Navaľná na sociálnej sieti X zverejnila video, kde obviňuje Putina. Platforma jej nakrátko zablokovala účet

20.2.2024 14:23 , Aktualizované: 20.2.2024 19:34

Sociálna sieť X v utorok na niekoľko desiatok minút zablokovala účet vdovy po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom. Počas tohto času sa na stránke Julije Navaľnej objavilo oznámenie, že X pozastavuje účty, ktoré porušujú jej pravidlá.

Navaľná
Foto: TASR/AP

Navalná si založila účet na platforme X len tento mesiac a svoj prvý príspevok zverejnila v pondelok, uviedla Meduza. V čase, keď bol účet zablokovaný, ho sledovalo 95-tisíc používateľov. Krátko po jej zverejnení malo konto viac ako 128-tisíc sledovateľov.

Boj za slobodnú krajinu

V pondelok Navaľná na sieti X zverejnila video, v ktorom obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina z vraždy jej manžela, ktorý podľa správy ruskej väzenskej služby zomrel minulý týždeň v piatok v sibírskom väzení.

Navaľná tiež uviedla, že bude pokračovať v práci svojho manžela s cieľom dosiahnuť premenu Ruska na slobodnú krajinu. Krátko pred zablokovaním jej účtu vyzvala na tej istej platforme ruské úrady, aby vydali Navaľného telo, a opäť označila Putina za vraha.

X zablokoval aj Trumpa či Kanyeho Westa

V minulosti sieť X, predtým Twitter, zablokovala napríklad účet amerického rapera Kanyeho Westa pre niekoľko antisemitských príspevkov.

Platforma zablokovala aj účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa po nepokojoch vo Washingtone, keď jeho stúpenci násilne vtrhli do budovy amerického Kongresu. Spoločnosť zdôvodnila vymazanie účtu obavami z podnecovania ďalších násilností. Súčasný majiteľ sociálnej siete Elon Musk povolil Trumpovi návrat na platformu v roku 2022. Trump, ktorý si odvtedy otvoril vlastnú sociálnu sieť s názvom Truth Social, však dal jasne najavo, že nemá záujem o návrat.

Omyl

Účet na sieti X v mene Navaľnej bol vytvorený v pondelok a v utorok bol zablokovaný po tom, čo ho "obranný mechanizmus platformy proti manipulácii a spamu" omylom označil za porušenie jej pravidiel. "Účet @yulia_navalnaya sme obnovili hneď, ako sme sa o (tejto) chybe dozvedeli," uviedla medzičasom sieť X.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok