Slováci prekvapili. Volebná účasť na Slovensku prekonala očakávania, najviac pomohol jeden kraj

9.6.2024 23:47

Volebná účasť v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla 34,38 percenta. Stala sa historicky najvyššou z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR. Na nedeľnej tlačovej konferencii, na ktorej potvrdili oficiálne výsledky volieb, to skonštatovali členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Štatistického úradu SR.

eurovoľby 2024
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Celkový výsledky spečatil Bratislavský kraj

Pod celkový výsledok sa najviac podpísali voliči v Bratislavskom kraji, kde zaznamenali najvyššiu volebnú účasť - 44,53 percenta. Naopak, najnižšiu účasť zaznamenali v Košickom kraji, dosiahla tam 28,33 percenta.

"Z okresov bola najvyššia účasť v okrese Bratislave I, teda v bratislavskom Starom Meste (52,03 percenta), najnižšia v okrese Revúca (22,50 percenta)," informoval na tlačovej konferencii predseda ŠÚ SR Martin Nemky.

V rámci obcí zaznamenali najvyššiu volebnú účasť v obci Potok v okrese Ružomberok, kde dosiahla 90 percent. Najmenší podiel voličov prišiel hlasovať v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde účasť dosiahla len 1,03 percenta.

V Trenčianskej Turnej v okrese Trenčín sa výsledky volieb najviac priblížili celoslovenským výsledkom. Viac prichádzali hlasovať voliči v mestách. "V mestách volilo 36,55 percenta voličov, v obciach 31,95 percenta," doplnil šéf ŠÚ SR.

Sumarizácia trvala šesť hodín

Nemky tiež oznámil, že celkový čas sumarizácie trval šesť hodín a 40 minút. "Bol o vyše troch hodín kratší ako pred piatimi rokmi," upozornil. Prvá zápisnica bola spracovaná v sobotu 17 minút po 22.00 h, posledná v nedeľu o 4.25 h, bolo to v okrsku v Palárikove, kde bolo predĺžené hlasovanie v dôsledku incidentu - nálezu s bielym práškom v prvých hodinách volieb.

Všetky definitívne výsledky sú zverejnené na webe volbysr.sk.

Pozrite si oficiálne výsledky eurovolieb na Slovensku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok