Pád stanu zranil 29 ľudí, potvrdil šéflekár Pohody. Rozhodnutie zrušiť festival považujem za jediné správne, hovorí Kaščák

13.7.2024 18:34 , Aktualizované: 13.7.2024 18:34

Tím festivalu Pohoda zorganizoval po 15. hodine tlačovú konferenciu, na ktorej sa vyjadril k piatkovému nešťastiu na trenčianskom letisku. Búrka strhla najväčší stan, ktorý zranil takmer 30 návštevníkov.

Počet zranených je 29

V súvislosti s pádom stanu, ktorý strhla búrka, museli previezť do nemocnice 29 pacientov. Štyria boli transportovaní do nemocnice V Považskej Bystrice, 25 do nemocnice v Trenčíne.

Jedna osoba je stredne ťažko zranená, má zlomený bedrový kĺb, 28 ľudí má ľahšie zranenia, ktoré neohrozujú vitálne funkcie. "Nikto z pacientov nebol ohrozený na živote," potvrdil hlavný lekár Pohody Jaroslav Vidan s tým, že na internete sa šíria viaceré informácie o počte zranených, no iba tie, ktoré komunikuje Pohoda, sú správne.

Pozrite si aktuálnu reportáž o predčasnom konci Pohody.

"Bola to jednoznačne za posledné mesiace najsilnejšia smršť, ktorá vôbec v Trenčíne bola," uviedol primátor mesta Richard Rybníček. Zlé počasie nezúrilo iba na Pohode, ale aj v krajskom meste.

Pohoda patrí k Trenčínu a Trenčín k Pohode

"Pohoda sa zachovala fantasticky," zhodnotil Rybníček s tým, že takýto festival z hľadiska bezpečnosti v okolí len tak nenájdeme. "Na počasie sa hnevať nedá. Situácia bola zvládnutá profesionálne," dodal s tým, že to nebola "výnimočná búročka", ale výnimočná smršť.

Doplnil, že budú robiť všetko pre to, aby Pohoda pokračovala, pretože pre všetkých veľa znamená. "Pohoda patrí k Trenčínu a Trenčín k Pohode, budeme sa jej snažiť pomôcť,“ povedal Rybníček.

tlačovka Pohoda búrka stan Foto: ta3/Tamara Lesná Tím Pohody informoval o silnej búrke, pre ktorú predčasne zrušil festival

Jediné správne rozhodnutie

Šéf Pohody Michal Kaščák povedal, že rozhodnutie zrušiť festival považuje za jediné správne. "Vôbec neviem, čo to pre festival znamená," vyhlásil Kaščák pred tým, ako začali novinárske otázky. "Po prerušení festivalu sme si vzali krátky čas na premyslenie. Prezreli sme festivalový areál a keďže sme neboli schopní garantovať neporušenosť stavieb a úplné bezpečie pre návštevníkov, zhodli sme sa na tom, že pokračovať nie je možné," dodal riaditeľ festivalu.

Zároveň informoval, že majiteľ spoločnosti, ktorá stavala stan, je už na ceste do Trenčína, cestuje z Dánska. V čase búrky bolo podľa neho v areáli takmer 30-tisíc návštevníkov, takže počet sa blížil k maximálnej kapacite. Sila vetra dosahovala 26 metrov za sekundu.

Pád stanu chcú organizátori podrobiť dôslednej analýze a o jej výsledkoch budú otvorene komunikovať.

"Momentálne je stavba zaistená a prebieha tam policajné vyšetrovanie. Vo večerných hodinách príde do Trenčína riaditeľ spoločnosti, ktorá stan stavala a bude k dispozícii policajným zložkám," uviedol Kaščák. Zároveň poďakoval policajtom, hasičom, záchranárom a celému organizačnému tímu za profesionálny prístup. "Zažili sme veľmi veľkú vlnu spolupráce a neskôr aj spolupatričnosti a solidarity. Je na nás, aby sme sa teraz vedeli vysporiadať s následkami udalosti, ale aj s otázkami týkajúcimi sa budúcnosti festivalu," poznamenal Kaščák.

Všetky súvisiace články a tlačový brífing organizátorov nájdete nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok