"Odborníci na počasie" opäť perlili. Letné búrky, a aj tá na Pohode, sú nevyspytateľné, odkazujú odborníci

Letné búrky sú vždy veľmi nebezpečné, píše iMeteo.sk, portál, ktorý sa venuje počasiu. Reagoval na slová takzvaných "odborníkov na počasie", ktorí sa vyjadrujú k pádu stanu počas búrky na festivale Pohoda. Polícia už vedie trestné stíhanie.

450926569_875250634636670_1096155683720771642_n.jpg
Foto: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj

Fakty sú jasné

„Fakty sú také, že v platnosti boli varovania 2. stupňa. Na festivale Pohoda sa na jednom z mála, nachádza meteorológ SHMÚ, ktorý priamo na mieste monitoruje situáciu, vydáva predpovede a varuje ľudí pred blížiacimi sa búrkami,“ ozrejmuje iMeteo.sk.

Vysvetlil, že búrkový systém prekročil hranice Slovenska po 19. hodine, a potom rýchlo postupoval cez severozápadné Slovensko. "Okolo 20:30 sa búrky prihnali do Trenčína, kde boli taktiež sprevádzané nárazovým vetrom s rýchlosťou cez 80 km/h. Varovanie bolo vydané a pred príchodom búrky bol festival prerušený a ľudia boli vyzvaní sa ukryť do bezpečia,“ reagovali na situáciu odborníci.

Naozajstní odborníci nešetria kritikou

"Odborníci na všetko zasa našli vinníka celého nešťastia a pritom nezorganizovali nikdy ani dedinský guláš," nešetria kritikou. Pýtajú sa, ako by asi tak organizátori skontrolovali každého z 30-tisíc ľudí, ktorí sa nachádzali v areáli letiska.

"Či sú v bezpečí, či dodržiavajú pokyny, či si ukotvili stan, či si vypli telefón alebo či nemajú niečo kovové pri sebe," upresnili a dodávajú, že letné búrky sú vždy nevyspytateľné a denne pri nich umierajú desiatky ľudí po celom svete.

"Búrky sú vždy nevyspytateľné a treba si na ne dať pozor, či ste pri vode, v lese alebo v centre mesta," doplnili.

Trestné stíhanie spustené

Polícia už začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Trenčianska krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Ako ďalej doplnila, počas večera a noci pomáhali policajti s hľadaním zranených osôb a vykonávali všetky potrebné úkony za účelom zabezpečenia miesta činu.

Hliadky dopravnej a poriadkovej polície organizovali dopravu na cestách, vzhľadom k tomu, že väčšina účastníkov sa rozhodla festival opustiť už počas jeho prerušenia.

"Aktuálne sa vykonáva rozsiahla obhliadka miesta činu aj za prítomnosti príslušníkov z Úradu kriminalistickej techniky Prezídia Policajného zboru. Policajný vyšetrovateľ pribral do konania Ústav súdneho inžinierstva zo Žiliny," dodala polícia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok