Svedectvo z Pohody: Celý stan sa ohýbal, po búrke nastal chaos. Organizátori nemôžu predpovedať všetko, no varovali príliš neskoro

13.7.2024 16:23

Príjemný dážď sa v momente zmenil na ohromnú búrku. Obloha sa zatiahla, všetko to trvalo len pol hodinu. Nastal chaos. Svedkyňa Júlia pre ta3 opísala, čo sa v piatok večer odohralo na festivale Pohoda.

Pohoda
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Piatkový deň (12. júl) na festivale Pohoda bol plný extrémneho počasia - vlny horúčav vystriedala ničivá búrka. Silný vietor zvalil jeden z hlavných stanov, 29 ľudí sa ľahko zranilo.

Júlia Savková z reportérskej služby ta3 bola jednou z účastníčok festivalu. Opísala, čo sa stalo. 

Z letného dažďa bola pohroma 

„Okolo šiestej večer, keď sme sa s kamarátom vrátili do stanu na krátky odpočinok pred ďalšími koncertmi, nám druhý kamarát oznámil, že sa blíži veľká búrka a treba zbaliť veci a zaistiť stany,“ začína opisovať situáciu Júlia. 

Búrka podľa jej slov začala rýchlo. Príjemný, chladný dážď sa razom zmenil na silnú prietrž mračien. „Schovala som sa do stanu. Ten sa celý ohýbal a do chrbta mi udierali obrovské kvapky, ktoré sme považovali za krúpy. Stratili sme signál a nemohli sme sa dovolať kamarátom,“ hovorí. 

Chaos a veľké škody 

Zvonka sa ozýval krik aj smiech. Po dvadsiatich minútach intenzívny dážď nečakane ustal. Po tom, čo Júlia vyšla zo stanu, uvidela chaos. Navôkol bolo mnoho zničených stanov, ďalšie neboli na svojom mieste. 

Približne v rovnakom čase organizátori ohlásili, že sú koncerty dočasne prerušené, no mali sa posunúť len o hodinu a neskôr sa malo opäť koncertovať. Júlia sa išla prejsť po areáli festivalu, videla ako sú zničené toalety, stánky s jedlom aj kovové brány. 

O pár minút neskôr prišla správa, ktorá oznámila pád stanu Slovenskej sporiteľne a hlásenie o potenciálne zranených. 

Pozrite si reportáž z miesta incidentu.

Areál uzavreli, ľudia odchádzajú 

Areál neskôr kompletne uzavreli, nebolo možné prechádzať zo stanového mestečka do centra festivalu a späť. Tí, ktorí sa nemohli dostať k svojim veciam, ostali v evakuačnom stane. Mnohí ľudia, ktorí v čase búrky našli bezpečie vo svojich stanoch a autách, sa rozhodli odísť domov. 

„Všade vládol chaos a nikto nevedel, či festival bude pokračovať. Náš stan stál a mali sme suché veci, takže sme sa rozhodli prespať, niektorí nocovali v autách,“ rozhodla sa Júlia. 

Nevarovali včas 

Polhodinu po polnoci prišla správa, že Pohoda definitívne končí. Dôvodom bola kontrola areálu, ktorú by z časového hľadiska nebolo možné vykonať.

Organizátori dali zúčastneným čas do soboty obeda, aby sa mohli zbaliť a odísť. 

„Diskutovali sme o tom, čo sa v noci udialo. Zhodli sme sa, že organizátori nemohli predpovedať všetko, ale mohli včas varovať pred búrkou. Bola chyba oznámiť na pódiách, že sa blíži búrka iba 15 minút pred jej začiatkom, keď bolo zjavné, že sa niečo blíži skôr. Zmenu počasia pritom hlásili aj niektoré médiá,“ myslí si svedkyňa o incidente na Pohode. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok