Oficiálne výsledky sú tu. Zvíťazilo Progresívne Slovensko, volebná účasť je historicky najvyššia

9.6.2024 23:08 , Aktualizované: 10.6.2024 00:40

Víťazom volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku sa stalo hnutie Progresívne Slovensko (27,81 %). Na druhom mieste skončila strana Smer-SD (24,76 %) a tretie je hnutie Republika (12,53 %). K urnám prišlo vyše 1,5 milióna voličov a volebná účasť dosiahla 34,38 percenta. Oficiálne výsledky sa zhodujú s neoficiálnymi, ktoré počas nedele zverejnili médiá.

Hlas-SD so ziskom 7,18 percenta hlasov obsadil štvrté miesto a Kresťanskodemokratické hnutie získalo 7,14 percenta.

Do europarlamentu sa dostalo päť politických strán, ktoré prekonali hranicu zvoliteľnosti, teda päť percent.

Ktoré strany pohoreli?

Do EP sa nedostali SaS (4,92 percenta), Demokrati (4,68 percenta) ani Maďarská aliancia (3,88 percenta). Na mandát v europarlamente nedosiahli ani koalícia Slovensko, Za ľudí (1,98 percenta) a SNS (1,90 percenta).

Voliči si mohli vyberať z 23 politických subjektov, zvyšné strany získali pod jedno percento hlasov.

Ktorí poslanci zasadnú do europarlamentu?

Slováci si v eurovoľbách zvolili 15 poslancov. Sú nimi Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik, Lucia Yar (všetci PS), Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Laššáková, Erik Kaliňák, Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD), Milan Uhrík, Milan Mazurek (obaja Republika), Miriam Lexmann (KDH) a Branislav Ondruš (Hlas-SD).

Vo voľbách mohlo podľa odhadu Štatistického úradu v sobotu hlasovať približne 4,37 milióna voličov. Prvýkrát mohlo v európskych voľbách hlasovať takmer 260 000 mladých ľudí. Na hlasovaní sa mohli zúčastniť slovenskí občania, ale aj občania iného členského štátu EÚ s trvalým pobytom na Slovensku.

Anketa

Ste spokojní s výsledkami eurovolieb?

nie
- %
áno
- %
nebol/a som voliť
- %
Celkovo hlasov: 1559

Účasť prekvapila

Volebná účasť v sobotňajších voľbách dosiahla 34,38 percenta. Stala sa historicky najvyššou z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR.

Na nedeľnej tlačovej konferencii, na ktorej potvrdili oficiálne výsledky volieb, to skonštatovali členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Štatistického úradu.

Pozrite si tlačovú konferenciu, na ktorej boli vyhlásené oficiálne výsledky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok