Macron rozpúšťa parlament a vypísal predčasné voľby. V eurovoľbách utrpel drvivú porážku

9.6.2024 20:45 , Aktualizované: 9.6.2024 22:22

Francúzske eurovoľby vyhralo krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktoré získalo približne 32 percent hlasov. Koalícia vedená hnutím Obnova prezidenta Emmanuela Macrona má okolo 15 percent. Uvádza to prvé povolebné odhady zverejnené francúzskymi médiami. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu informoval o rozpustení Národného zhromaždenia. Zároveň oznámil termín predčasných parlamentných volieb.

Líder kandidátky RN Jordan Bardella vyzval v reakcii na zverejnenie odhadov Macrona na vypísanie predčasných parlamentných volieb. Prezident avizoval, že večer prehovorí k národu.

Výsledok prevýšil očakávania z prieskumov

Víťazstvo nacionalistickej strany predpovedali predvolebné prieskumy, viac ako dvojnásobný zisk proti Macronovi však prevyšuje očakávania väčšiny sondáží. Podľa Bardellu dali Francúzi jasne najavo, že chcú zmenu, a že Macronova pozícia je oslabená.

Tretie miesto s neveľkým odstupom za centristickou prezidentovou koalíciou získali socialisti, ktorým odhad prisudzuje okolo 14 percent.

Predčasné voľby vo Francúzsku

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na jasnú porážku svojej strany v eurovoľbách oznámil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie a vypíše nové voľby na prelom júna a júla. Vzostup krajnej pravice, ktorá voľby podľa prvých odhadov s veľkým náskokom vyhrala, označil Macron za nebezpečenstvo pre Francúzsko.

"Rozhodol som sa, že vám dám znovu šancu rozhodnúť o budúcnosti nášho parlamentu vo voľbách," uviedol Macron v krátkom televíznom vystúpení. Prvé kolo volieb vypíše na 30. júna, druhé na 7. júla.

Viac o tom povedala redaktorka ta3 Patrícia Kordiaková:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok