Musk finančne podporil Trumpovu prezidentskú kampaň. Údajne môže byť poradcom v Bielom dome

13.7.2024 17:11

Miliardár Elon Musk daroval peniaze jednej z organizácií, ktorá sa usiluje o znovuzvolenie amerického exprezidenta Donalda Trumpa, napísala s odvolaním sa na informované zdroje agentúra Bloomberg. Koľko peňazí poskytol, nie je jasné, nemenované zdroje však Muskov príspevok opísali ako významnú sumu.

Musk požiadal v prípade žaloby, ktorú naňho podali akcionári Tesly, o presunutie súdu do Texasu
Foto: AP

Bližšie k republikánom

Šéf automobilky Tesla a spoločnosti SpaceX v marci po stretnutí s Trumpom deklaroval, že neprispieva peniaze exprezidentovi ani súčasnej hlave štátu Joeovi Bidenovi.

Teraz podľa informácií Bloomberg prispel jednému z "politických akčných výborov" pracujúcich na znovuzvolení Trumpa. Tieto organizácie označované skratkou PAC môžu na politickú činnosť vyberať ľubovoľne vysoké sumy.

Bloomberg vývoj opisuje ako významný manéver v podaní najbohatšieho človeka na svete, ktorý sa snaží ovplyvňovať americkú politickú scénu. Muskov príspevok prichádza v čase, keď Trump podľa amerických médií predbehol Bidena v schopnosti vyberať peniaze na kampaň. 

Súčasnému prezidentovi z Demokratickej strany sa v tejto súvislosti aktuálne hromadia problémy v nadväznosti na zlý výkon v júnovej predvolebnej debate s republikánskym rivalom.

Rozhodnutie Muska zároveň ilustruje jeho príklon k Republikánskej strane za posledných niekoľko rokov. V minulosti podnikateľ narodený v Juhoafrickej republike prispel na kampaň politikom z oboch veľkých strán. 

Pred dvoma rokmi však na sociálnej sieti Twitter, ktorú neskôr kúpil a premenoval na X, napísal, že bude voliť Republikánsku stranu. Neskôr svojich fanúšikov vyzval, aby tak vo voľbách do Kongresu urobili tiež.

Mozgový vírus

Jeho príspevky na spomínanej sociálnej sieti v poslednom čase svedčia o tom, že sa stotožňuje s niektorými pozíciami Trumpa a jeho strany, najmä pokiaľ ide o imigráciu do Spojených štátov.

Musk sa k téme vyjadruje pomerne často, pričom priživuje konšpiračné teórie o tom, že demokrati podporujú nelegálnu migráciu v snahe zvýšiť počet svojich voličov. Tiež opakovane vystupuje proti progresívnej sociálnej politike a dôrazu na práva menšín, čo označuje za "mozgový vírus".

V americkej tlači sa na jar objavili informácie o tom, že Trump zvažuje Muskovi ponúknuť úlohu poradcu Bieleho domu pre prípad, že sa po novembrových voľbách vráti k moci.

Musk vtedy uviedol, že sa o ničom takom nediskutuje. K správe o príspevku na Trumpovu kampaň sa ihneď nevyjadril.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok