec strelca na zhromaždení bývalého prezidenta Donalda Trumpa prerušil mlčanie po smrti svojho syna, informujú zahraničné médiá.

Pre CNN povedal, že sa snaží zistiť, čo sa stalo, a počká, kým sa porozpráva s vyšetrovateľmi.

18:28 Polícia sa domnieva, že zbraň, ktorá bola použitá pri streľbe na Trumpovom zhromaždení, kúpil 53-ročný otec strelca približne pred šiestimi mesiacmi, informuje agentúra AP.

Vyšetrovatelia stále zisťujú, kedy a ako jeho syn zbraň získal.

17:56 Médiá Associated Press a CNN uvádzajú, že výbušný materiál bol tiež nájdený v útočníkovom dome, pričom oba kanály sa odvolávajú na predstaviteľov činných v trestnom konaní.

17:11 Melania Trumpová reagovala na pokus o atentát na svojho manžela Donalda Trumpa a uviedla, že strelec bol „monštrum“, ktoré svojho manžela vnímalo ako „neľudskú politickú mašinériu“.

17:07 Ročenková fotografia strelca Thomasa Matthewa Crooksa.

útočník Trump Foto: X/New York Post

17:02 Podľa ľudí, ktorí boli informovaní o vyšetrovaní pre Wall Street Journal, sa v aute Thomasa Crooksa údajne našli výbušné zariadenia.

Portál uvádza, že auto našli neďaleko zhromaždenia v Butleri v Pensylvánii.

16:59 Ako svetové médiá informujú o atentáte?

Najnovší strašný dôkaz vzostupu násilia v americkej politike, najväčší šok pre americkú verejnosť za posledné roky či prvý atentát na prezidenta alebo exprezidenta USA za posledné štyri desaťročia.

Tak opisujú svetové médiá streľbu na bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, ktorý tento rok usiluje o znovuzvolenie.

Usudzujú, že útok ďalej stupňuje napätie v už tak búrlivom predvolebnom období.

16:03 Zbraň, ktorú ozbrojenec údajne použil, patrila jeho otcovi, uvádza agentúra AP.

Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sa domnievajú, že zbraň použitú na streľbu na Donalda Trumpa kúpil otec Thomasa Crooka, uvádza tlačová agentúra Associated Press.

Dvaja dôstojníci pod podmienkou zachovania anonymity povedali agentúre AP, že Crooksov otec kúpil zbraň najmenej pred šiestimi mesiacmi.

Federálni agenti nezverejnili motív útoku, úrady však streľbu považujú za "pokus o atentát".

16:00 Donald Trump a Joe Biden si zavolali. Telefonický hovor bol "krátky a úctivý", píše CNN.

Okrem sobotňajšieho telefonátu spolu kandidáti na prezidenta už roky priamo nehovorili. Počas minulomesačnej debaty na CNN komunikovali medzi sebou prostredníctvom moderátorov.

15:57 Európski lídri odsúdili Atentát na Donalda Trumpa.

"Je šokujúcim momentom nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celý slobodný a demokratický svet," uviedol v poľský prezident Andrzej Duda.

Podľa českého prezidenta Petra Pavla násilie do demokratickej spoločnosti nepatrí, a preto treba útok na bývalého prezidenta USA jednoznačne odsúdiť,

Atentát odsúdil aj poľský premiér Donald Tusk. "V demokracii nie je násilie nikdy riešením politických sporov. Som si istý, že na tom sa všetci bez akýchkoľvek pochybností zhodneme," napísal Tusk na X.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že atentát je hodný opovrhnutia a takéto násilné činy ohrozujú demokraciu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril zhrozenie nad útokom a uviedol, že takéto násilie nemá žiadne ospravedlnenie a miesto nikde na svete. Násilie by podľa neho nemalo prevládať.

15:12 Po atentáte sa na internete rýchlo rozšírili konšpiračné teórie a nepodložené a nepravdivé tvrdenia, píše server NBC News.

V prvých chvíľach po streľbe na predvolebnom mítingu v Pensylvánii používatelia sociálnych sietí špekulovali nielen o totožnosti útočníka, ktorého úrady neskôr identifikovali, ale tiež o tom, že atentát bol na politické zadanie či dokonca zinscenovaný.

Neprehľadné situácie po útoku využili konšpiračnú teoretiku, niektorí politici a ďalší na šírenie nepodložených tvrdení na sociálnych sieťach.

Na konšpiračné teórie reagoval aj facebookový profil Hoaxy a podvody:

14:48 Trump vyzval Američanov, aby sa zjednotili a nedovolili zlu zvíťaziť. Svojim priaznivcom poďakoval za ich myšlienky a modlitby po atentáte.

"Len Boh zabránil tomu, aby sa stalo niečo nepredstaviteľné. Nebudeme sa báť, ale naopak, zostaneme odolní vo svojej viere a vzdorní tvárou v tvár zlobe," napísal republikánsky prezidentský kandidát v príspevku na svojej sociálnej sieti Truth.

Trump zároveň uviedol, že teraz je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sa občania zjednotili a ukázali svoj skutočný charakter Američanov, zostali silní a odhodlaní.

14:30 Najmenej dvaja ľudia, ktorí boli pri streľbe na Trumpa, povedali médiám, že pred útokom upozornili políciu na strelca, ktorý sa pohyboval na streche vedľa mítingu s voličmi.

Jeden zo svedkov povedal spravodajskej spoločnosti BBC, že polícia mala aspoň tri minúty na reakciu, kým muž začal strieľať.

13:12 Čínsky prezident Si Ťin-pching vyjadril Trumpovi v súvislosti so streľbou "svoj súcit a sympatie", informovalo čínske ministerstvo zahraničia. "Čína situáciu súvisiacu so streľbou na bývalého prezidenta Donalda Trumpa obozretne sleduje," dodalo ministerstvo.

12:55 Útok na Trumpa odráža atmosféru, ktorú vytvorila administratíva terajšieho prezidenta Joea Bidena. Kremeľ tak reagoval na incident na predvolebnom zhromaždení v Pensylvánii. Moskva uviedla, že násilie v politickom boji ostro odsudzuje, informovala agentúra RIA Novosti.

Kremeľ podľa agentúry Interfax neverí, že Bidenova administratíva atentát na Trumpa zorganizovala. Podobné konšpiračné teórie sa objavili na sociálnych sieťach. Prezident Vladimir Putin nemá v pláne Trumpovi zavolať, uviedla agentúra TASS.

12:45 Americká tajná služba vyšetruje, ako sa strelec ozbrojený útočnou puškou v štýle AR dokázal dostať dostatočne blízko na to, aby počas mítingu dokázal vystreliť na bývalého prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a zraniť ho.

Na vyšetrovaní sa podieľa aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Agenti tajnej služby útočníka zastrelili.

Pri útoku bola použitá poloautomatická útočná puška AR-15, ktorá je civilnou verziou americkej útočnej pušky M16 používanou americkou armádou. Útočník údajne strieľal na vzdialenosť menej ako 150 metrov.

Vojaci americkej armády musia na vzdialenosť 150 metrov na úspešné absolvovanie základného výcviku zasiahnuť puškou M16 cieľ veľkosti človeka.

11:45 Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social poďakoval za "rýchlu reakciu na streľbu" tajnej službe a bezpečnostným zložkám. Zároveň kondoloval rodine zastreleného účastníka mítingu a ďalšieho človeka, ktorý bol ťažko zranený.

"Je neuveriteľné, že k takémuto činu môže dôjsť v našej krajine," uviedol Trump. Pri útoku podľa svojich slov utrpel priestrel v hornej časti pravého ucha.

"Okamžite som spoznal, že niečo nie je v poriadku, lebo som počul svištivý zvuk, výstrely a okamžite som ucítil, ako mi guľka pretrhla kožu. Veľa to krvácalo, takže som si v tej chvíli uvedomil, čo sa deje. Boh žehnaj Amerike," napísal Trump.

Tajnej službe na sieti X poďakovala tiež Trumpova dcéra Ivanka.

11:24 Podľa svedeckých výpovedí útočník strieľal zo strechy, pričom ho od exprezidenta delilo menej ako 200 metrov.

11:13 Crooks bol registrovaným voličom republikánov, podľa televízie CNN v januári 2021 poslal 15 dolárov organizácii vyberajúcej politické príspevky, ktorá podporuje demokratov. Agentúra AP napísala, že Crooks príspevok poslal v deň Bidenovej inaugurácie

11:00 V prestrelke zomrel aj jeden z účastníkov mítingu.

9:58 Agentúra AP uviedla, že Trump strávi noc vo svojom súkromnom golfovom klube v Bedminsteri v New Jersey. Rovnakú informáciu oznámil televízii CNN tiež republikánsky člen Snemovne reprezentantov Daniel Meuser.

9:55 Trumpova kampaň uviedla, že v reakcii na incident posilní bezpečnostné opatrenia. Trumpovi republikáni chcú napriek útoku na budúci týždeň usporiadať nominačný zjazd v Milwaukee v štáte Wisconsin, na ktorom má 78-ročný exprezident získať nomináciu na prezidenta.

9:52 Útočník bol členom exprezidentovej Republikánskej strany, napísal denník The Washington Post s odvolaním sa na evidenciu registrovaných voličov.

9:50 Americký Federálny úrad pre letectvo uzavrel vzdušný priestor nad Bethel Parkom, odkiaľ Crooks pochádzal.

Bethel Park je predmestie Pittsburghu a nachádza sa zhruba 70 kilometrov od pensylvánskeho mesta Butler, kde k streľbe došlo

Foto: ta3 Pohľad na miesto, kde bol strelec (zľava) a miesto prednesu Donalda Trumpa.

9:37 Predstaviteľ FBI povedal, že je "prekvapujúce", že niekto mohol nájsť miesto, kde by mohol strieľať na Trumpa, píše nbcnews.com.

Osobitný agent FBI Kevin Rojek, ktorý vedie pobočku v Pittsburghu, požiadal o trpezlivosť a povedal, že na zodpovedané otázky "skutočne čakajú dni, týždne a mesiace vyšetrovania".

Na otázku, ako sa strelec mohol dostať na miesto na streche, Rojek odpovedal: "Je to prekvapujúce, ale všetky podrobnosti o tom sa dozvieme neskôr počas vyšetrovania."

9:22 Scenár ako cez kopirák, reagoval premiér Robert Fico ohľadom atentátu na Trumpa.

9:05 Dekan Fakulty politických vied UMB Branislav Kováčik vo vysielaní ta3 povedal, že strelec bol registrovaným voličom Republikánskej strany.

8:21 Strelec, ktorý zaútočil na Trumpa, bol identifikovaný ako 20-ročný Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie. Uviedlo to FBI.

Útočník bol členom Republikánskej strany, napísal denník The Washington Post.

8:08 Podozrivým je 20-ročný Matthew Crooks, informuje agentúra Reuters. 

7:58 Trump opustil po ošetrení v nemocnici Pensylvániu a teraz je v New Jersey. Zábery na sociálnych sieťach ukazujú, ako vystupuje z lietadla.

7:10 FBI zatiaľ nezistilo motív útočníka. Vyšetrovatelia zatiaľ vedia len o jednom strelcovi a údajne sa blíži k jeho konečnej identifikácii. Podľa reportéra spravodajskej televízie CNN je podozrivým zo streľby 20-ročný muž z Pensylvánie. FBI to zatiaľ nepotvrdilo. 

7:06 Streľba je vyšetrovaná ako pokus o zavraždenie bývalého prezidenta. Vedúcu úlohu pri vyšetrovaní prevzalo FBI.

6:58 Po streľbe sú okrem už avizovaného jedného zabitého účastníka aj dvaja vážne zranení. Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podarilo vystreliť niekoľkokrát.

Podľa doterajších informácií strelec spustil paľbu na Trumpa z neďalekej strechy s puškou typu AR. Orgány činné v trestnom konaní útok vyšetrujú ako atentát.

Poradcovia bývalého prezidenta Trumpa uviedli, že sa mu "darí dobre" a že "sa teší" na republikánsky národný zjazd, ktorý sa uskutoční budúci týždeň v meste Milwaukee.

6:56 Trump potvrdil, že ho zasiahla guľka. Tá mu prestrelila hornú časť pravého ucha.

"Bol som postrelený guľkou, ktorá prenikla hornou časťou pravého ucha," napísal Trump na svojej sociálnej sieti.

"Okamžite som vedel, že niečo nie je v poriadku. Počul som svišťanie, výstrely a hneď som pocítil, ako mi guľka roztrhla kožu," uviedol Trump, ktorý nebol vážne zranený.

"Je neuveriteľné, že takýto čin sa môže odohrať v našej krajine," dodal.

6:55 Strelec, ktorý poranil Trumpa na zhromaždení v mestečku Butler, ako aj jeden z účastníkov sú mŕtvi.

Informáciu potvrdil okresný prokurátor Richard A. Goldinger, ktorý podľa televízie ABC News tiež uviedol, že zranený mohol byť ešte jeden účastník.

6:53 Tajná služba uviedla, že republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump je "v poriadku".

"Tajná služba vykonala ochranné opatrenia a bývalý prezident je v bezpečí. V súčasnosti prebieha aktívne vyšetrovanie tajnej služby a ďalšie informácie budú zverejnené, keď to situácia umožní," uviedol hovorca tajnej služby Anthony Guglielmi.

6:50 Z dôvodu viacerých informácií z tejto udalosti sme sa rozhodli vytvoriť online sled udalostí.

Podľa agentúry Reuters video z udalosti ukazuje, že exprezidenta hroziaceho päsťou z miesta odvážal automobil tajnej služby Spojených štátov. Na Trumpovom pravom uchu sa objavila krv, čo dokazujú aj zábery z miesta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok