Eurovoľby 2024: Voliči vyslali jasný signál. Eurovoľby ovládli ľudovci, Slováci účasťou prekonali očakávania

Víťazom volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku sa stalo hnutie Progresívne Slovensko. Situáciu ohľadom eurovolieb sledujeme online.

eurovoľby
Foto: TASR/AP

14:20 Online článok sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň.

13:49 Posledné percentuálne úpravy a doplnenia, ktoré v pondelok zverejnil Európsky parlament (EP) potvrdili, že eurovoľby vyhrali politické strany združené v politickej frakcii a Európska ľudová strana (EPP), nasledované frakciou Socialisti a demokrati (S&D) a liberálmi z frakcie Obnovme Európu (RE). Informuje o tom bruselský spravodajca.

Tlačový odbor EP krátko pred 12:00 h aktualizoval údaje o prerozdelení kresiel v zákonodarnom zbore EÚ podľa jednotlivých politických frakcií. podľa neho si tri hlavné politické sily v EP – ľudovci, socialisti a liberáli – udržia nadpolovičnú väčšinu.

Spolu by mali mať 401 kresiel v 720-člennom parlamente, čiže viac ako je nadpolovičná väčšia potrebná pre prijímanie nových zákonov.

13:20 V Grécku a na Cypre získali najviac hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) subjekty, ktoré patria do Európskej ľudovej strany (EPP). Na Malte získali zhodne po tri mandáty strany patriace do frakcie EPP a frakcie Socialistov a demokratov (S&D), informuje TASR podľa konečných výsledkov, ktoré v pondelok zverejnil Európsky parlament.

V Grécku vyhrala vládna strana Nová demokracia (ND) so ziskom 28,3 percenta hlasov. Druhá sa umiestnila opozičná Syriza, ktorú podporilo takmer 15 percent voličov. Tretia skončila socialistická strana PASOK s 12,8 percentami.

13:09 Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce nadviazať na výsledok z eurovolieb. Považuje ho za veľkú motiváciu a záväzok do budúcnosti. Ambíciou je ukotviť hnutie v každom jednom regióne, meste aj okrese.

Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda PS Michal Šimečka.

Počet hlasov, ktoré dostalo PS, nemala podľa Šimečku doteraz žiadna strana v európskych voľbách na Slovensku. "Zdvojnásobili sme náš zisk z roku 2019, kedy sme kandidovali spolu s koalíciou Spolu. Faktom je, že žiadna politická strana na Slovensku nezískala šesť mandátov v Európskom parlamente (EP)," poznamenal.

Šéf hnutia zároveň doplnil, že PS je podľa podielu hlasov najsilnejším liberálnym subjektom v Európe.

Anketa

Ste spokojní s výsledkami eurovolieb?

nie
- %
áno
- %
nebol/a som voliť
- %
Celkovo hlasov: 1559

13:00 Smer-SD dosiahol fantastický výsledok, zhodnotila líderka kandidátnej listiny Monika Beňová. Poukázala na to, že strana má o dva mandáty viac ako doteraz. Europoslanci podľa nej budú predĺženou rukou vlády Roberta Fica (Smer-SD). Uviedla to na pondelkovej tlačovej konferencii spolu s ďalšími úspešnými kandidátmi Smeru.

"V Európskom parlamente budeme tak, ako sme hovorili aj počas predvolebnej kampane, reprezentovať vládu Slovenskej republiky a stranu Smer-SD. To znamená, že budeme takou predĺženou rukou vlády Roberta Fica, budeme podporovať vládu v tých rozhodnutiach, ktoré urobí smerom k európskym témam," uviedla Beňová.

Dodala, že voľby boli pre Smer komplikovanejšie vzhľadom na atentát na predsedu strany a premiéra Fica, ktorý mal byť súčasťou kampane.

12:35 Možno opatrne konštatovať, že žiadna revolúcia sa v Európskom parlamente (EP) konať nebude, vyhlásil v pondelok po predbežných výsledkoch eurovolieb Vít Hloušek z Katedry medzinárodných vzťahov a európskych štúdií na Masarykovej univerzite v Brne.

Za porazených vo voľbách do EP označil politológ po predbežných výsledkoch liberálov z Obnovme Európu (RE) a Zelených/Európsku slobodnú alianciu (EFA). Dodáva však, že euroskeptici z politických skupín Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a Identita a demokracia (ID) taktiež výrazne neposilnili, ako sa pôvodne očakávalo v prieskumoch.

12:30 Pozrite si, čo hovoria politológovia o výsledkoch volieb.

12:29 Predseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Markus Söder v reakcii na výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) v Nemecku vyzval v pondelok po vzore Francúzska na čo najskoršie vypísanie predčasných parlamentných volieb. Informuje o tom agentúra DPA.

"Táto vláda v podstate skončila. A teraz to musí byť ako vo Francúzsku," uviedol Söder s odkazom na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v nedeľu po zverejnení predbežných výsledkov eurovolieb oznámil termín predčasných volieb. "Naša krajina potrebuje nový začiatok... Preto by sa mali čo najskôr konať nové voľby," povedal bavorský premiér pre nemeckú televíziu n-tv.

12:15 Pozrite si príhovor novozvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho k eurovoľbám.

12:10 Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) ukázali, že väčšina voličov v Európe si naďalej želá, aby boli zastúpení stranami demokratického stredu. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Poďakovala sa voličom, ktorí sa zúčastnili na voľbách a zablahoželala slovenským zvoleným poslancom. Verí, že v spolupráci s ostatnými europoslancami posilnia aj hlas Slovenska a zvýšia váhu národných záujmov.

12:05 Najväčšiu podporu v sobotňajších (8. 6.) voľbách získalo v Košickom kraji Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 25,46 percenta, čo predstavuje 43 539 hlasov.

Viac ako polovicu z toho získalo v samotných Košiciach. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

12:00 Víťazom volieb je v Žiline Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 33,33 percenta. Podľa údajov Štatistického úradu SR získalo PS v krajskom meste 8993 hlasov. Na druhom mieste skončil Smer-SD so ziskom 24,46 percenta hlasov.

Pozrite si reakciu hnutia Progresívne Slovensko na výsledky volieb.

11:42 Maďarská aliancia považuje výsledok volieb do Európskeho parlamentu (EP) za neúspech. Vzhľadom na to si bude 28. septembra na kongrese voliť nové vedenie vrátane republikového predsedníctva strany. Informovala o tom hovorkyňa strany Évi Pálinkás.

"Napriek tomu, že sme percentuálne dosiahli lepší výsledok, získali sme menej hlasov ako v prvom kole prezidentských volieb. Keďže sa nám nepodarilo osloviť dostatočný počet maďarských voličov a účasť na juhu Slovenska bola nižšia ako vo zvyšku krajiny a opäť veľa voličov odovzdalo svoj hlas slovenským stranám, nebola dosiahnutá hranica piatich percent," skonštatovala strana a poďakovala sa za získané hlasy voličov.

Pozrite si reakciu na výsledky volieb strany Smer-SD.

11:38 Víťazom volieb je vo Zvolene Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 32,35 percenta. Podľa údajov Štatistického úradu SR získalo v meste 3734 hlasov. Druhá skončila strana Smer-SD s 27,32 percenta a so 3154 odovzdanými hlasmi.

Tretia Republika získala vo Zvolene 10,99 percenta a 1269 hlasov. Nasleduje Hlas-SD so 8,23-percentným podielom a s 950 hlasmi. KDH volilo 624 ľudí, čo predstavuje 5,40 percenta. SaS dostalo vo Zvolene 587 hlasov, čo je 5,08 percenta. Demokrati so 4,33-percentným podielom získali 500 hlasov.

11:30 Voľby vyhralo v Trnave hnutie Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 34,39 percenta hlasov. Na druhom mieste sa v tomto krajskom meste umiestnil Smer-SD, ktorý získal 24,02 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Pozrite si výsledky eurovolieb v jednotlivých krajoch.

VOĽBY WEB.png Foto: ta3, Štatistický úrad SR Výsledky eurovolieb v krajoch

11:04 V okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava bola účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu nízka. Na Gemeri v priemere nepresiahla 25 percent, v okrese Revúca bola najnižšia v rámci Slovenska. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

Najvyššia volebná účasť na Gemeri bola v okrese Rimavská Sobota, kde sa na voľbách do europarlamentu zúčastnilo 25,48 percenta voličov. V rámci okresu zvíťazila strana Aliancia s takmer 25 percentami hlasov, nasledoval Smer-SD so ziskom viac ako 23 percent. V okresnom meste pred stranou Smer-SD (25,01 percenta) zvíťazila strana Progresívne Slovensko (PS) (25,67 percenta).

10:41 Voľby do Európskeho parlamentu (EP) vyhralo v Bratislave hnutie Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 47,35 percenta hlasov. Na druhom mieste sa v hlavnom meste SR umiestnil Smer-SD, ktorý získal 17,31 percenta hlasov.

Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Pozrite si príhovor francúzskeho prezidenta k eurovoľbám.

10:16 Voľby do EP vo Francúzsku vyhralo krajne pravicové Národné združenie (RN) so ziskom 31,4 percenta hlasov. Vyplýva to z končených výsledkov zverejnených v noci na pondelok francúzskym ministerstvom vnútra a Európskym parlamentom

10:14 Najväčšiu podporu vo voľbách získal od voličov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Smer-SD so ziskom 26,69 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

10:06 Účasť v eurovoľbách vo väčšine okresov na Spiši nepresiahla hranicu 30 percent. Výnimkou je okres Poprad, kam prišlo k urnám 34,23 percenta voličov. Najnižšia účasť, tesne nad 25 percent, bola v Kežmarskom okrese.

V okresoch Stará Ľubovňa, Levoča a Spišská Nová Ves volilo okolo 28 percent voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

10:00 Pozícia poľského premiéra Donalda Tuska v Európskej únii sa po voľbách do Európskeho parlamentu posilní, píše dnes poľský denník Rzeczpospolita v reakcii na výsledky hlasovania v Poľsku a ďalších veľkých krajinách EÚ-27.

O voľbách v Česku nám povedal viac politológ Lukáš Jelínek.

9:25 Najviac hlasov vo voľbách získala v Prešovskom kraji strana Smer-SD, účasť tam bola druhá najnižšia na Slovensku. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. V krajskom meste Prešov pritom dominovalo Progresívne Slovensko (PS).

Smer-SD získal v Prešovskom kraji celkovo 25,22 percenta hlasov, druhé PS 19,74 percenta a trojicu najúspešnejších uzatvára Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) so ziskom 14,23 percenta hlasov. Štvrtá v poradí skončila Republika, ktorej dalo dôveru 13,46 percenta voličov a hranicu päť percent prekročila už len strana Hlas-SD s takmer deviatimi percentami hlasov

9:22 Najviac hlasov vo voľbách získala v Prešovskom kraji strana Smer-SD, účasť tam bola druhá najnižšia na Slovensku. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. V krajskom meste Prešov pritom dominovalo Progresívne Slovensko (PS).

Smer-SD získal v Prešovskom kraji celkovo 25,22 percenta hlasov, druhé PS 19,74 percenta a trojicu najúspešnejších uzatvára Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) so ziskom 14,23 percenta hlasov. Štvrtá v poradí skončila Republika, ktorej dalo dôveru 13,46 percenta voličov a hranicu päť percent prekročila už len strana Hlas-SD s takmer deviatimi percentami hlasov.

Ľudovít Ódor dostal najviac preferenčných hlasov.

9:15 Voľby vyhralo v Trenčíne Progresívne Slovensko (PS). Získalo 36,29 percenta hlasov a takmer o 12 percent predstihlo druhý Smer-SD. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Strana Smer-SD získala v krajskom meste 24,49 percenta hlasov. Nasledovali Republika (10,80 percenta), Hlas-SD (6,10 percenta), KDH (5,83 percenta), SaS (5,43 percenta) a Demokrati (5,42 percenta).

9:00 V Taliansku sa zatvorila posledná volebná miestnosť a tým sa eurovoľby skončili. Viac nám o tom povedala z Bruselu kolegyňa Patrícia Kordiaková.

8:30 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa raduje. Z odhadov výsledkov eurovolieb vyplýva, že voľby v Únii vyhrala Európska ľudová strana. Šéfka Európskej komisie chce vybudovať „baštu proti extrémom zľava aj sprava“.

8:27 Líder víťaznej strany v eurovoľbách, expremiér Ľudovít Ódor, získal najviac preferenčných hlasov. Politológ Radoslav Štefančík tvrdí, že sa to dalo očakávať.

8:25 Občianska koalícia (KO) premiéra Donald Tuska zvíťazila v v Poľsku so ziskom 37,1 percenta hlasov.

Druhá sa umiestnila opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá získala len o necelé percento hlasov menej a podporilo ju 36,2 percenta zúčastnených voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených v pondelok poľskou volebnou komisiou, informuje o tom agentúra Reuters.

8:23 V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) vyhrala voľby strana Smer-SD pred Progresívnym Slovenskom (PS), tretia skončila Republika. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

8:19 V eurovoľbách sme tentokrát dosiahli rekordnú účasť, vyše 34% voličov prišlo k volebným urnám. Viac o tom povedal riaditeľ prieskumnej agentúry Focus Martin Slosiarik.

8:07 Najväčšiu podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu získal od voličov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Smer-SD so ziskom 26,57 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

Smer-SD volilo v ŽSK viac ako 53 000 voličov. Na druhom mieste v rámci kraja skončilo Progresívne Slovensko so ziskom 24,81 percenta. Nasledovali Republika (14,88 percenta), KDH (9,06 percenta) a Hlas-SD (7,51 percenta).

7:33 V trojici pobaltských krajín získali najviac hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) konzervatívne subjekty, ktoré patria do Európskej ľudovej strany (EPP).

V Estónsku sa presadila konzervatívna Isamaa (Vlasť) s 21,50 percenta hlasov pred sociálnymi demokratmi (SDE), ktorých podporilo 19,30 percenta hlasov. Na treťom mieste bola s 17,90 percenta liberálna Estónska reformná strana, ktorú vedie premiérka Kaja Kallasová.

7:00 V Nemecku zvíťazili s jasným náskokom kresťanskí demokrati z CDU/CSU. Získali 30,0 percenta hlasov. Druhá skončila krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 15,9 percenta, vyplýva z oficiálnych výsledkov zverejnených v pondelok skoro ráno. Informuje o tom agentúra DPA.

6:50 V Slovinsku sa víťazom podľa očakávaní stala konzervatívna opozičná Slovinská demokratická strana (SDS). Tento člen Európskej ľudovej strany (EPP) dostal 30,8 percenta hlasov a v EP obsadí štyri kreslá, vyplynulo v noci na pondelok z takmer úplných výsledkov. Informovala o nich agentúra APA.

6:45 V Belgicku premiér podá demisiu. Víťazom volieb sú flámski nacionalisti. 

Prvé výsledky, po sčítaní väčšiny hlasov, naznačili, že N-VA si zachovala pozíciu najsilnejšej strany v Belgicku a zadržala vzostup krajne pravicového hnutia Flámsky záujem, ktoré sa netají zámerom rozdeliť Belgicko. Podľa predvolebných prieskumov bol práve Flámsky záujem pasovaný za víťaza volieb.

N-VA bude mať v 150-člennom federálnom parlamente 24 kresiel a Flámsky záujem 20 mandátov.

Flámska liberálna strana (Open Vld) vo federálnych a regionálnych voľbách "pohorela", keď sa vo Flámsku umiestnila na šiestom mieste. Jej člen, belgický premiér Alexander De Croo, v nedeľu neskoro večer vyvodil politickú zodpovednosť a oznámil svoju rezignáciu.

6:36 V Rakúsku zvíťazili krajne pravicoví slobodní.

FPÖ získala 25,7 percenta hlasov a šesť mandátov v europarlamente. Druhá je konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) so ziskom 24,7 percenta a tretia Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) s 23,2 percenta. Obe by mali mať po päť europoslancov.

6:35 V severských krajinách si polepšila ľavica, stratila krajná pravica.

Vo Švédsku pozíciu najsilnejšej strany v eurovoľbách obhájili sociálni demokrati so zhruba 25 percentami hlasov a piatimi mandátmi, napísala agentúra DPA. Druhá skončila stredopravá Umiernená strana premiéra Ulfa Kristerssona (17,5 percenta, štyria poslanci).

6:33 Predseda hnutia ANO Andrej Babiš považuje víťazstvo svojho hnutia v eurovoľbách za veľké zadosťučinenie a "famózny úspech". Český premiér a predseda strany ODS, ktorá bola súčasťou koalície Spolu, Petr Fiala výsledok komentoval ako slušný a motivačný. Ocenil dosiaľ najvyššiu volebnú účasť..

"Nečakal som to, mal som z toho obavu...Máme o jeden mandát viac. Bol som v absolútnom šoku a som nadšený," reagoval na víťazstvo hnutia ANO Babiš. Podotkol, že v porovnaní s eurovoľbami v roku 2019 získali o viac než 273 000 hlasov viac.

6:32 V nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Maďarsku zvíťazila strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá však nedosiahla taký dobrý výsledok ako pred piatimi rokmi.

V krajine sa taktiež konali aj komunálne voľby, tesný zápas je najmä o post budapeštianskeho starostu. Súčasný starosta Gergely Karácsony má po sčítaní 100 percent okrskov náskok zhruba troch stoviek hlasov nad kandidátom Dávidom Vitézym, ktorý už oznámil, že požiada o opätovné sčítanie hlasov.

6:31 Portugalská pravicová vláda by podporila kandidatúru bývalého socialistického premiéra Antónia Costu do čela Európskej rady. Povedal to premiér Luís Montenegro. Costa uviedol, že by o prijatí funkcie neuvažoval, ak by nemal podporu svojej domovskej krajiny.

6:30 Európsky parlament (EP), ako jedna z hlavných inštitúcií Európskej únie (EÚ), prešiel počas svojej existencie zásadným vývojom a výraznými zmenami, keď postupne nadobúdal značné právomoci. Zatiaľ čo jeho predchodca - Zhromaždenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO) - malo len kontrolné právomoci, súčasný europarlament sa podieľa na vytváraní a prijímaní novej legislatívy. Zároveň je EP jedinou priamo volenou inštitúciou EÚ.  

6:28 Pozrite si mimoriadne Štúdio ta3 o výsledkoch eurovolieb.

6:27 Voľby v 27-člennej Únii vyhrala Európska ľudová strana. Tri hlavné politické sily v EP - ľudovci, socialisti a liberáli, by si podľa prvých, ešte neoficiálnych projekcií, mali udržať nadpolovičnú väčšinu v zákonodarnom zbore EÚ. Spolu by mali mať 404 kresiel v 720-člennom parlamente.

6:25 Voľby do Európskeho parlamentu (EP) v Španielsku vyhrala konzervatívna pravicová Ľudová strana (PP) so ziskom 22 mandátov. Druhá skončila Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza, ktorú budú zastupovať v europarlamente 20 poslanci. Krajne pravicová Vox získala šesť mandátov, ukazujú po sčítaní 99,59 percenta hlasov predbežné výsledky.

6:00 Online sme obnovili a pokračuje v informovaní o výsledkoch eurovolieb.

00:59 Prvou úlohou novozvolených europoslancov bude vytvorenie politických skupín (frakcií) a tieto rokovania môžu pokračovať až do začiatku prvej plenárnej schôdze v Štrasburgu, ktorá sa bude konať v júli (16. až 19. júla).

Poslanci sa v EP spájajú podľa politických skupín a nie podľa národnosti, resp. krajín v ktorých kandidovali. Na vytvorenie politickej frakcie je potrebných 23 europoslancov a musí v nej byť zároveň zastúpená aspoň jedna štvrtina členských štátov (minimálne 7 krajín), uvádza stránka EP.

00:58 Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý kandidoval za SNS, sa poďakoval každému priaznivcovi za odovzdaný hlas. Na sociálnej sieti napísal, že za jeho kandidatúrou bolo primárne mobilizovať národného voliča a nie uplatniť si mandát.

00:54 Kresťanskodemokratické hnutie poďakovalo za hlasy. V Európskom parlamente chce hájiť záujmy Slovenska. Uviedlo to v reakcii na oficiálne výsledky eurovolieb.

"Stopäťtisícšesťstodvakrát ďakujeme za vaše hlasy a podporu. My vás nezradíme a budeme aj naďalej hájiť záujmy Slovenska v Európskom parlamente," uviedlo na sociálnej sieti.

00:49 Zvolený prezident SR Peter Pellegrini praje novým slovenským europoslancom, aby dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku. Uviedol to na sociálnej sieti.

Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa na voľbách do Európskeho parlamentu zúčastnili. Teší ho, že volebná účasť bola výrazne vyššia ako v posledných eurovoľbách.

00:43 Výsledky sú pre hnutie Republika príjemným prekvapením, zároveň aj obrovským záväzkom a zodpovednosťou. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol líder Republiky Milan Uhrík. Sľubuje, že europoslanci z Republiky budú pracovať pre Slovensko. Mrzí ho, že vyhralo Progresívne Slovensko a že prepadli hlasy drobných vlasteneckých strán. Tie podľa neho odmietli ponuku na spájanie síl.

Gratuluje zvoleným poslancom Smeru-SD a Hlasu-SD, dúfa, že na úrovni EP budú vzťahy medzi nimi korektné a že v zásadných veciach budú držať spolu, "držať za Slovensko".

00:40 Európske hlasovanie vo Švédsku podľa predbežných výsledkov vyhrali opoziční sociálni demokrati s 25,1 percenta hlasov pred vládnou stranou Umiernenie so 17,3 percentami. Prekvapivo až štvrtá je protiimigračná strana Švédski demokrati s 13,4 percenta.

V Dánsku uspela opozičná Socialistická ľudová strana s 17,2 percenta pred sociálnou demokraciou premiérky Mette Frederiksenovej s 15,6 percenta. Vo Fínsku vyhrala vládnuca Národná koaličná strana (KOK) - má 24,8 percenta hlasov.

Druhé miesto a len 15,6 percenta pre stranu Frederiksenovej, ktorá sa tento týždeň stala terčom napadnutia, označujú pozorovatelia v Dánsku podľa serveru Politico za "veľké sklamanie" pre túto 46-ročnú političku. Tretia najsilnejšia je v Dánsku vládna Liberálna strana Venstre, ktorú podporilo 14,8 percenta voličov, a štvrtá Konzervatívna ľudová strana (KF) s 8,8 percenta.

Anketa

Ste spokojní s výsledkami eurovolieb?

nie
- %
áno
- %
nebol/a som voliť
- %
Celkovo hlasov: 1559

00:35 Víťazná nemecká opozičná konzervatívna únia CDU / CSU bude mať v novom Európskom parlamente 30 z 96 kresiel vyhradených pre Nemecko, čo je o jeden mandát viac ako teraz. Vo svojom prepočte to uviedla verejnoprávna televízia ARD.

V europarlamente zasadnú popri stranách zastúpených v Spolkovom sneme tiež Slobodní voliči (FW), recesistické hnutie Die Partei (Strana), sociálnoliberálna strana Volt či zoskupenie ochrancov zvierat.

00:20 Do Európskeho parlamentu si voliči vo voľbách od 6. do 9. júna zvolili 720 poslancov. Ich počet sa tak oproti funkčnému obdobiu 2019-2024 zvýši o 15. O jedného zástupcu naviac bude mať aj Slovensko.

Zloženie EP sa prehodnocuje pred každými voľbami v súlade s právnymi predpismi EÚ. Podľa nich v europarlamente zasadá maximálne 750 poslancov a predseda. Členský štát môže mať najmenej šesť a najviac 96 mandátov. Šesť europoslancov má a aj v nasledujúcom období bude mať Cyprus, Malta a Luxembursko. Maximálny počet kresiel má najľudnatejšie Nemecko, vyplýva z údajov na stránkach EP. Rozdelenie kresiel je založené na princípe tzv. klesajúcej proporcionality. To znamená, že čím viac obyvateľov má členský štát, tým väčší počet poslancov bude mať.

00:13 Pozrite si reakciu Ľudovíta Ódora na víťazstvo v eurovoľbách:

00:10 "Povinnosťou každého európskeho poslanca je konať v prospech svojej vlasti a ľudí, ktorí v nej žijú," povedal predseda Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Strana sa poďakovala všetkým voličom za ich účasť v eurovoľbách. "Osobitne však ďakujeme všetkým voličom Hlasu, že nám umožnili získať v našich prvých európskych voľbách zastúpenie v Európskom parlamente a zaradiť sa tak medzi štyri súčasné parlamentné strany zo siedmich, ktorým sa to podarilo," podotkol Šutaj Eštok.

Je presvedčený, že europoslanec za ich stranu Branislav Ondruš bude dôstojným reprezentantom SR a jej národnoštátnych záujmov, ako aj zástancom autentickej ľavicovej a sociálnej politiky.

23:56 Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána získala vo voľbách do Európskeho parlamentu 43,8 percenta hlasov a proti minulým voľbám si pohoršila. Najsilnejšia opozičná strana TISZA má 31 percent, čo výrazne prevyšuje zisk Orbánových hlavných vyzývateľov z predchádzajúcich eurovolieb. O priebežných výsledkoch informovala agentúra Reuters po sčítaní 40 percent maďarských okrskov.

Pred piatimi rokmi Fidesz získal 52 percent hlasov a 13 z 21 maďarských kresiel v EP. Teraz podľa aktuálnej projekcie mieri k zisku 11 mandátov. TISZA, ktorú vedie niekdajší člen Orbánovej strany a jeho aktuálny tvrdý kritik Péter Magyar, by mala získať sedem kresiel.

23:55 Voľby do Európskeho parlamentu vyhrala Európska ľudová strana (EPP), nasledovaná socialistami a demokratmi (S&D) a liberálmi z Obnovme Európu (RE). Vyplýva to z prvých oficiálnych výsledkov eurovolieb, ktoré v noci z nedele na pondelok zverejnil europarlament.

Ľudová frakcia EPP získala v európskych voľbách 189 mandátov a zostáva stále najväčšou politickou skupinou v Európskom parlamente. Vyplýva to z odhadov zverejnených po zatvorení volebných miestností v celej dvadsaťsedmičke. Na druhom mieste skončila frakcia socialistov a demokratov (S & D) so 135 mandátmi. Posilnila krajná pravica, najviac si pohoršila frakcia Zelených.

23:50 V Bruseli vystúpila predsedníčka EP Roberta Metsola aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

23:43 Voľby do Európskeho parlamentu v Rakúsku tesne vyhrali opoziční Slobodní (FPÖ) s 25,7 percenta pred vládnymi ľudmi (ÖVP) s 24,7 percenta a sociálnymi demokratmi (SPÖ) s 23,2 percenta. S odvolaním sa na predbežné výsledky to oznámila agentúra APA. Ide o prvé celorakúske voľby, ktoré pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska vyhrala.

Do europoslaneckých kresiel v Bruseli a Štrasburgu zasadnú tiež zástupcovia vládnych Zelených s 10,7-percentnou podporou a liberálne a silno proeurópske strany NEOS s 9,9-percentnou podporou.

Z 20 rakúskych mandátov ich Slobodní získavajú šesť, po piatich budú mať ľudovci a sociálni demokrati. NEOS a Zelení majú po dvoch.

23:40 Voľby do Európskeho parlamentu (EP) v Česku vyhralo hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša so ziskom 26,14 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila koalícia SPOLU s 22,27 percentami. Celkom vo voľbách uspelo sedem politických zoskupení. Volebná účasť dosiahla 36,45 percent, čo je najviac v histórii eurovolieb v ČR. Výsledky v nedeľu zverejnil Český štatistický úrad.

23:35 Volebná účasť v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla 34,38 percenta. Stala sa historicky najvyššou z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR.

Pod celkový výsledok sa najviac podpísali voliči v Bratislavskom kraji, kde zaznamenali najvyššiu volebnú účasť - 44,53 percenta. Naopak, najnižšiu účasť zaznamenali v Košickom kraji, dosiahla tam 28,33 percenta. "Z okresov bola najvyššia účasť v okrese Bratislave I, teda v bratislavskom Starom Meste (52,03 percenta), najnižšia v okrese Revúca (22,50 percenta)," informoval na tlačovej konferencii predseda ŠÚ SR Martin Nemky.

V rámci obcí zaznamenali najvyššiu volebnú účasť v obci Potok v okrese Ružomberok, kde dosiahla 90 percent. Najmenší podiel voličov prišiel hlasovať v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde účasť dosiahla len 1,03 percenta.

"V mestách volilo 36,55 percenta voličov, v obciach 31,95 percenta," doplnil šéf ŠÚ SR.

Prvá zápisnica bola spracovaná v sobotu 17 minút po 22.00 h, posledná v nedeľu o 4.25 h, bolo to v okrsku v Palárikove, kde bolo predĺžené hlasovanie v dôsledku incidentu - nálezu s bielym práškom v prvých hodinách volieb.

23:33 Pozrite si oficiálne výsledky eurovolieb na ta3:

23:35 Pozrite si tlačovú besedu ústrednej volebnej komisie:

23:30 V Bruseli vystúpila predsedníčka EP Roberta Metsola.

Roberta Metsola Foto: ta3/Patrícia Kordiaková

23:20 Voľby do Európskeho parlamentu v Španielsku vyhrala konzervatívna pravicová Ľudová strana (PP) so ziskom 22 mandátov. Druhá skončila Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza, ktorú budú zastupovať v europarlamente 20 poslanci. Krajne pravicová Vox získala šesť mandátov, ukazujú po sčítaní 99,59 percenta hlasov predbežné výsledky.

V Taliansku voľby do Európskeho parlamentu podľa odhadov vyhrala vládna strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Georgie Meloniovej so ziskom medzi 26 a 30 percentami, druhá skončila opozičná Demokratická strana (PD) s 21 až 25 percentami. Tretí je s desiatimi až 14 percentami Hnutia piatich hviezd (M5S). Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na odhad pre taliansku televíziu RAI.

23:15 Slováci si v eurovoľbách zvolili 15 poslancov. Sú nimi Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik, Lucia Yar (všetci PS), Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Laššáková, Erik Kaliňák, Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD), Milan Uhrík, Milan Mazurek (obaja Republika), Miriam Lexmann (KDH) a Branislav Ondruš (Hlas-SD).

Účasť v eurovoľbách dosiahla 34,38 percenta (1 505 176 voličov, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní).

Stala sa historicky najvyššou z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR.

23:10 Víťazom volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku sa stalo hnutie Progresívne Slovensko (27,81 %). Na druhom mieste skončila strana Smer-SD (24,76 %) a tretie je hnutie Republika (12,53 %). K urnám prišlo vyše 1,5 milióna voličov a volebná účasť bola 34,38 percenta. Informovala o tom ústredná volebná komisia.

22:50 V Bratislave je kolega Robert Zoľák, ktorý na nábreží Dunaja sleduje volebnú noc Európskeho parlamentu. Mali byť tam byť prítomní aj viacerí zvolení budúci europoslanci. V Bratislave na Drieňovej je kolega Matej Kurila, ktorý čaká na výsledky štátnej volebnej komisie. A v Bruseli, priamo v sídle Európskeho parlamentu, je kolegyňa Patrícia Kordiaková, ktorá plošne sleduje voľby všetkých 27 štátov.

22:45 V rozhovore s politológom Radoslavom Štefančíkom sme sa rozprávali o tom, že neoficiálne výsledky hovoria o víťazstva strany PS nad Smerom, do europarlamentu by sa dostalo 5 strán, ešte Republika, HLAS a KDH- je to prekvapenie?

22:40 V našom vysielaní sme si pre vás pripravili grafy s výsledkami aj menami a fotkami budúcich europoslancov.

22:35 Aj druhá skupina členských krajín EÚ, pri ktorých Európsky parlament v nedeľu večer zverejnil odhady výsledkov eurovolieb už aj na základe rozdelenia podľa frakcií europarlamentu, potešila najmä Európsku ľudovú stranu (EPP).

Opozičná PP podľa neoficiálnych výsledkov získala 32,4 percenta hlasov a v europarlamente by jej tak pripadlo 21 až 23 mandátov. Druhá skončila podľa odhadov Sánchezova PSOE so ziskom približne 30 percent a v budúcom EP by tak mala 20 až 22 poslancov.

Krajne pravicová strana VOX dosiahla podľa predbežných výsledkov približne desať percent hlasov, čo by jej zaručilo v EP šesť až sedem kresiel. Do europarlamentu by sa dostali aj ľavicová strana Sumar a niekoľko menších strán.

22:25 Volí sa v dvadsiatich krajinách, vrátane Belgicka. A presne tam máme aj náš štáb.

Viac vám povie redaktorka ta3 Patrícia Kordiaková:

22:23 Aj druhá skupina členských krajín EÚ, pri ktorých Európsky parlament (EP) v nedeľu večer zverejnil odhady výsledkov eurovolieb už aj na základe rozdelenia podľa frakcií europarlamentu, potešila najmä Európsku ľudovú stranu (EPP).

22:20 Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku na dnes večer zorganizovala na nábreží Dunaja volebnú noc, kam boli pozvaní všetci lídri eurokandidátok.

Na mieste bol aj náš kolega Robert Zoľák:

22:15 Francúzske eurovoľby vyhralo krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktoré získalo približne 32 percent hlasov. Koalícia vedená hnutím Obnova prezidenta Emmanuela Macrona má okolo 15 percent. Uvádza to prvé povolebné odhady zverejnené francúzskymi médiami.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu informoval o rozpustení Národného zhromaždenia. Zároveň oznámil termín predčasných parlamentných volieb.

"Rozhodol som sa, že vám dám znovu šancu rozhodnúť o budúcnosti nášho parlamentu vo voľbách," uviedol Macron v krátkom televíznom vystúpení. Prvé kolo volieb vypíše na 30. júna, druhé na 7. júla.

Viac vo videu nižšie:

22:10 Vo voľbách do Európskeho parlamentu v Nemecku podľa neoficiálnych výsledkov jasne zvíťazil blok kresťanských demokratov CDU/CSU.

Krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa umiestnila na druhom mieste a Sociálnodemokratická strana (SPD) kancelára Olafa Scholza zaznamenala výrazný prepad, ukazujú v nedeľu zverejnené prieskumy pre televízie ARD a ZDF. 

22:00 Podľa predbežných, neoficiálnych výsledkov by mala eurovoľby vyhrať Progresívne Slovensko, druhé miesto by malo patriť strane Smer-SD.

PS-ku by patrilo šesť mandátov, konkrétne do Európskeho parlamentu by mali mať nasmerované Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik a Lucia Yar.

Smer-SD by do EP vyslal Ľuboša Blahu, Erika Kaliňáka, Juditu Laššákovú, Moniku Beňovú a Katarínu Róth Neveďalovú.

Viac v článku nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok