FOTO: Stan sa na Pohode zrútil už v roku 2009. Festival je v strate, tento ročník mu mal pomôcť, umelci sa vzdávajú honoráru

13.7.2024 10:11 , Aktualizované: 13.7.2024 15:51

Časť Slovenska zasiahli v piatok večer intenzívne búrky a nevyhli sa ani festivalu Pohoda. Silný vietor a dážď spôsobili pád veľkého stanu. Záchranári na mieste ošetrili 15 zranených. Organizátori festival predčasne zrušili. Včerajšok pripomenul, čo sa na Pohode stalo v roku 2009.

Poslední návštevníci odchádzajú

Organizátori sa rozhodli festival predčasne ukončiť po zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových stavieb.

"Na základe dostupných informácií by kontrola všetkých stavieb nemohla prebehnúť skôr ako do 24 hodín, čo znemožňuje pokračovať v programe festivalu. Bezpečnosť našich hostí je ale prioritou, a preto veríme, že naše rozhodnutie, ktoré sme spravili s veľkou ľútosťou, všetci pochopia," uviedli po polnoci.

Predpokladali, že o následkoch počasia budú schopní hovoriť v priebehu krátkeho času. "O ďalších krokoch vás budeme priebežne informovať," dodali a v sobotu zvolili tlačový brífing na 15.00 h.

Stanové mestečko bolo treba opustiť do soboty 12.00 h. Festivalové parkovisko a karavan parking bolo otvorené do 16.00 h. Polícia v sobotu ráno informovala, že väčšina účastníkov Pohody už areál festivalu opustila.

Organizátori festivalu dali časť všetkým návštevníkom, aby sa v pokojni a bezpečne dopravili domov. V spolupráci so Slovenskou Sporiteľňou pripravili 10 evakuačných autobusov, ktoré naberali ľudí pred hlavným pódiom. Ďalšie evakuačné autobusy vypravili o 13:30 a 14:00.

V areáli letiska sú pri spadnutom stane policajní vyšetrovatelia aj znalci, ktorí budú skúmať príčiny incidentu, píše Denník N.

Lístky na vlaky v nedeľu platili v sobotu

Pohoda mala trvať tri dni. Od štvrtka do soboty. Lístky, ktoré si návštevníci zakúpili na nedeľné festivalové vlaky, personál železničnej spoločnosti akceptoval už v sobotu v ktoromkoľvek vlaku v smere, na ktorý boli zakúpené.

Na sociálnej sieti ďalej informoval, že všetky dopoludňajšie vlaky, ktoré smerujú cez Trenčín do Košíc a Bratislavy, budú posilnené o ďalšie vozne. "Najmä vlaky Ex 601 a Ex 603, ktoré odchádzajú z Bratislavy o 06:01 a 08:01 a prichádzajú do Trenčína o 07:32 a 09:32, budú výrazne posilnené, aby sme zabezpečili prepravu pre všetkých cestujúcich," uvádza ZSSK.

Ústretové gesto pre Pohodu

Počas štvrtkovej noci zabával účastníkov pohody slovenský tanečník a choreograf Laci Strike. Ten sa so svojím tímom rozhodol, že sa vzdajú honoráru za účinkovanie a podporia festival, ktorý je v ekonomickej strate. Pohoda sa tým netajila a 27. ročník jej mal pomôcť sa z nej dostať.

"Podporíme Pohodu aspoň takto v tejto tažkej chvíli. Pohoda dáva do toho enormné úsilie a bolo o nás ako účinkujúcich super postarané. Festival bol krásne pripravený. Ich team robí skvelú prácu. V aktuálnej chvíli to cítime takto," napísal na sociálnej sieti.

Rovnaké gesto urobil aj komik František Košarišťan známy ako Fero Joke. "Pohoda je pre mňa ostrov slobody, rešpektu a zábavy,“ napísal na sociálnej sieti. Na Pohode mal vystúpiť v piatok neskoro večer. Hovorí, že sa nechce chváliť, ale chce inšpirovať ďalších, aby ak môžu, urobili to isté.

Nepríjemné déjà vu

Návštevník Jakub opísal, že ho udivuje rýchlosť, akou prišla búrka. Pamätá si aj tú, ktorú sa prehnala Pohodou v roku 2009. Vtedy festival navštívil prvýkrát.

"Pamätám si na dokonalú búrku aj na mojej prvej Pohode 2009, ale zdá sa mi, že táto bola o dosť intenzívnejšia. Vtedy som len tesne unikol zraneniu v padnutej aréne ja, dnes moja sestra," uviedol.

Dvaja ľudia na Pohode 2009 zomreli a desiatky ďalších sa zranili, keď silný vietor zrútil koncertný stan. Šéf festivalu Michal Kaščák uvažoval aj nad možnosťou, že festival viac nebude, pripomína denník SME. Vinníka doteraz nedokázali potrestať.

Jakub sa priznal, že sa dávno tak nebál. "Len čakať, či mi niečo vletí do stanu alebo nie. A posledný telefonát so sestrou bol o tom, nech idú z tej arény preč. Utiekla v sekunde, keď začala padať," opísal situáciu, keď sa zrútil stan Slovenskej sporiteľne. Polícia avizovala, že začne trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Mierne aj vážne zranení

Záchranári v sobotu oznámili, že na mieste ošetrili 15 prevažne ľahšie zranených osôb vo veku 19 až 49 rokov, z toho boli dvaja cudzinci. Dve ženy vo veku 20 a 24 rokov utrpeli vážnejšie zranenia.

Spresnili, že 14 zranených transportovali do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici. Išlo prevažne o úrazy hlavy, pomliaždeniny horných a dolných končatín. Dve vážnejšie zranené ženy mali zlomeniny driekovej chrbtice a panvy.

Na urgentnom príjme vo Fakultnej nemocnici Trenčín do rána ošetrili až 30 ľudí, povedala pre Markízu hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Podľa českého ministerstva zahraničia boli na festivale ľahko zranení aj traja Česi.

Pozrite si zábery jednej z účastníčok. Nakrútila ich z auta počas silnej búrky.

Na pomoc prišli desiatky hasičov

Na mieste zahahovali aj profesionálni hasiči z Trenčína a Nového Mesta nad Váhom. Ako informovalo na sociálnej sieti Prezídium Hasičského a záchranného zboru, účastníkom festivalu pri búrke a veternej smršti pomáhali tri desiatky hasičov.

"Pri zásahu pomáhalo 13 príslušníkov HaZZ s piatimi kusmi hasičskej techniky a 17 členov dobrovoľných hasičských zborov z obcí Soblahov a Opatovce so štyrmi kusmi hasičskej techniky. Okrem prehľadávania spadnutých konštrukcií pomáhali hasiči aj pri ošetrovaní osôb v sanitnom automobile, pričom tri zranené osoby boli odvezené do nemocnice," priblížili hasiči.

Reagoval aj minister vnútra

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) rozhodnutie predčasne ukončiť festival privítal. Je podľa neho dôležité zistiť, či tento krok nemal prísť skôr. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Som rád, že sa na včerajšom festivale Pohoda nikomu nič vážne nestalo, a to najmä vďaka rýchlemu zásahu záchranných zložiek. Vítam rozhodnutie festival zrušiť, no je dôležité zistiť, či tento krok nemal prísť skôr, aby nedošlo k ohrozeniu ľudí," napísal minister vnútra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok