Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku

Náboženstvo wicca pochádza z pohanských čarodejníckych tradícií. Jeho rituály pramenia v dávnej minulosti, no šíriť sa začalo až v 50. rokoch 20. storočia vďaka najznámejšiemu anglickému čarodejovi Geraldovi Gardnerovi. Medzičasom sa dostalo aj na Slovensko, kde vznikli jednotlivé spolky čarodejníkov.

Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku
Foto: Archív/Avalon magic

Čierna mágia 

Čarodejníctvo môže byť tak, ako všetko na svete, dobré i zlé. Wiccania veria na to, že sa im všetko magické vráti trikrát. Ich cieľom je konať dobro. "Bežne dostávame požiadavky od ľudí, ktorí chcú niekoho prekliať. Toto však nerobíme," priznal kňaz, ktorý patrí do covenu The circle of Avalon flame, Miroslav Varchol. Preklínaniu sa venujú rôzne sekty, na ktoré si však podľa Mészárosa treba dávať veľký pozor.

"Čarodejníctvo je ako nôž. Môže sa ním variť, no môže sa ním aj zabíjať. Svetlo bez tmy neexistuje. Pravá mágia nie je biela ani čierna. Je to jeden prírodný tok. Človek sa sám musí rozhodnúť, ako s ním pracuje. Zámer čarodejníctva by mal byť vždy konať dobro," vysvetlil Mészáros.

Pri rituáloch sa wiccania zameriavajú na vytvorenie posvätného priestoru a zaklínadlá využívajú na ochranu, plodnosť, hojnosť a mnoho ďalšieho, pri čom majú vždy dobré úmysly.

Coven ako kult

Wicca je pohanské náboženstvo, ktoré nesie formu moderného čarodejníctva. Ľudia veria, že sú v ňom rovnocenní prírode, s ktorou pracujú. Okrem toho pracujú s energiou, živlami a zmyslami. Wiccania nemajú jednotnú vieru v posmrtný život. Ich náboženstve je založené na prepojení energií ľudí a prírody a spiritualite. Zdieľajú podobnosť v rituáloch a rituálnych predmetoch. Ich priamym zameraním je podstata človeka a to, ako sa správa k okoliu. Oslavujú život, lásku a dobro.

Coveny sú občas prirovnávané ku kultom či sektám. Spĺňajú niektoré parametre, avšak odmietajú negatívny význam týchto označení. Nemajú totiž žiadneho "spasiteľa", ktorého slepo nasledujú a ktorému poskytujú svoje financie. "Máme úctu k našim zakladateľom, no nemodlíme sa k nim ani im neposielame peniaze," doplnil Varchol.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 6
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok