Za všetkým sú superšíritelia. Muskovu sieť pohltili dezinformácie, štúdia analyzovala stámilióny príspevkov

1.6.2024 06:00

Veľká časť dezinformácií na platforme X pochádza od malého počtu superšíriteľov, uvádza nová štúdia, ktorá analyzovala viac než dva milióny príspevkov pochádzajúcich z tejto platformy. Píše server Phys.org.

TWITTER-ANTISEMITIZMUS
Foto: ta3

Vedci zaoberajúci sa výskumom médií počas niekoľkých uplynulých rokov zistili, že sociálne siete ako Facebook, X (v minulosti Twitter) a Instagram dokážu zásadne ovplyvniť názory ľudí na spoločenské témy vrátane politiky.

Ovplyvňovanie vo vlastný prospech

Predchádzajúci výskum dokázal, že práve tento vplyv láka rôzne strany, aby sa pri rôznych témach usilovali zverejňovaním príspevkov ovplyvniť názor verejnosti vo svoj prospech.

Novú štúdiu výskumníkov z Indianskej univerzity (IU) 22. mája zverejnil vedecký časopis PLOS ONE. Podľa nej na ovplyvnenie názorov veľkého množstva ľudí stačí iba malý počet influencerov, tzv. superšíriteľov. Tí prostredníctvom internetu dokážu svojimi názormi "nakaziť" veľké množstvo ľudí rovnako, ako to dokázali superšíritelia počas nedávnej pandémie pri šírení koronavírusu.

Obrovská analýza

Autori štúdie sa pri výskume vplyvu sociálnych sietí zamerali na platformu X. Výskumnú vzorku tvorilo 2 397 388 tweetov, ktoré počas desiatich mesiacov zverejnilo 448 103 používateľov. Výskumníci vzorku následne podrobili syntaktickej analýze (parsingu) a vyhľadali tweety s obsahom informácií pochybnej kvality.

Podľa analýzy iba desať používateľov (0,003 percenta skúmanej vzorky) zverejnilo až 34 percent tweetow s dezinformáciami. Za 70 percent takýchto tweetow bolo zodpovedných 1000 používateľov (0,25 percenta vzorky).

Pozrite si archívnu reportáž z novembra 2023 o postavenom logu sociálnej siete X, ktoré museli odstrániť:

Stotožnenie superšíriteľov

Štúdia dodáva, že väčšinu superšíriteľov nemožno stotožniť s konkrétnou osobou, hoci medzi nimi možno nájsť niekoľko známych osôb ako sú politici (napr. Donald Trump ml.) či rôzni všeobecní influenceri.

Vedci tiež upozorňujú, že množstvo odhalených superšíriteľov spoločnosť Twitter v roku 2020 deaktivovala počas kampane, ktorou sa snažila zredukovať množstvo dezinformácií v sociálnej sieti. Keď však Twitter odkúpil americký miliardár Elon Musk a sociálnu sieť premenoval na X, množstvo dezinformácií v nej začalo opäť stúpať, upozorňuje štúdia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok