Pohodu predčasne ukončili. Na festivale spadol stan, sanitky odviezli 15 zranených, obete nehlásia

ta3/Júlia Savková, ta3/Magdaléna Štefanicová
ta3/Soňa Búranová
ta3/Marika Gorelík
TASR
12.7.2024 19:09 , Aktualizované: 13.7.2024 14:08

V piatok večer zasiahli celé Slovensko búrky. Nápor silného vetra nezvládol stan na festivale Pohoda. Zrútila sa jeho časť, zranilo sa 15 ľudí. Organizátori festival najskôr prerušili, po polnoci informovali, že ho rušia úplne.

Lístky zakúpené na nedeľné (14. 7.) festivalové vlaky budú vlakovým personálom akceptované v sobotu v ktoromkoľvek vlaku v smere, na ktorý boli zakúpené. Informoval o tom v súvislosti s predčasným ukončením festivalu Pohoda v Trenčíne hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

"Všetky dopoludňajšie vlaky, ktoré smerujú cez Trenčín do Košíc a Bratislavy, budú posilnené o ďalšie vozne," podotkol Drevický.

Treba opustiť mestečko

Záchranári ošetrili po intenzívnej búrke a páde stanu na festivale Pohoda v Trenčíne 15 prevažne ľahšie zranených osôb vo veku 19 až 49 rokov, z toho boli dvaja cudzinci. Následne 14 z nich transportovali do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici.

Išlo prevažne o úrazy hlavy, pomliaždeniny horných a dolných končatín. Dve ženy vo veku 20 a 24 rokov utrpeli vážnejšie zranenia - zlomeniny driekovej chrbtice a panvy. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Záchranári priblížili, že 14 zranených transportovali do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici. Išlo prevažne o úrazy hlavy, pomliaždeniny horných a dolných končatín. Dve vážnejšie zranené ženy mali zlomeniny driekovej chrbtice a panvy.

Na Pohode zasahovali po páde veľkého stanu v piatok večer (12.7.) všetky záchranné zložky. Polícia avizovala, že začne trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Festival organizátori predčasne ukončili. Rozhodli sa tak po zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových stavieb. Stanové mestečko treba opustiť do soboty 12.00 h. Festivalové parkovisko a karavan parking budú otvorené do 16.00 h.

Pohodu ukončili predčasne

Ako informuje portál iMeteo.sk, zrútil sa veľký stan Slovenskej sporiteľne. Podľa informácii ta3 okrem neho spadlo aj mnoho stanov účastníkov Pohody. Väčšina tých, ktoré stáli, boli mokré zvnútra.

Ľudí, ktorí nestihli dobehnúť do vlastných stanov, zavreli do stavaných stanov od organizátorov. Organizátori festivalu pre búrky najskôr prerušili program do odvolania. ta3 už skôr informovala, že festival definitívne zrušili, čo najskôr nebola oficiálne potvrdená informácia. Po polnoci ju však organizátori zverejnili na oficiálnom webe.

"Na základe dostupných informácií by kontrola všetkých stavieb nemohla prebehnúť skôr ako do 24 hodín, čo znemožňuje pokračovať v programe festivalu. Bezpečnosť našich hostí je ale prioritou, a preto veríme, že naše rozhodnutie, ktoré sme spravili s veľkou ľútosťou, všetci pochopia," uviedli organizátori.

Všetci, ktorí majú stany v stanovom mestečku, možu ostať spať na festivale do soboty 12.00 h. Srdce areálu ostane zatvorené. Do 16.00 bude otvorené festivalové parkovisko a parkovisko pre karavany.

Pozrite si reportáž o tom, ako najskôr organizátori prerušili Pohodu.

V areáli zasahovalo niekoľko vozidiel hasičskej a záchrannej služby. Pre bezpečnosť odpojili Pohodu od elektrického prúdu.

Záchranári ošetrili 12 ľahko zranených osôb. Osem z nich transportovali do nemocnice v Trenčíne, štyroch do Považskej Bystrice. Išlo prevažne o úrazy hlavy a horných končatín. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR o tom informovalo na sociálnej sieti. Situácia na mieste má byť stabilizovaná, neevidujú ťažko zranených ani obete.

Trenčianska polícia pred polnocou informovala, že začne trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Posilnili kyvadlovú dopravu

SAD Trenčín od momentu prerušenia festivalu podľa informácií ta3 posilnila kyvadlovú autobusovú prepravu osôb z letiska na železničnú stanicu. Autobusy budú premávať podľa potreby až do odvolania. Uviedla to hovorkyňa Ivana Strelcová.

Informovali o tom aj organizátori, ktorí návštevníkov poprosili, aby sa presunuli do stanového mestečka alebo do evakuačného centra, ktoré zriadili v mestskej športovej hale na Sihoti. "K hale premáva už v týchto chvíľach kyvadlová doprava. V hale je zabezpečený základný servis," uvádza.

Trenčiansky primátor Richard Rybníček informoval, že v spolupráci s organizátormi festivalu zabezpečujú do haly pitnú vodu, hygienické potreby aj ostatné potrebné veci.

"Mestskí policajti sú v teréne a pomáhajú kolegom zo štátnej polície riadiť dopravu. V tejto chvíli nie je nutné vyhlasovať v meste mimoriadnu situáciu a podnikať nejaké ďalšie kroky. Som na mieste, aby sme boli k dispozícii, keď bude treba ďalšiu pomoc zo strany mesta," dodal.

Návštevníci pomaly odchádzali

Polícia žiada odchádzajúcich návštevníkov festivalu Pohoda o ohľaduplnosť a zachovanie pokoja. Apelovala na to na sociálnej sieti s tým, že hliadky v problémových úsekoch riadia dopravu.

"Po silnej búrke sa niektorí účastníci festivalu rozhodli opustiť areál letiska v Trenčíne. Žiadame všetkých odchádzajúcich, aby zachovali pokoj. Buďte trpezliví a ohľaduplní voči ostatným," uviedli policajti. 

Výstrahy platia aj naďalej

Na časti územia Slovenska platia naďalej výstrahy prvého alebo druhého stupňa pred búrkami a možnými prívalovými povodňami. Týkajú sa najmä severných oblastí krajiny. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.

Druhostupňová výstraha pred búrkami platí v celom Žilinskom kraji a v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Ilava, Považská Bystrica a Púchov.

Búrky tu môžu byť podľa meteorológov sprevádzané krúpami, prudkým lejakom s intenzitou do 50 milimetrov počas 30 minút a nárazmi vetra do 110 kilometrov za hodinu. Najnižší stupeň výstrahy pred búrkami vydal SHMÚ pre okresy Prievidza, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa.

Povodňová aktivita

Hydrológovia zároveň upozornili na povodňovú aktivitu.

Druhý stupeň výstrahy pred rizikom prívalovej povodne platí v oblastiach Bytče, severnej časti Žilinského okresu či povodia Rajčanky. Vo zvyšných oblastiach najmä severného Slovenska platia hydrologické výstrahy najnižšieho stupňa.

Búrky nad Alpami

Počas dňa sa nad Alpami začali tvoriť búrky, ktoré sa neskôr rozšírili a vytvorili rozsiahly búrkový systém, vysvetľuje iMeteo.sk.

Tento systém sa tiahol od Nemecka cez celé Česko, Rakúsko, Slovinsko až po severné Chorvátsko. Línia búrok dosahovala niekoľko stoviek kilometrov.

Príchod búrok na Slovensko

Búrkový systém sa pomaly dostal na Slovensko a vo večerných hodinách postupoval cez celé Slovensko, bude sa tak diať aj v noci.

Hlavná časť búrkového systému sa prehnala Moravou a čiastočne ovplyvnila Záhorie, Považie a ďalšie okresy severozápadného Slovenska.

Pozrite si reportáž o tom, že horúčavy striedajú intenzívne búrky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok