Trump pricestoval do Milwaukee na nominačný zjazd strany. V najbližších dňoch by mal vystúpiť s prejavom

15.7.2024 06:21

Bývalý prezident Donald Trump, ktorý prežil pokus o vraždu, pricestoval do mesta Milwaukee vo Wisconsine, kde sa zúčastní na nominačnom zjazde Republikánskej strany. V pondelok okolo 01:00 SELČ to uviedla agentúra AP. Očakáva sa, že republikáni oficiálne nominujú Trumpa za svojho kandidáta na prezidenta v novembrových voľbách.

Republikánsky zjazd začína v pondelok, Trump by však mal so svojim prejavom vystúpiť až vo štvrtok. V rozhovore pre server Washington Examiner exprezident uviedol, že svoj prejav ponesie v úplne inom duchu, než zamýšľal pred sobotňajším pokusom o vraždu. "Je tu možnosť spojiť krajinu, možno celý svet. Prejav bude veľmi iný, veľmi odlišný, než by bol pred dvoma dňami," uviedol Trump.

Bezpečnostné opatrenia

Úrady v nedeľu večer SELČ uviedli, že zatiaľ nehodlajú sprísniť bezpečnostné opatrenia na republikánskom zjazde. Bezpečnostné zložky nemajú žiadne poznatky o konkrétnej hrozbe proti zjazdu či jeho účastníkom. "Plány, ktoré sú zavedené, budú pokračovať tak, ako sú, máme v nich dôveru," uviedla Audrey Gibsonová-Cicchinoová, ktorá má v rámci americkej tajnej služby bezpečnosť na republikánskom zjazde na starosť.

Úrady tiež potvrdili, že aj v tesnom okolí republikánskeho zjazdu bude možné nosiť strelné zbrane, pretože to umožňujú zákony štátu Wisconsin, kde sa akcia odohrá. "Milwaukee ani žiadna ďalšia jurisdikcia v tom štáte nemôže prehliadať zákon," uviedol podľa stanice CNN starosta mesta Cavalier Johnson.

Desiatky tisíc ľudí

Podľa agentúry AFP sa očakáva, že na zjazd a jeho ďalšie akcie sa dostaví zhruba 50-tisíc ľudí. Republikánskych delegátov je zhruba 2400. So zaistením bezpečnosti by mohlo pomôcť až 4500 policajtov a príslušníkov bezpečnostných zložiek zo zborov mimo mesta Milwaukee.

Trumpa postrelil na volebnom mítingu v štáte Pensylvánia v sobotu neskoro popoludní miestneho času dvadsaťročný strelec. Pri streľbe zahynul jeden účastník stretnutia a bezpečnostné zložky zastrelili aj samotného útočníka. Dôvody jeho činu sú zatiaľ nejasné. Bývalého prezidenta strela zasiahla do ucha, z mítingu ho vyviedli osobné strážcovia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok