Prvá dáma opozície, po novom aj odvážna vdova, ktorá chce bojovať za slobodné Rusko. Kto je Julija Navaľná?

20.2.2024 05:45

Hovorí sa, že za každým úspešným mužom stojí žena. Inak to nie je ani v prípade kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ktorého životnou oporou bola manželka Julija. Tá sa až do posledných dní držala v ústraní. Jej posledné vystúpenia však jasne naznačujú, že chce pokračovať v boji za slobodné Rusko. Kto je Julija Navaľná a akú rolu zohrávala v manželovom živote?

Julija Navaľná
Foto: TASR/AP
Julija Navaľná, manželka zosnulého opozičného kritika Kremľa

Žena Alexeja Navaľného sa vždy držala v úzadí a zdôrazňovala, že jej hlavnou úlohou je byť manželkou a matkou, nie političkou, píše BBC.

Avšak, po smrti svojho manžela a po jej vášnivom volaní po spravodlivosti na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa stala hlavnou postavou obliehanej ruskej opozície.

Prvá dáma ruskej opozície

Napriek svojej úlohe v uzadí bola Navaľná vždy rozhodujúcou podporovateľkou svojho manžela. Zohrala tiež kľúčovú úlohu pri jeho prevoze z Ruska na naliehavú liečbu, keď bol v roku 2020 otrávený nervovoparalytickou látkou novičok.

Označovaná je za "prvú dámu" ruskej opozície. Sám Alexej povedal, že bez nej by nemohol pokračovať v čoraz zúfalejšom a jednostrannejšom boji proti Kremľu.

Ich veľmi verejný príbeh lásky a rodinný život bol vnímaný ako inšpirácia pre ich stúpencov.

Láska z dovolenky

Alexej a Julija sa zoznámili na dovolenke v Turecku v roku 1998 a o dva roky neskôr sa vzali. "Nevydala som sa za nádejného právnika ani za opozičného lídra. Vydala som sa za mladého muža menom Alexej," povedala v roku 2020 pre ruský týždenník Sobesednik.

Julija Ambrosimovová sa narodila v Moskve v roku 1976 ako dcéra uznávaného vedca Borisa Ambrosimova. Vyštudovala ekonómiu a rozbehla kariéru v bankovníctve. Práce sa vzdala, aby mohla vychovávať dve deti - dvadsaťdvaročnú Dariu a patnásťročného Zahara.

Alexej Navaľný, jeho manželka Julija, syn Zahar a dcéra Daria na archívnej fotke. Foto: Profimedia Alexej Navaľnyj, jeho manželka Julija, syn Zahar a dcéra Daria na archívnej fotke.

"Musím ho dostať von"

Zdá sa, že Julija zdieľala Alexejov zápal pre politiku už od začiatkov ich vzťahu - v roku 2000 boli obaja členmi liberálnej strany Jabloko. Až do otravy svojho manžela v roku 2020 však viedla relatívne súkromný život a len málo vystupovala na verejnosti alebo prednášala.

Po otrave Alexeja a jeho prevoze do nemocnice v Omsku, napísala priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi žiadosť o jeho prepustenie na liečbu do Nemecka. "Každú chvíľu, keď sme tam boli, som si myslela iba na jediné - 'musím ho dostať von'," povedala ruskému dokumentaristovi Jurijovi Dudovi.

Navaľnému sa podarilo dostať z Ruska s pomocou charitatívnej organizácie so sídlom v Nemecku. Julija sa s ním po niekoľkých mesiacoch od liečby vrátila do Moskvy, kde ho ihneď zatkli. Zvyšok života strávil za mrežami. Manželov oddelili už pri pasovej kontrole. Ženu na letisku privítal dav, ktorý skandoval jej meno.

Čo by urobil Alexej?

Napriek jeho okamžitému zatknutiu stále verila, že sa znovu stretnú na slobode. Po oznámení jeho úmrtia v piatok 16. februára Navaľná prehovorila na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, a to len niekoľko hodín po zverejnení tejto správy.

„Keď som sa tie správy dopočula, hovorila som si, či by som mala zostať tu s vami, alebo sa vrátiť k svojim deťom. Potom som si ale povedala: 'Čo by urobil Alexej na mojom mieste?' Som si istá, že on by zostal stáť tu na tom pódiu,“ povedala.

Navaľnyj sám vo svojom stále ťažšom boji s Kremľom tvrdil, že bez svojej ženy by svojich činov nebol schopný, píše ČTK. "Cítim, že si neustále so mnou," napísal jej v poslednom verejnom príspevku tento rok na Valentína. A Navaľná si pre svoj prvý príspevok na sociálnych sieťach po smrti svojho manžela vybrala fotku, kde ju bozkáva na čelo, s popisom "Milujem ťa".

Ako ďalej?

Navaľná nedávno povedala, že nebude nasledovať cestu Svetlany Cichanovskej, bieloruskej opozičnej líderky v exile, ktorá sa stala prezidentskou kandidátkou po tom, ako jej manžela uväznili pred voľbami v roku 2020. Cichanovská je všeobecne považovaná za víťazku volieb, ktoré boli zmanipulované v prospech súčasného prezidenta Alexandra Lukašenka.

Navaľnej prejav v Mníchove a videopríspevok na sociálnej sieti však naznačujú, že svoj postoj zmenila. "Potrebujeme slobodné, pokojné a šťastné Rusko. Nádherné Rusko budúcnosti, o ktorom tak sníval môj manžel," povedala vo videu.

"Takúto krajinu chcem budovať spolu s vami. Krajinu, ktorú si predstavoval Alexej Navaľnyj," pokračuje. "To je jediný spôsob - žiadny iný -, pri ktorom nepredstaviteľná obeť, ktorú priniesol, nebude zbytočná," dodala.

Pozrite si reportáž z 19. februára 2024 o tom, že Navaľného telo nechcú vydať rodine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok