V odhadoch eurovolieb zatiaľ víťazí frakcia ľudovcov. Ako by vyzeralo rozloženie v zákonodarnom zbore EP?

9.6.2024 21:23

Aj druhá skupina členských krajín EÚ, pri ktorých Európsky parlament (EP) v nedeľu večer zverejnil odhady výsledkov eurovolieb už aj na základe rozdelenia podľa frakcií europarlamentu, potešila najmä Európsku ľudovú stranu (EPP).

Spravodajský štáb po prezentácii odhadov výsledkov volieb z Cypru, Grécka, Holandska, Nemecka a Rakúska zverejnil aj prognózy z Bulharska, Dánska, Francúzska, Chorvátska, Malty a Španielska.

Bulharsko, Dánsko, Francúzsko

Bulharsko, ktoré má 17 europoslancov do tábora ľudovcov z EPP posiela šesť členov, liberálnu skupinu Obnovme Európu (RE) obohatí piatimi mandátmi, dvaja posilnia frakciu socialistov a demokratov (S&D) a štyria sú zatiaľ bez zaradenia k nejakej politickej rodine.

Dánsko z 15 poslancov štyroch vyšle k liberálom do RE, po troch k Zeleným/Európskej slobodnej aliancii (EFA) a S&D, dvoch do EPP a po jednom získajú skupiny Identita a Európa (ID), ľavica a Nezaradení.

Vo Francúzsku sa čakalo na to, akým veľkým rozdielom Národné zhromaždenie (RN) porazí stranu Obnova (RE) Emmanuela Macrona. Podľa odhadov je to až o 17 percent. Znamená to, že z celkového počtu 81 europoslancov až 30 bude v euroskeptickej frakcii Identita a Európa a vytvorí tam jej najsilnejšiu národnú delegáciu. Macronovi straníci podľa neoficiálnych výsledkov 14 mandátmi rozšíria europarlamentnú skupinu RE a Socialisti 13 členmi podľa očakávania podporia S&D. Do skupiny Ľavica smeruje osem poslancov, šiesti do EPP a po piatich si rozdelia ECR a Zelení/Európska slobodná aliancia.

Ako povedala naša kolegyňa Patrícia Kordiaková, francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na eurovoľby oznámil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie a vypíše nové voľby. Vzostup krajnej pravice označil za nebezpečný. Viac vo videu nižšie:

Chorvátsko, Malta, Španielsko

Chorváti volili 12 europoslancov a rozhodli, že šiesti rozšíria EPP, štyria pribudnú do S&D, jeden sa hlási k Zeleným/Európskej slobodnej aliancii a jeden zostáva zatiaľ nezaradený.

Na Malte si voliči šiestich europoslancov rozdelili rovným dielom po troch medzi EPP a S&D.

V Španielsku sa podľa prognóz očakával súboj medzi Socialistickou stranou (PSOE) a Ľudovu stranou (PP). Nakoniec odhady o dve percentá favorizujú ľudovcov. Z Pohľadu EP to znamená, že zo 61 kresiel najviac, 22, získa skupina EPP, 20 mandátov rozšíri S&D, sedem pôjde v prospech Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), štyria pripadnú Zeleným, po troch dostanú Ľavica a Nezaradení a jeden je bez príslušenstva k politickej rodine.

Odhady

Hovorca EP Jaume Duch krátko pred 21.00 h predstavil výsledky po odhadoch výsledkov z 11 krajín. Podľa nich v 720-člennom zákonodarnom zbore je rozloženie nasledovné:

181 kresiel EPP;

135 kresiel SD;

82 kresiel RE;

71 kresiel ECR;

62 kresiel ID;

53 kresiel Zelení/EFA;

51 kresiel Nezaradení

51 kresiel Ostatní (bez príklonu k politickej rodine);

34 kresiel Ľavica.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok